Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Вересень » 20 » Помилкових діагнозів поменшає
19:40
Помилкових діагнозів поменшає

 «ТЕЛЕМЕДИЦИНУ» ПЕРШИМИ ВИПРОБУЮТЬ МЕДИКИ ЛЬВОВА

Львівська область стане учасником пілотного проекту з впровадження телекомунікаційної системи між медичними закладами, яка суттєво полегшить встановлення діагнозів для хворих.

Компанія ДТЕК в рамках програми соціального розвитку регіону розпочала реалізацію проекту «Телемедицина» для Західної України. Про це повідомила менеджер з корпоративної соціальної відповідальності цієї компанії Вікторія Гриб. Три медичні центри Львова об’єднають спеціальною комунікаційною мережею. Система буде спроектована таким чином, щоб за потреби до неї можна було долучати нові медичні заклади. Після того, як таку мережу у Львові створять, до неї підключать Бурштинську міську лікарню.


На знімку: після підписання Декларації всіма сторонами 

«Декларацію про співпрацю з Міністерством охорони здоров’я, Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», компанією МТС та компанією ДТЕК про реалізацію цього проекту підписано 19 вересня. Пілотний проект «Телемедицини» запустять саме на Львівщині», – розповіла Вікторія Гриб.

За допомогою телемедичної мережі лікарі різних лікувальних закладів отримають можливість проводити консультації, обмінюватись інформацією, досвідом. Загалом, така комунікаційна мережа створюється для покращення діагностики та раннього виявлення захворювань, поліпшення якості медичних послуг та створення єдиного медичного простору в Україні.

Медичні консультації будуть надаватись за двома напрямками: онкологія та кардіологія.

«Для підготовки цього проекту уже зроблено дуже багато. Зокрема, здійснено аналіз потреб лікарень, визначено, як саме потрібно навчати персонал медичних закладів, щоб вони могли користуватись цією мережею. Компанія ДТЕК виділила кошти на закупівлю необхідного обладнання для телекомунікаційної мережі», – наголосила представник ДТЕК.

Вікторія Гриб також повідомила, що лише у Львівській області на реалізацію проекту «Телемедицина» компанія ДТЕК виділила один мільйон гривень. Уже в жовтні цього року, за словами представниці компанії, проект запрацює у Львівській області на повну силу.

«Помилка при встановленні діагнозу хворого може коштувати життя людині. Цей проект дасть можливість отримати додаткову думку фахівців, які зможуть або підтвердити поставлений діагноз, або ж порекомендувати альтернативні напрямки лікування. Таким чином, ми дамо лікарям додаткові ресурси для встановлення діагнозу або вибору методів лікування», – зазначила менеджер з корпоративної соціальної відповідальності ДТЕК Вікторія Гриб.

За  матеріалами ЗІКу

Коментарем  до цього повідомлення може послужити стаття, опублікована сьогодні між інформаціями кореспондентів УНІАН:

«Розвиток телемедицини для України  є особливо важливим і актуальним», – Т. Бахтєєва

Про це заявила народний депутат, член парламентської фракції Партії Регіонів, голова профільного комітету з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтєєва на підписанні Меморандуму про взаєморозуміння щодо подальшого розвитку національної мережі телемедицини в Україні.
 

«Сьогодні в нашій країні украй складна ситуація з організацією своєчасної, доступної якісної медичної допомоги за участю висококваліфікованих фахівців. Ця проблема має місце в багатьох містах, за винятком обласних центрів, проте особливо гостро вона стоїть у віддалених сільських населених пунктах. Багато жителів нашої країни, що проживають у віддаленій місцевості, вимушені їхати за отриманням такої допомоги в столицю або в інші великі міста. Тому розвиток такого сучасного напряму медицини, як телемедицина, є особливо актуальним і важливим для України», - сказала Бахтєєва.

Народний депутат додала: телемедицина дасть можливість надати висококваліфіковану допомогу фахівців провідних медичних центрів у віддалених районах і істотно заощадити при цьому витрати пацієнтів. Завдяки телемедицині практичні лікарі в процесі регулярного консультування одержать додатковий досвід і знання. Також лікарі зможуть «відвідувати» відеолекції або спостерігати за ходом операції, що проводиться найавторитетнішими фахівцями, знаходячись у цей момент за сотні і тисячі кілометрів.

Одним з ключових питань для впровадження телемедицини на практиці є нормативно-правове забезпечення.

Нардеп заявила: необхідне приведення у відповідність з сучасними вимогами діючої нормативно-правової бази з питань надання телемедичних послуг. У ряд законів потрібно внести поправки, що стосуються розвитку телекомунікаційних систем, перш за все в Основи законодавства України про охорону здоров`я додати пункт про право громадян на отримання телекомунікаційних консультацій. Законодавче закріплення телемедицини, як одного з видів медичної допомоги, зажадає внесення змін як мінімум до 10 Законів. Крім того, народними депутатами вже підготовлений проект окремого Закону «Про телемедицину».

«Вдосконалення нормативної бази надзвичайно важливе для ефективного і якісного подальшого розвитку системи охорони здоров`я України, її належного реформування, на необхідності якого наполягає Президент України Віктор Федорович Янукович,» - підкреслила парламентарій.

Тетяна Бахтєєва сказала: такі масштабні проекти як телемедицина краще всього реалізуються в тих країнах, де держава активно фінансує подібні проекти. Проте, інформатизація охорони здоров`я має дуже низькі темпи, а якщо говорити про телемедицину, то сьогодні бюджетні гроші на її розвиток не виділяються взагалі. Все що робиться – робиться за гроші приватних компаній і фондів. 

«Зараз до цієї теми активно приєднався фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» і ДПЕК («Донбаська паливно-енергетична компанія»). Тому ми маємо всі підстави сподіватися і вірити, що телемедична мережа буде заведена до всіх обласних установ охорони здоров`я,» - сказала народний депутат.

Тетяна Бахтєєва від імені Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров`я подякувала Добродійному фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» і компанії ДПЕК за ті зусилля по розвитку телемедицини в України, які вони вже зробили. І за ті важливі справи, які вони мають намір продовжити разом з Міністерством охорони здоров`я України і Національною академією медичних наук України після підписання відповідного меморандуму.

«Завдяки цьому яскравому прикладу державно-приватного партнерства і добродійності, Україна стане одним з сучасних центрів розвитку і практичного використання телемедичних технологій. А це, у свою чергу, дозволить значно підвищити якість і доступність спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається громадянам нашої країни, серйозно поліпшити і підняти на якісно новий рівень знання і практичні навики українських лікарів,» - підсумувала Бахтєєва.

 

постiйна адреса статтi:

http://health.unian.net/ukr/detail/224367

 

 



Переглядів: 1033 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024