Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Вересень » 23 » Здоров»я – безцінний скарб
13:50
Здоров»я – безцінний скарб

ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГРИПУ - ДОРОГЕ,

ЛІКУВАННІ ВІД НЬОГО - ЩЕ ДОРОЖЧЕ !


Медики радять не затягувати з щепленнями, поки вартість вакцини не перевищує сотні гривень

З настанням перших осінніх холодів і медики, і звичайні українці починають готуватися до початку епідемії грипу. Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що цього року грип потрапить в країну десь в середині листопада. А це означає, що пора звернути увагу на своє здоров'я зараз, щоб зустріти хворобу у всеозброєнні.

Звичайно, не варто забувати про те, що нетрадиційні методи профілактики вельми ефективні для захисту від зараження. Проте епідеміологи і імунологи, опитані «Коментарями», упевнені: тільки своєчасна вакцинація здатна максимально уберегти організм людини від можливого інфікування. Але не варто забувати, що вакцина – не панацея, її ефективність зазвичай коливається в межах 75%-90%.

За словами головного імунолога Києва Олега Назара, цього року очікується три штами вірусу грипу: «каліфорнію» (H1N1 - той самий «свинячий» грип), «перс» (H3N3) і «бризберн». Причому перші два штами вірусу були виявлені в Україні торік, тому не вважаються за особливо небезпечних (до них вже виробився імунітет). А ось останній, «бризберн», востаннє був зафіксований на території країни три роки тому. Тому його можна вважати за нового, а значить – потенційно небезпечнішим вірусом.

Як і яку вакцину вибрати, а також з'ясували, в скільки це обійдеться українцям.

1.Головне – зробити щеплення вчасно.Будь-яке щеплення слід робити заздалегідь, адже для того, щоб імунітет розвинувся і досяг максимуму, необхідно від 10 днів до 3 місяців залежно від щепленої хвороби. Від грипу медики рекомендують вакцинуватися за місяць-півтора від очікуваного початку епідемії. Для українців це кінець вересня - початок жовтня. Втім, вакцинуватися можна і пізніше, адже грип нерідко «бушує» аж до початку весни.

2. Протипоказання до вакцинації. Небажано робити щеплення після перенесеної простуди. Якщо людина перехворіла ОРВІ, йти за щепленням варто не раніше двох тижнів після одужання.

Категорично забороняється вакцинація:

- при алергії на компоненти препарату; зокрема, при алергії на білок курячих яєць (вакцина вирощується на нім);

- при виникненні будь-якого гострого захворювання або загострення хронічної хвороби в день вакцинації;

- якщо в попередні рази спостерігалися важкі алергічні реакції на компоненти вакцини.

 3. З якого віку можна вакцинувати дітей. Щеплення від грипу можна робити дітям з шести місяців. Проте лікарі рекомендують утриматися від вакцинації дітей, що не досягли одного року, якщо в цьому немає медичної необхідності. Адже з народження і до півтора років малюк і так отримує серію різних щеплень. А це – серйозне навантаження. 

 За основний показник для вакцинації немовлят вважається наявність хронічних легеневих захворювань (бронхітів, пневмоній). Проте у будь-якому випадку перед тим, як вести дитину на щеплення, варто проконсультуватися у лікаря. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У скільки обійдеться найдешевша медстраховка

До речі, вакцинація від грипу особливо показана людям стршае 60 років, а також тим, хто страждає хронічними захворюваннями.

4. Не варто боятися пост-вакцинальных реакцій. Побічні реакції можуть виникнути після будь-якого щеплення, протигрипозна – не виключення. Правда, виявляються вони лише у однієї людини із ста вакцинованих.

Всі побічні реакції можна розділити на загальних і місцевих. Загальні зачіпають організм в цілому і характеризуються короткочасним підвищенням температури (до 37, 5о З) і легким ознобом з нетривалою слабкістю. Як правило, тривають вони не більш одного дня.

Місцеві ж реакції виникають в місці уколу і часто набувають форми невеликого ущільнення, почервоніння або хворобливих відчуттів. Вони не заподіюють особливого неспокою і залишаються видимими 1-2 дні. Не варто боятися виникнення подібних реакцій, оскільки вони свідчать про розвиток імунітету до хвороби.

5. Що, де і почому? Як відзначив головний імунолог столиці, цього сезону українців щепитимуть від грипу тими ж вакцинами, що і торік. При цьому щеплення від грипу залишається рекомендованою вакциною: українці щепляться за бажанням і за власні гроші. За госсредства зазвичай вакцинують вихованців дитячих будинків і інтернатів.

Торік вартість вакцини коливалася в межах 100 грн. Лікарі стверджують, що цього року ціна не збільшиться. Правда, це лише до настання «гарячої пори», коли українці, налякані зростанням кількості хворих грипом, масово кинуться за щепленнями. До речі, антигенний склад вакцини і штами грипу щороку міняються відповідно до рекомендацій Усесвітній організації охорони здоров'я.

За даними Київського центру клінічної імунології, сьогодні вартість вакцини від грипу в столиці коливається в межах 40-90 грн.

Назва препарату Виробник Ціна, грн

«Флюарікс» Німеччина 40 - 45

«Інфлювак» Нідерланди до 60

 «Ваксигріпп» Франція до 70 

«Гріппол» Росія до 80

«Інфлексал» Швейцарія 80 - 90

Заковика в тому, що кабінетів вакцинації в державних поліклініках практично немає. Зате приватних – хоч відбавляй. Різниця між ними в тому, що в бюджетних поліклініках сам укол роблять безкоштовно (оплачується лише вакцина), а в приватних – за гроші. Тому, не дивлячись на невисоку ціну самого препарату, імунітет від грипу може обійтися українцям в суму до 300 грн.

 Раніше Фінанси Bigmir)net повідомляли про те, що сьогодні в Україні медичну страховку з мінімальним набором послуг можна купити за 400 грн., а поліс з оптимальним співвідношенням ціна/покриття рисок обійдеться в 3-6 тис. грн. в рік.

Автор: Надія Червоненко

Джерело: Коментарі

 

 

 

Переглядів: 1132 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 20:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024