Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Вересень » 26 » Веб-сайти благодійності
20:05
Веб-сайти благодійності

ІНТЕРНЕТ НА СЛУЖБІ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА


Сьогодні, 26 вересня, наш сайт Личаківської РО ТЧХ м. Львова  відвідав 250 відвідувач. З часу нашої появи в Інтернеті, 5 серпня п.р., зафіксовано статистичним лічильником - 11470 відвідувань, 395 – хостів, припало по 45 переглядів на одного відвідувача. З цієї нагоди ми підготували статтю для свого професійного журналу «Вісник Червоного Хреста України». Нижче подаємо її електронний варіант:  


Засоби масової інформації на паперових носіях просто на очах здають позиції. На їх місце приходять ті, що несуть новини на електромагнітних хвилях і промовляють до нас з екранів телевізорів чи комп»ютерів. Ця мода не залишила осторонь і підрозділи Товариства Червоного Хреста України. 

Ще кілька років тому, крім офіційного сайту НК ТЧХ України, який фігурує у «світовій павутині» під логотипом http://redcross.org.ua/ , годі було у ній знайти когось іншого, що належав би до цієї розгалуженої благодійної організації. Перелом настав у 2009 р. Тоді у пожежному порядку свої веб-сторінки повідкривала велика кількість обласних і міських організацій ТЧХ. Та протрималися вони заледве один квартал. Виявилося, що обслуговувати  сайти – не так просто. Для них потрібно мати не лише журналістську потугу, але і веб-майстрів, що для установ, які живуть і діють за членські внески, – дуже накладно. Утрималися на плаву тільки ті, хто ці обов»язки поклав на…волонтерів. Так, це були молоді люди, що досконало знають компю»ютерну техніку, мають належну грамотність і навики у програмуванні, вільно себе почувають в Інтернеті, а у грудях у них б»ється шляхетне серце, і вони готові присвятити свій вільний час благодійності.  

Дехто пішов ще далі. У Бабушкінській РО ТЧХ м. Дніпропетровська, як повідомила керівник цієї організації Л. Д. Рогова, до обслуговування свого сайту http://red-cross.at.ua/, залучають безробітних, яких скеровує до них міський Центр зайнятості на громадські роботи. Підбирають сюди молодь, що має свої відеокамери, монтажні столи, вміє знімати і монтувати відео -  та слайд-фільми. Ось їм і випадає, і роль журналістів, і роль веб-майстрів. Результат перевищив всі сподівання. З початку року їх статистичний лічильник нарахував близько 7 тисяч відвідувань не лише з Дніпропетровська, але й з інших міст України та із зарубіжжя, зокрема, з таких країн, як: РФ, США, Польща, Німеччина, Китай, Франція, Хорватія, Італія, Латвія. Коло зацікавлених увесь час розширюється.

У Білоцерківській МО ТЧХ, де головою Г. І. Кожедуб, вибрали інший шлях: зареєстрували і запустили в діло свій сайт за допомогою студентів. Вони відомі користувачам за адресою http://red-cross.org.ua/. Перший відвідувач з»явився на їх сторінці у далекому нині 2008 р. Тож статистичний лічильник зафіксував з тієї пори майже 12 тисяч відвідувань. Серед них, не лише ті, що зробили білоцерківці, але чимало гостей з інших міст і сіл, зокрема є і такі, що належать громадянам із зарубіжжя. Це відвідувачі з РФ, США, Ісландії, Польщі, Угорщини, Вірменії, Великобританії. Міжнародне життя тут пульсує дуже активно. Недавно у Білій Церкві приймали гостей-червонохрестівців із Швейцарії та Казахстану, відправляли своїх делегатів на міжнародний зліт волонтерів у Прибалтику, збирали пожертви для постраждалих від землетрусу в Японії, - словом, міжнародним узам милосердя тут надають належну увагу.

Турбуються білоцерківчани і про примноження в «світовій павутині» числа колег з сусідніх підрозділів ТЧХ України, часом, навіть досить далеких за географічним розташуванням. Так було, коли у нашій Личаківській РО ТЧХ м. Львова вирішили запровадити свій власний сайт. Та від ідеї, до її втілення, переважно, минає багато часу. Особливо тоді, коли на задумане, немає відповідних коштів. Професійні веб-студії правлять по 1000 доларів США за створення нового сайту. Якби ставилися якісь комерційні цілі, то вкладені кошти швидко окупились би від отриманого прибутку, а у неприбуткових організаціях такого собі дозволити ніяк не можна. Про наші труднощі стало відомо Галині Кожедуб, голові Білоцерківської МО ТЧХ. І вона їх розв»язала: попросила свого веб-майстра, студента Івана Степуру, сконструювати нам веб-сторінку. Хлопець не відмовився. Сказав, щоб прислали для наповнення свої матеріали. Електронна пошта, за кілька подач, легко справилася з перекидкою і текстів, і фотографій. Невдовзі він повідомив, що успішно розробив для нас веб-сторінку на безкоштовних шаблонах корпорації uCoz, і прислав перелік адрес, які вільні для реєстрації в Інтернеті. Ми вибрали найкращу http://lviv-redcross.at.ua/   , і незабаром вона була офіційно закріплена за нами у «світовій павутині».

Перший відвідувач з»явився у нас 5 серпня . В каталозі сайтів Товариств Червоного Хреста були зареєстровані 26 серпня п.р. На даний час статистичний лічильник зафіксував близько 11 тисяч відвідувань. Правда, закордонних гостей значно менше, ніж у наших колег з Дніпропетровська і Білої  Церкви. В активі лише три країни – РФ, США та Польща. Але ця справа поправима: попереду «Євро-2012». Тож міжнародні зв»язки тільки міцнішатимуть.

Стало легше спілкуватися з нашими первинними організаціями. Напередодні Дня знань по Інтернету направили вітальні листи в усі ВНЗ і середні навчальні заклади району. У День фармацевтів у Новинах розмістили вітальну листівку для всіх працівників аптек та підприємств, що виготовляють медичні препарати, мікстури, порошки, різні лікувальні мазі. Зав»язалося листування з відвідувачами сайту.

У перші ж дні, як тільки ми вийшли в Інтернет, професор, доктор економічних наук, завідуючий кафедрою управління земельними ресурсами ЛНАУ Анатолій Якович Сохнич запропонував нам свою нову книгу «Невідомий Александров», присвячену «білим плямам» у біографії видатного академіка фізика-атомника А.П. Александрова.

Мотивуючи своє прохання, викладене у «Гостьовій книзі» нашого сайту, Анатолій Якович зазначив: «Народився академік у м. Таращі Київської губернії, закінчив Київський університет, наукову діяльність почав в Україні. В 1920 р. юнаком побував на фронтах громадянської війни: воював у лавах військ барона Врангеля в Криму і в Таврії, став кавалером трьох бойових орденів св. Миколи-Чудотворця, чудом уник більшовицького розстрілу, повернувся в Київ додому, і так спланував своє життя, що згодом став видатним вченим-атомником, був тричі нагороджений званнями Героя Соціалістичної Праці, дружив сім’ями з Курчатовим, а після його смерті в 1960 р. очолив Інститут ядерних досліджень ім. Курчатова. Був президентом Академії Наук СРСР. Заздрісники приточують його світле ім’я до Чорнобильської катастрофи, але ні до її виникнення, ні до її наслідків – академік Александров не мав жодного відношення.

На мій погляд, життя цієї людини може бути взірцем для наслідування молодим людям, які обирають зараз для себе шляхи у майбутнє. Для нинішніх же пацієнтів Товариства Червоного Хреста його біографія – це приклад мужності при будь-яких обставинах, якими би вони важкими не були.

Якщо у вашій Світлиці «Калина – UA», яку ви заявили, буде місце і для літературних творів, я готовий надати деякі уривки зі свого двотомника для публікації».

І ми відгукнулися на цю пропозицію. Завели навіть спеціальну рубрику «Хата-Читальня», де подаватимемо не лише сторінки з книги «Невідомий Александров», але й уривки з книг інших авторів, які також хотіли би підтримати новий сайт з почуття милосердя, бо гонорарів тут – не платять, і преміальних чи грантів – також не передбачається.

Свою лепту у розвиток тематики сайту вніс Заслужений зв»язківець України, ветеран української і Львівської пошти Петро Семенович Гарматій, який подав вичерпну інформацію про першу поштову марку, присв»ячену Товариству Червоного Хреста України в 2003 р. У той рік відзначалося 85-річчя заснування Товариства в нашій державі. Було спецпогашення і поштової марки, і конвертів, випущених до цієї дати. Він навіть знайшов і прислав фотографію, зроблену у день спецпогашення 18 квітня 2003 р. на ВПЗ Київ-1, що знаходиться в столиці за адресою вул. Хрещатик, 22.

Окрасою блогу новин стала сторінка, датована 24 серпня п.р. У цей день, коли урочисто відзначалось 20-річчя незалежності України, було оприлюднено Указ Президента про присвоєння високих урядових нагород і почесних звань держави. Яким же було наше здивування, коли прочитали в цьому Указі і прізвище члена Президії Правління Личаківської РО ТЧХ м. Львова, головного редактора журналу «Калина-UA», професора Львівської національної академії мистецтв, скульптора Василя Миколайовича Гурмака. Йому присвоїли звання Заслуженого діяча мистецтв України. У новинах ми розмістили привітання Василю Миколайовичу, подали його фотографію, а у нашій Світлиці «Калина- UA» опублікували розгорнуте інтерв»ю з ювіляром.

Знайшли на нашому сайті відображення подій, які стосувалися Львівщини в цілому. Так, наприклад, на початку вересня у обласному тубдиспансері відбувся семінар для голів РО та МО ТЧХ Львівської області, за участю віце-президента НК ТЧХ України С.А. Глухенького, голови ЛОО ТЧХ В.О. Мойсеєнка, головної медсестри М.І.Уманової, старшої медсестри І. М. Валько. На ньому йшла мова про те, які треба зробити практичні кроки, щоб зупинити епідемію туберкульозу на Львівщині, і в Україні в цілому.

Не залишились ми осторонь висвітлення подій, які відбуваються у наших колег з сусідніх РО та МО ТЧХ, які ще не мають власних сайтів. Так, у Яворівській РО ТЧХ з 8 по 15 вересня відбулися навчання з оволодіння навиками подання першої медичної допомоги. Вони проходили у 30 клубах юних волонтерів, створених при школах району, які об»єднують 630 членів. Щоб не замикатися на одній-єдиній інформації, на своїй Головній сторінці заснували спеціальну рубрику «Презентація організацій ТЧХ Львівщини». Відкрив її слайд-фільм про життя і діяльність Яворівської РО ТЧХ. Розповіді про інші організації – справа часу.

Розмістили у новинах також й інформацію з Дрогобицької МО ТЧХ. В ній, зокрема, повідомлялося: «Днями, з Івано-Франківського шиферного заводу, у м. Дрогобич прибув КАМАЗ з шифером, який привіз покрівельного матеріалу для 5000 кв м покрівлі на загальну суму 198500 грн. Вантаж приймали працівники тамтешньої рятувальної служби МНС і голова Дрогобицької МО ТЧХ Л. М. Климишин. Цієї кількості шиферу вистачить на ремонт 357 будинків у Дрогобицькому, та 182 будинків – у Сколівському районах, які зруйнував буревій».

Ставши учасником інтернет-товариства, якось не випадало не повідомити про те хороше, що робиться у організаціях наших старших колег з Білої Церкви і Бабушкінського району м. Дніпропетровська. Тим більше, що вони внесли нас у свої рубрики «Друзі сайту», а ми  зазначили їхні інтернет-адреси - у себе на веб-сторінці. Нам дуже приємно було подати фоторепортаж про те, як у Всесвітній день надання першої медичної допомоги, - друзі нашого сайту, - сестри милосердя з Товариства Червоного Хреста Бабушкінського району м. Дніпропетровська  навчали дітей цій найпершій медичній премудрості.

Не менш приємно було повідомляти про те, як у Білій Церкві пройшов День міста. В інформації, присвяченій цій події, зазначалося: «У місті відбувалося чимало цікавих заходів, серед яких і благодійна акція - збору коштів для допомоги хворим на туберкульоз. Організувала її  Білоцерківська міська  організація ТЧХ України, на чолі з своїм керівником Галиною Кожедуб. Акція, проходила 10 вересня з 11 години ранку в парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка. На її  учасників чекали призи від компанії ОФІС-ШОП Україна, магазину «Дитячі іграшки», що на вулиці Гоголя, а також   знижки на послуги салону краси "Елітний". На зібрані кошти Товаристово закупило  продуктові набори, які отримають люди, що в даний час лікуються від туберкульозу і відчувають брак коштів. Детальніше про це можна дізнатися із сайту наших колег за адресою: http://red-cross.org.ua/news/2011-08-31-59».

Неправильно було би не згадати про міжнародну тематику. Адже у «Віснику Червоного Хреста України» №2 (56) за 2011 р. Голова ЛОО ТЧХ В.О. Мойсеєнко справедливо зазначає: «Ми можемо пишатися розвитком міжнародної співпраці із закордонними партнерами. Так, у нашої організації налагодилися ділові стосунки з Баварським Червоним Хрестом (м. Регенсбург), який надає Львівській ОО  ТЧХ гуманітарну допомогу.

Підписано угоду з Червоним Хрестом м. Ярослава (Польща). Основне її спрямування — роль працівників та волонтерів Червоного Хреста, їх готовність надавати першу допомогу при масових скупченнях людей та можливості підготовки спільних загонів із числа волонтерів для участі в Євро-2012.

Також успішно реалізовуються програми: Шведської місії на базі Львівської обласної тублікарні «СТОП — ТБК»; Благодійного фонду «Фонд Мерклє» (Німеччина) — «Хліб і здоров’я», «Допомога людям похилого віку», «Продуктові набори до свят».

З 1991 року триває співпраця Товариства Червоного Хреста Люксембурга та України за програмою «Допоможемо хворим дітям України з вадами серця».

Обладнання, завезене 2009 року в обласну дитячу клінічну лікарню, складається з ангіографічного комплексу (на суму 3 млн. 400 тис. грн.), інструментарію, дихального апарата, що дає змогу оперувати дітей зі всієї України на базі кардіологічного відділення. Цьогоріч планується доставка комплексу УЗД вартістю 40 тис. євро».

Про всі ці факти, наведені вище, ми розповідаємо і будемо розповідати у себе на сайті. Адже ми не розглядаємо його, як суто власність Личаківської РО ТЧХ, а вважаємо таким собі  - спеціальним відокремленим засобом  пропаганди в Інтернеті, що сприяє діяльності і успішній роботі всіх підрозділів ЛОО ТЧХ. Такий стан речей – тимчасовий, доки в Товариство не прийдуть нові, освіченіші і більш обізнані із сучасними досягненнями комп»ютерної техніки, кадри.

Незважаючи на таку дуже коротку нашу біографію в Інтернеті, ми не є наймолодшими  в його мережі. Зовсім недавно, 3 вересня, засяяла тут нова «зірочка», створена колективом Ружинської РО ТЧХ Житомирської області. Очолює її – голова Світлана Юріївна Сидорук. Їх електронна адреса  redcross@redcross.com.ua. Внесені вони вже в каталог сайтів Товариств Червоного Хреста. Про цю подію ми повідомили у себе в Новинах, привітали колег з успіхом, домовилися з ними про співпрацю.  Світлана Юріївна прислала електронною поштою повідомлення, що невдовзі буде у Львові і просить про особисту зустріч. Інтернет, як бачимо, зближує людей, допомагає у роботі і в дозвіллі. Сподіваємось, що незабаром зможемо вітати колег з інших районів і міст України у світовій мережі. Хай у ній сяють не поодинокі «зорі», а цілі сузір»я. Робота підрозділів Товариства Червоного Хреста стане у такому разі легшою і прозорішою, як для самих  працівників, так і для тих, ким ми опікуємося.

 

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1562 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 11:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024