Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Вересень » 30 » До Міжнародного дня людей похилого віку – 1 жовтня
17:33
До Міжнародного дня людей похилого віку – 1 жовтня

ЧАЮВАННЯ  У МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОМУ ЦЕНТРІ  ЛОО ТЧХ

Сьогодні, 30 вересня, у МСЦ  ЛОО ТЧХ відбулося чаювання колишніх в»язнів німецько-фашистських концтаборів, політкаторжан ГУЛАГу, ветеранів війни та праці, присвя»ячене знаменній даті – Міжнародному дню громадян похилого віку. За столом зібралося 25 людей, гартованих долею у горнилі воєнних лихоліть, яким було що згадати і про що поговорити.

Тим більше, що з Німеччини повернулися нещодано 8 їх колег, також репресованих, які гостили там  з 11 по 25 вересня. Перебували львів»яни у м. Валлерфанген, земля Саарлянд. Запросив їх туди благодійний фонд «Максиміліян-Кольбе-Верк», утворений спеціально для реабілітації репресованих, що під час війни перебували у фашистських гетто і чудом уникнули розстрілу чи смерті у газових камерах Освенціма, Майданека, Тремблінки.

З розповідей гостювальників присутні дізналися, що вони були учасниками німецької програми «Свідки минулого». Це значить, що крім екскурсій по місту, вони бували у школах і при допомозі перекладача розповідали німецьким учням про страждання, які перенесли під час війни. Молодь уважно слухала, співпереживала, обіцяла, що такого ніколи не повториться у майбутньому.

Великий друг пацієнтів  МСЦ, німецький журналіст Тіль Майєр прислав електронною поштою привітання учасникам чаювання з наступаючим святом, побажав міцного здоров»я, перепросив, що справи йому не дали знову прибути до Львова, запевнив, що опіка над ними німецького фонду не закінчується, хоч і триває ось уже п»ятнадцять років. Він вислав також ксерокопію своєї статті «13 кв метрів бідності», яка вийшла у світ учора, 29 вересня, у газеті «Мюнхнер Меркур» з мільйонним тиражем, у якій розповідає про ветерана війни Сеню Мардан, що живе у нелюдських умовах: без кухні, без ванни, без туалету. Опікується нею медична патронажна сестра Червоного Хреста Любов Папроцька. Таких знедолених на обліку у ЛОО ТЧХ на даний час є 3230 осіб. Для них Тіль Майєр в кінці статті просить у своїх заможних співгромадян пожертви. 


Завершилось чаювання концертом. Його організували репресовані і політв»язні самі для себе. Вони утворили хор «Активність у віці», який під проводом диригента, дев»яносто двох річного ветерана, Ірини Михайлівни Шуль виконали кілька українських народних пісень. Чаювання вдалося на славу. Ветерани залишилися задоволеними і розходилися по домах з бадьорим настроєм.

 

  Ніна Добренька,

 директор МСЦ ЛОО ТЧХ України,

 

 

 

Переглядів: 968 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024