Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Жовтень » 16 » Газета «Експрес»: елегійні роздуми на харківському кладовищі
15:54
Газета «Експрес»: елегійні роздуми на харківському кладовищі


ХАРКІВСЬКИЙ ЛИЧАКІВСЬКИЙ ЦВИНТАР ВІДРОДЖУВАТИ НЕ ПОСПІШАЮТЬ


У блоці новин, 16 жовтня, газета "Експрес" повідомила читачів і про таке:"Сорок років тому, у вересні 1971 року, в Харкові по вулиці Пушкінській був заснований Молодіжний парк. До цього тут було старовинне харківське, Івано-Усікновенського кладовище, засноване ще в ХУІІІ ст. Кладовище стало останнім притулком для представників харківської еліти й бомонду царської і радянської епох, передає Госпром.

1-е міське кладовище було вирішено ліквідувати 1971 року, а територію використовувати під парк студентів. Могили почесних діячів мистецтва було вирішено перенести, а окремі могили залишити на місці. Зараз історики вважають, що втрата Івано-Усікновенського кладовища для Харкова це те ж, що й можлива втрата Личаківського цвинтаря для Львова.

Студентське футбольне поле, квартал червоних ліхтарів, екскурсійна майданчик і місце вивчення екзаменаційних білетів, - ось чим було це кладовище в останні роки свого існування.


На сьогодні Молодіжний парк - місце відпочинку студентів, спортивний майданчик ХПІ (в прямому і переносному сенсі) і місце вигулювання і тренувань собак. Знаходиться в парку нещодавно відреставрований Усікновенський храм. Він тільки підкреслює сумну долю некрополя. На сьогоднішній день у влади нема жодного проекту щодо подальшого облаштування парку або ж відновлення цвинтаря".

Тим часом храм Усікновення голови Івана Предтечі зайнятий щоденними турботами. На його сайті http://www.ioanna.org.ua/ знаходимо наступне: "Храм Усекновения главы Иоанна Предтечи был построен в 1845 году в русско-византийском стиле по проекту архитектора Андрея Тона. В 1857 году храм был освящен архиепископом херсонским и таврическим Иннокентием. Как и у многих православных храмов, судьба у Свято-Иоанно-Усекновенского храма непростая. В 20-е годы XX века он был захвачен обновленцами, пришел в упадок, а позже был закрыт. Осенью 1941 года использовался как хранилище боеприпасов и подвергся массовому обстрелу фашистами, но чудом уцелел. А в 1943 году, когда Харьков был освобожден от немецко-фашистских захватчиков, в Свято-Иоанно-Усекновенском храме возобновились богослужения.

В настоящее время духовная жизнь святого храма очень активизировалась благодаря потеплению отношений между Церковью и государством и духовному рвению пастырей, служащих в нем. Живой историей прихода является протоиерей Ярослав Бовтюк, который вот уже 40 лет является настоятелем храма и продолжающий нести огромные труды в деле восстановления храма и полагает весь свой громадный духовный опыт на возрастание душ своих прихожан. Кроме того, отец Ярослав вот уже более 20 лет является духовником всех священнослужителей Харьковской епархии.

При храме действует детская воскресная школа, духовным окормителем которой является отец Виктор. Занятия в ней проходят по воскресеньям, обучение бесплатное для всех желающих. Школа не только занимается духовным образованием детей, но и предлагает православный семейный досуг. Это различные мероприятия, праздники, паломничества, православные летние лагеря" (цитування подано мовою оригіналу)..

Першоджерела і фотографії з сайтів: газети «Експрес» та Храму Усікновення голови Івана Предтечі.

Прес-центр Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1358 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024