Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Жовтень » 26 » Червоний Хрест і світ: долаючи наслідки землетрусу у Туреччині
14:40
Червоний Хрест і світ: долаючи наслідки землетрусу у Туреччині

ВИПРОБУВАННЯ СТИХІЄЮ


У Туреччині 23 жовтня стався сильний землетрус магнітудою 7,3 бала.За попередніми підрахунками сейсмологічної служби Туреччини, жертвами землетрусу стали від 500 до 1000 осіб. 

Епіцентр руйнувань - місто Ван, центр однойменної провінції, та його околиці. У місті зруйновано аеропорт, пошкоджено близько тисячі будинків, 50 повністю зруйновані. Рятувальники шукають людей під завалами. Сотні постраждалих доправлено до лікарень міста. Пошкоджено аеропорт. Туди не можуть вилетіти літаки з гуманітарними вантажами. Турецькі ЗМІ передають, що провінція Ван охоплена панікою. До місця катастрофи прибув турецький прем'єр Таїп Ердоган.

Поштовхи виразно відчувалися практично на всьому південному сході Туреччини в провінції Діярбакир, Батман, Ширнак, Муш, Ерзурума, Бінгель, Бітліс, Сіїрт і Мардін.


Землетрус було зафіксовано і в сусідній Вірменії. У північній частині Єревана відчувалися сильні підземні поштовхи. Мешканці вибігли з будинків на вулиці. Трусило також Іран, регіон Духок.

Більш як 200 залишкових підземних поштовхів, так званих афтершоків, зареєстровано на ранок 24 жовтня в провінції Ван на південному сході Туреччини, де вчора стався землетрус магнітудою 7,2.

Як передає РІА "Новости», про це повідомила сейсмологічна обсерваторія Босфорського університету.

Магнітуда деяких поштовхів становила 5,7 і 5,5, зазначили в обсерваторії. Там не виключили нових землетрусів у районі стихійного лиха, де, за останніми підтвердженими даними, кількість жертв становить понад 400 осіб, більш як тисяча триста - постраждали.

На місці землетрусу, де температура минулої ночі знизилася до нуля градусів, тривають пошуково-рятувальні роботи, в яких беруть участь 1275 рятувальних команд з 38 районів Туреччини, а також рятувальники із 30 зарубіжних країн.


Працюють вони самовіддано. Їх праця окупляється десятками і сотнями врятованих життів. Якою ж величезною радістю було врятування життя немовляти, якому всього два тьижні. З-під завалів рятувальникам удалося дістати живе немовля в провінції Ван, де в неділю сталося потужне стихійне лихо. У руїнах воно прожило без їжі і води понад 45 годин. Як повідомляє "Известия", мати дитини досі знаходиться під уламками будівлі. Чи ця жива жінка, невідомо.


Мустафа Ялцин, місцевий мешканець: "Дуже складно описати свої почуття під час землетрусу. Був у будинку разом з родичами. Я зміг вибратися, а вони - залишилися під завалами. Чекаю, коли рятувальники дістануть їх. Сподіваюся, мої родичі живі".

Айша Туран, місцева мешканка: "Ми думали, що будинки витримають землетрус. Але багато з них завалилися. Втрачено сотні життів. Влада повинна ретельніше стежити за дотриманням усіх стандартів безпеки під час будівництва".

В уряді та в міністерстві закордонних справ Туреччини створили антикризові центри для координації рятувальних операцій та допомоги місцевому населенню. Надійшли перші вантажі гуманітарної допомоги - питна вода, їжа та теплий одяг. 

Таїп Ердоган, прем'єр-міністр Туреччини: "Землетрус зруйнував цілі села. Глиняні будинки не витримали потужного удару стихії. Дуже багато людей перебувають під завалами. Ми сподіваємося знайти їх всіх ще живими. Нам допомагають команди рятувальників з Азербайджану, Ірану та Болгарії".

У середу, 26 жовтня, о 13.10 літак АН-32П Міністерства надзвичайних ситуацій України вилетів до м. Ерзурум (Туреччина) для надання гуманітарної допомоги провінції Ван, де 23 жовтня стався землетрус, що спричинив людські жертви і руйнування інфраструктури.

Як повідомляє прес-служба відомства, в середу МНС направило до Туреччини чотири спеціальних модулі, оснащені автономними системами обігріву та вентиляції. Фахівці МНС Україна забезпечать монтаж та експлуатацію цього обладнання.

Посольство України в Туреччині сприятиме прийняттю української гуманітарної допомоги та роботі фахівців. МНС надає допомогу спільно з МЗС на виконання Указу Президента України Віктора Януковича від 24 жовтня "Про надання гуманітарної допомоги Туреччині" і доручень прем'єр-міністра України.

Відголоски руйнівного землетрусу відчули й у сусідніх країнах. Незначні поштовхи зафіксували в столиці Вірменії - Єревані.

Стихія стала найпотужнішою в Туреччині за останні дванадцять років. У 1999-му внаслідок подібного за силою землетрусу в густонаселених північно-західних регіонах країни загинули двадцять тисяч людей.


Найбільше роботи на сьогодні у рятувальників у повіті Ерджиш, населення якого становить близько 75 тис. осіб. Цей населений пункт зазнав найбільших руйнувань, там повністю зруйновано понад 80 багатоповерхових житлових будинків. Представники Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця розгорнули в Ерджиші наметове містечко, забезпечують місцевих жителів водою, гарячою їжею, одягом.


Міжнародна Федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФ ЧХ і ЧП) – це всесвітня гуманітарна організація, яка координує та направляє міжнародну допомогу у місця природних та техногенних катастроф у мирний час. ЇЇ місією є полегшення життя вразливих категорій людей шляхом мобілізації сили гуманності світової спільноти. 

МФ ЧХ і ЧП співпрацює з національними товариствами в рамках реагування на катастрофи у всьому світі. Рятувальні операції ЧХ також включають в себе розвиваючий компонент, включаючи програми реагування на надзвичайні ситуації, охорону здоров'я та догляду, пропагування гуманітарних цінностей.

Зокрема, Федерація підтримує програми із зменшення ризиків та боротьбі з поширенням соціально-небезпечних хворіб, таких як ВІЛ, туберкульоз, пташиний грип та малярія. Організація також бореться з дискримінацією та насиллям, поширює інформацію про права людини та надає допомогу мігрантам.

За матеріалами світових інформаційних агентств

Фото - інформ-агенції: Reuters

 

Переглядів: 1425 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 04:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024