Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 3 » Міжнародне партнерство: делегація Баварського Червоного Хреста прибуває у Львів 4 листопада
15:47
Міжнародне партнерство: делегація Баварського Червоного Хреста прибуває у Львів 4 листопада

МИЛОСЕРДЯ,  ЩО  ЛІКУЄ…  РАНИ  ВІЙНИ


Війна – найбільша несправедливість у світі, яку лише могло придумати людство впродовж всієї історії свого існування. Однак, її привид щодня ширяє над нами. І тієї, що ще тільки має бути, і тієї, що вже була. Про ту, майбутню, ще можна дозволити собі не думати, бо ніхто не знає ні дати, ні року її початку, а ось та, що була, вимагає від нас належної уваги. Причому, як з боку тих, хто ходить у переможцях, так і зі сторони тих, хто опинився серед переможених.

На щастя, всі війни колись закінчуються, залишаючи глибокі рани в історії як воюючих країн, так і у душах її учасників, та, як показала практика, і їх нащадків також. Добре знаємо з історії, нагальна необхідність у допомозі пораненим після битви під Сольферіно у 1859 р. стала першим поштовхом до створення Товариства Червоного Хреста, як міжнародної благодійної медичної організації, що повинна повсюдно приходити на допомогу учасникам збройних конфліктів і воєн, без огляду на те, на чиєму боці поранені воювали. Пригодилася ця організація і в наш час, бо навіть під час миру – нужда часто стукає у наші двері.

Перша і Друга світові війни породили необхідність прийняти у 1949 р. Женевську Конвенцію, в якій закладено підвалини сучасного міжнародного гуманітарного права. Реалії ядерної доби, інші проблеми міжнародного життя - внесли у неї корективи, і в 1977 р. були прийняті Доповнення до основних документів Женевської Конвенції.

Та почуття вини, яке раптом поселяється після програної війни у душах цілих поколінь переможеного народу, неможливо заформалізувати жодним юридичним документом. Тут на допомогу приходить - християнське милосердя. Саме це почуття і привело німецьких благодійників до нас, бо їм здалося, що ми – переможці, які через безталанність у господарюванні опустилися на саме дно соціальних негараздів, де вже одними розмовами про прощення – не обійтися: потрібна конкретна матеріальна допомога, і навіть, іноді, не так грошовими знаками, як звичайними… продуктами харчування.  

З цією метою у Львів 4 листопада на запрошення Українського Червоного Хреста у рамках гуманітарної співпраці прибуває делегація районного об’єднання м. Ліхтенфельзу Баварського Червоного Хреста.  Завдання німецької делегації - участь в розподілі продуктових пакетів потребуючим пенсіонерам та підготовка партнерської співпраці між соціальною станцією Районного об’єднання міста Ліхтенфельза Баварського Червоного Хреста та медсестринською службою ЛОО ТЧХ.

Керівниками німецької делегації благодійників є: фрау Сабіне  Бехман - начальник соціальної станції  Баварського Червоного Хреста м. Ліхтенфельзу та гер Тілль Майер (на фото - вгорі) - член районного правління  Баварського Червоного Хреста, журналіст-міжнародник, волонтер Німецького ТЧХ, який приїздить до Львова ось уже впродовж останніх 5 років.

Тілль – досвідчений редактор німецької газети "Обермайн-тагблят", що виходить у світ у м. Ліхтенфельзі (Баварія). Він полегшує собі мандри в гарячі точки планети з мандатом Німецького Червоногом Хреста, що дозволило йому, з одного боку, побувати під кулями, а з другого – залишитися цілим і неушкодженим на полях локальних збройних конфліктів в Африці, Азії та Європі. Як делегат Міжнародного і Німецького Червоного Хрестів, він працював на Балканах, в Туреччині, Шрі-Ланці, Ірані та Іраку.

До Львова Т. Майєр приїжджав в рамках проекту "Допомагати іншим - приносити задоволення", який проводився у співпраці з Товариством Червоного Хреста України. Свої враження від поїздок він виклав у книзі "Червоний трикутник - важке життя", яка присвячена львів»янам - колишнім в'язням гітлерівських концтаборів. Її презентацію  було організовано у 2007 р. у мерії та у Львівському національному унверситеті ім. І.Франка, про що ми повідомляли у своїй рубриці Світлиця «Калина – UA».

У серпні Тілль Майєр був вже у Львові. Привела його сюди урочиста подія – 15-річний ювілей Медико-Соціального Центру ЛОО ТЧХ, заснованого на кошти німецьких жертводавців для львів»ян, що потерпіли від диктаторських режимів. Біля його колиски стояли поруч німецькі і українські червонохрестівці. МСЦ, за задумом німецьких ініціаторів, він мав діяти з 1996 до 2004 р. Та працює...і сьогодні (!) 


На знімку: зустріч з ветеранами війни голови ЛОО ТЧХ Валентина Мойсеєнка та директора МСЦ ЛОО ТЧХ Ніни  Добренької

«Як показала практика, - ділиться враженнями директор МСЦ ЛОО ТЧХ Ніна Добренька, - ще і нині у ньому є жагуча потреба. Все ще на грані бідності перебувають в Україні підопічні нашого МСЦ -  колишні в»язні фашистських концтаборів та репресовані сталінським режимом, а також одинокі люди похилого віку, які є на обліку в Товаристві Червоного Хреста м. Львова. Тут  вони отримують такі види обслуговування, як: амбулаторні медичні обстеження та ін»єкції, перев»язки, масажі, вимірювання тиску,  зважування. Виділяємо їм посильну соціальну допомогу, надаємо медичні консультації. У нас працює група «Активність у віці», а також медична служба допомоги  на дому для немобільних  та лежачих одиноких хворих».

П»ятнадцять років життя Проекту стало можливим, завдячуючи фінансовій підтримці Баденського Товариства Червоного Хреста, делегати якого прибули на святкування10-річчя з дня народження МСЦ, і, вникнувши в ситуацію, вирішили продовжити свою опіку ще на п»ять років.


На знімку: зустріч ветеранів війни з молоддю у МСЦ  ЛОО ТЧХ з нагоди Дня Перемоги і Всесвітнього Дня Міжнародного ЧХ і ЧП 

До виконання цього зобов»язання, окрім них,  долучились волонтери Німецького Національного Комітету ТЧХ, журналіст-міжнародник п.Тіль Майєр з працівниками та активістами Баварського  ТЧХ , волонтерами-червонохрестівцями з міст Аусбурга, Бамберга, Ліхтенфельца. І треба сказати, що всі свої зобов»язання перед підопічними МСЦ, людьми нелегкої долі, були виконані ними з німецькою пунктуальністю своєчасно і в повному обсязі. Про це йшла мова19 серпня п.р. на ювілейній зустрічі підопічних МСЦ ЛОО ТЧХ з представниками  Баденського ТЧХ, волонтерами Німецького ТЧХ, представниками влади і львівськими червонохрестівцями.


На знімку: ветерани війни під час відзначення Дня Перемоги і Всесвітнього Дня Міжнародного ЧХ і ЧП  у МСЦ ЛОО ТЧХ

У торжествах тоді взяли участь: лікарі - волонтери МСЦ, начальник Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики міськради Юрій Володимирович Гринишин, завідувач соціально-економічного відділу обкому профспілки працівників охорони здоров»я  Євгенія Григорівна Пигель,  заступник голови Баденського ТЧХ Андреас Формела, подружжя Гейне з Бельгії, яке робить щорічні пожертви  для підтримки нашого Проекту, активіст  Німецького Національного Комітету ТЧХ, журналіст-міжнародник Тіль Майєр.

 (Докладнішу інформацію про цю подію можна прочитати на сайті інформ-агенства ЗІК: http://zik.ua/ua/news/2007/09/03/88343 ).

Тепер Т. Майєр знову їде не з порожніми руками: 29 вересня п.р. він опублікував статтю «13 Square Metres of Misery – 13 Quadratmeter Elend», що у пернекладі, приблизно, означає "13 квадратних метрів бідності". Вийшла вона у світ у газеті «Мюнхнер Меркур» з мільйонним тиражем. У ній автор розповідає про ветерана війни Сеню Мардан, що живе у нелюдських умовах у Львові: без кухні, без ванни, без туалету. Опікується нею медична патронажна сестра Червоного Хреста Любов Папроцька.


Знімок Т.Майєра з газети «Мюнхнер Меркур»: лів"янка, ветеран війни Сеня Мардан з патронажною медичною сестрою ЛОО ТЧХ.  

Таких знедолених на обліку у ЛОО ТЧХ на даний час є 3230 осіб. Для них Тілль Майєр в кінці статті просить у своїх заможних співгромадян пожертви, і, як бачимо, ті все-таки відгукнулися. Делегація, яка завтра, 4 листопада, прибуває до Львова, перебуватиме у місті до 9 листопада. Бажаючі можуть задати їм запитання, скерувавши їх на наш сайт, або безпосередньо в Німеччину до Тілля Майєра на його веб-сторінку, яку знайдете за адресою: http://www.tillmayer.de/allgemein/13-quadratmeter-elend/

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

Переглядів: 1090 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024