Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 12 » Червоний Хрест і світ: трудова міграція в Росії
13:44
Червоний Хрест і світ: трудова міграція в Росії

ТРУДОВА  МІГРАЦІЯ – СВІТОВА  ПРОБЛЕМА



Вчора, 11 листопада, в провідних російських інформ-агентствах з»явилося повідомлення про невдалу спробу самогубства громадянина України, що нелегально працював у Москві. Його розтиражували українські журналісти, і зрештою на одному з таких сайтів можна було прочитати: «чоловік зістрибнув в п'ятницю вдень з Великого Кам'яного моста в Москві, щоб покінчити життя самогубством, - повідомило джерело в російських правоохоронних органах.

"Вдень з моста до Москви-річки зістрибнула людина. Після нетривалого знаходження у воді, чоловік сам доплив до берега", - сказало джерело. За його словами, прибулі на місце медики перевірили чоловіка.

"Чоловік знаходиться в стані сильного алкогольного сп'яніння, він не постраждав", - повідомило джерело. Він відзначив, що чоловік був доставлений у відділення поліції Китай-місто для дачі пояснень.

Джерело заявило, що стрибнув з моста в річку 41-річний громадянин України - Євгеній Ільчук.

"Причиною вчинку чоловік назвав нервовий зрив із-за конфлікту з працедавцем", - сказав він.

Ільчук розповів співробітникам поліції, що працював нелегально в Москві, працедавець не розплатився з ним, після чого він ухвалив спонтанне рішення покінчити життя самогубством, стрибнувши до Москви-річки прямо навпроти Кремля. Проте, опинившись у воді, Ільчук змінив свої наміри і самостійно вибрався на берег, де був затриманий поліцією.

"Зараз Ільчук госпіталізований в перший психоневрологічний диспансер Москви для надання йому психологічній допомозі", - сказало джерело. Він не виключив, що в подальшому буде проведена перевірка відносно законності дій працедавця українця.

У серпні п.р. Newsinfo писав про чергове самогубство шляхом падіння з моста, досконаному в Москва-ріці.

Невідомий чоловік заподіяв собі самогубство, стрибнувши з моста у воду біля готелю "Україна", передає "Інтерфакс" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"В середу вечером невідомий чоловік піднявся на Новоарбатський міст напроти готелю "Україна", після чого зістрибнув в Моськва-реку і потонув", - сказав співбесідник агентства.


На місце ЧП прибули рятувальники, лікарі «швидкої», тіло загиблого шукають рятувальники. Встановлюються обставини події.

Таких та інших асоціальних випадків у середовищі трудових мігрантів, сила-силенна. Чимраз їх більшає. Тож 26-27 жовтня п.р. в Суспільній Палаті Російської Федерації пройшла міжнародна конференція «Трудова міграція в Росії: медико-соціальні і гендерні аспекти». Вона була організована Російським Червоним Хрестом, спільно із Суспільним Фондом «Таджикистан» і Центром міграційних досліджень Російської Академії наук під егідою Комісії з міжнаціональних стосунків і свободи совісті Суспільної палати Російської Федерації, і за підтримки Міжнародної Федерації Суспільств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця - в рамках глобального партнерства з Департаментом міжнародного розвитку Великобританії (DFID).

Учасниками конференції стали більше 70 представників різних організацій. Зокрема неурядових організацій Центральної Азії, міграції, що займаються питаннями, Суспільств Червоного Півмісяця Казахстану, Таджикистану і узбекистану, Міжнародної організації по міграції ООН, Міжнародній організації праці, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ЮНЕСКО, профспілки трудових мігрантів, наукові професійні організації Росії, які ведуть  дослідженнями у сфері трудової міграції, представники національних діаспор ряду регіонів РФ, Федеральної Міграційної Служби Росії, а також представники посольств країн Центральної Азії.

Конференція продовжувалася два дні. Обговорювався широкий спектр медико-соціальних і гендерних аспектів трудової міграції в Росії. Намічалися шляхи подальшої співпраці з надання медико-соціальної підтримки уразливим категоріям трудових мігрантів, з урахуванням гендерної специфіки. Йшов пошук конкретних механізмів поліпшення доступу трудових мігрантів до послуг медико-соціальної допомоги в Російській Федерації, ранньої діагностики і лікування ВІЧ і туберкульозу. 


Голова Російського Червоного Хреста і співголова даної конференції Раїса Лукутцова, відкриваючи форум, відзначила його високу соціальну значущість і призвала присутніх об'єднати зусилля,  направлені на вирішення проблем уразливих категорій мігрантів. Раїса Тимофіївна подякувала Суспільній палаті Російської Федерації за сприяння і партнерство в проведенні конференції і підкреслила необхідність консолідації зусиль громадських організацій і органів державної влади при розгляді тих складних питань, які стоять на її порядку денному.

«Щоб вирішити проблему міграції, треба поставити її на серйозний законодавчий грунт - щоб була відповідальність і у тих, хто приймає мігрантів, і у тих, хто приїжджає», — підкреслила член Суспільної палати, відомий правозахисник Алла Гербер.

«Близько 9 мльйонів іноземних громадян, більшість з яких трудові мігранти з країн СНД, сьогодні проживають і працюють на території Росії», - відзначив в своєму виступі директор департаменту міжнародної співпраці Російського Червоного Хреста Сергій Кобец, посилаючись на дані Федеральної міграційної служби. Мігранти, за його словами, «знаходяться не в самому кращому положенні, вони часом позбавлені медичної допомоги, соціальної підтримки з боку держави і можуть розраховувати тільки на платні медичні послуги, що серйозно знижує їх захищеність в країні».

У вересні Російський ТЧХ, повідомив Сергій Кобец,  провів моніторинг міграційної ситуації у всіх суб'єктах, перевірив готовність його регіональних підрозділів до взаємодії з органами влади, проаналізував  можливості розширення і поглиблення їх внеску в дозвіл проблем трудових мігрантів в суб'єктах Російської Федерації.

Представник Управління сприянню міграції ФМС Росії Алла Броннова відзначила, що Федеральна міграційна служба готова співробітничати з неурядовими структурами в тому сенсі, що стосується  оптимізації перебування трудових мігрантів на території Росії, шляхом створення сумісних суспільних приймалень при управліннях ФМС в регіонах і підвищення інформування трудових мігрантів про медичні і соціальні послуги.

За словами Даврона Мухамадієва, підрозділи  Регіонального представництва Міжнародної Федерації Суспільств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Росії,   використовуючи свій статус авторитетної гуманітарної організації, найбільшої в світі,  має намір і надалі представляти інтереси найуразливіших категорій мігрантів,  беручи участь, зокрема,  у формуванні єдиної міграційної політики на рівні Міжпарламентської Асамблеї СНД і Державної Думи РФ.

Заступник голови Російського Червоного Хреста по Північно-Західному федеральному округу Тетяна Лінева і координатор з питань міграції Санкт-Петербурзького регіонального відділення РТЧХ Наталія Зайберт розповіли про обширну презентацію про досвід роботи Санкт-Петербурзького регіонального відділення РТЧХ в області надання допомоги біженцям і особам, що шукають притулку. Вони поділилися також досвідом створення і функціонування  телефонної «гарячої лінії» Російського Червоного Хреста по наданню допомоги мігрантам.

Дводенна дискусія по основних медичних і соціальних проблемах мігрантів, широкий обмін думками представників російських і зарубіжних неурядових організацій був, поза сумнівом, корисним і плідним.

 За підсумками конференції прийнята резолюція, що містить пропозиції і рекомендації Державній Думі РФ, Уряду РФ, ФМС і органам охорона здоров'я, що стосується поліпшенню доступу найуразливіших категорій трудових мігрантів, особливо жінок і дітей, до послуг закладів охорони здоров'я, освіти і інших соціальних установ. Учасники виразили також одностайне переконання в необхідності організації Російським Червоним Хрестом, спільно зі своїми партнерами, подібної конференції і наступного року, що дозволить обговорити хід вирішення поставлених завдань і скоректувати подальші сумісні дії.

Матеріали конференції будуть оформлені Російським Червоним Хрестом спільно з Міжнародною Федерацією суспільств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця за підтримки Міжнародної організації по міграції ООН.

Робота конференції широко висвітлювалась в засобах масової інформації і прес-службою Суспільної палати Російської Федерації.№

Повний відеорепортаж з даного заходу - на сайтах Суспільної палати: 

http://video.oprf.ru/conference/view/id/76

http://video.oprf.ru/conference/view/id/74

Газета «Московський комсомолець» повідомляє, що за офіційними даними в Москві постійно проживає 40-50 тисяч громадян Таджикистану. І основна проблема не в тому, що вони не зареєстровані, а в тому, що більшість з них працюють нелегально. І саме за ними постійно «полює» міграційна служба. Та сотня нелегалів, яку нещодавно вислали з Росії, за словами джерела, це крапля в морі. І ситуацію з цією депортацією просто вдало використали в популістських цілях — ніхто спеціально ніякої ассиметричного відповіді не готував.

По всій Росії цього року було депортовано 15 тисяч нелегалів. І ніхто з цього приводу шуму не піднімав. Одначе, проблем, які повстали і повстають, цими заходами вирішити не вдалося ще жодній країні. Повсюдна протреба у робочій силі – сильніша за міграційні закони. Тому розв»язка лежить у площині комплексного  підходу вирішення цих проблем.

Зазначимо, Україна є лідером у списку нових мігрантів до Росії, Польщі та Чехії. Такий висновок зробили експерти Організації з економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), що об'єднує розвинені країни світу. Українці опинилася на десятому місці серед тих, хто виїжджає до розвинених країн, а у першу трійку списку входять китайці, румуни (аналітики враховували й внутрішню міграцію) та індійці. 

Вже через 5-10 років на заводах і фермах України працюватимуть мігранти з Середньої Азії й Африки. Незважаючи на невисоку тривалість життя українців - 68,2 року проти 74,6 року європейців - багатьом нашим співвітчизникам доведеться працювати в буквальному сенсі "до кінця своїх днів". Справа не лише в прийдешній пенсійній реформі, яка передбачає підвищення вікового цензу для виходу на заслужений відпочинок, а й у різкому зниженні припливу молодих кадрів.

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова  

 

 

Переглядів: 1308 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024