Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 13 » В Україні ліки можна продавати тільки в аптеках, – Держлікслужба
14:29
В Україні ліки можна продавати тільки в аптеках, – Держлікслужба

ПРАВИЛА ТОРГІВЛІ  ЛІКАМИ

 

В Україні дозволено продавати ліки виключно в аптечних закладах. Про це під час інтерв’ю одому з національних телеканалів нагадав Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов. Він зауважив, що на сьогодні в українському законодавстві відсутнє навіть таке поняття як «Інтернет-аптека».

Реалізація лікарських засобів дозволяється виключно через аптеки та їхні структурні підрозділи, поінформувала прес-служба Держлікслужби.

Виробництво і продаж лікарських засобів відносяться до виду діяльності, який має високий ступінь ризику та підлягає обов’язковому ліцензуванню, – адже мова йде про здоров’я та навіть життя наших громадян. Це означає, що усі аптечні заклади працюють з дозволу та під пильним наглядом держави. Тобто, зареєструвати Інтернет-аптеку неможливо. Єдиний спосіб, у який легальні аптеки можуть використовувати Інтернет – мати сайт своєї аптеки, де публікувати асортимент ліків, медичних виробів та іншої продукції, що дозволена до продажу в аптеках, та ціни на них. Тому Держлікслужба України, звичайно, підтримує проект Закону «Про внутрішню торгівлю», ініційований Урядовим уповноваженим з питань дерегуляції господарської діяльності Михайлом Бродським. Цим проектом пропонується зобов’язати суб’єктів господарювання, які пропонують свої товари через Інтернет, надавати покупцям інформацію про своє найменування, місцезнаходження, відомості про державну реєстрацію, наявність патенту чи ліцензії. Даний проект сьогодні, 11.11.2011, поданий на опрацювання до Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

Вітчизняні пацієнти мають розуміти: купувати ліки через Інтернет-аптеки небезпечно по тій самій причині, чому небезпечно купувати ліки з рук на вулиці, в нелегальних аптеках тощо – якість ліків в таких безконтрольних «закладах» ніхто не контролює і не гарантує.

Якість ліків та умови їх реалізації в аптеках держава суворо контролює. Щорічно, не рідше 1 разу на рік інспектори Держлікслужби України перевіряють, чи дотримується аптечний заклад вимог, які прописані в Ліцензійних умовах - перевіряє умови зберігання, продажу, транспортування, якщо це дистриб'ютор т.д. Також інспектори проводять в аптечних закладах перевірки якості лікарських засобів. За прилавками в аптеках стоять не звичайні продавці, а справжні фахівці – фармацевти, провізори, – які можуть не тільки продати ліки, а й надати кваліфіковану пораду, зокрема, щодо вибору генерика. К штаті кожної аптеки є уповноважена особа з якості лікар сих засобів, яка персонально відповідає за якість ліків, що знаходяться в аптеці, за їх зберігання та походження.

Таким чином, ліки, що знаходяться в легальному обігу, знаходяться під пильним контролем держави.

Зрозуміло, що заклад, який не є ліцензованим, і здійснює свою діяльність поза законом, не дотримується усіх цих вимог. В нелегальних «аптеках» або «Інтернет-аптеках» ніхто не не контролює ані походження ліків, ані їхню якість.

Таким чином, якщо людина купує в таких нелегальних закладах лікарські засоби чи вироби медичного призначення, вона не може бути впевненою, що вона купила справжні та якісні, а не фальсифіковані або неякісні ліки. Саме в таких «Інтернет-аптеках» найчастіше купують фальсифікат та ліки, в яких скінчився термін придатності.


Джерело:
ZAXID.NET

Переглядів: 1014 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024