Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 18 » 19 листопада – Всесвітній день боротьби з ХОЗЛ
16:02
19 листопада – Всесвітній день боротьби з ХОЗЛ

КУРЦЯМ - НА ЗАМІТКУ !


  Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) – повільно прогресуюча хвороба дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення  функції легень. Це захворювання накладає суттєві обмеження на  життя пацієнтів. Типовими симптомами хвороби є кашель,  виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка).

Ця патологія,  що недостатньо діагностується, загрожує життю людини, адже не піддається лікуванню.

Згідно з останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на сьогодні близько 210 млн. осіб є хворими на ХОЗЛ, а щороку ХОЗЛ вбиває  більш ніж 2,75 мільйонів людей. Тож,  захворювання стає 4-ю  провідною причиною смерті в усьому світі поряд із ВІЛ/СНІД. Задишка (проблеми з диханням), яка є  основним симптомом ХОЗЛ,  має стійкий та прогресуючий характер і серйозно впливає на якість життя пацієнтів. В найбільш серйозних випадках симптоми ускладнюють життя пацієнтові настільки,  що унеможливлюють виконання найпростіших побутових дій  - таких, як умивання та одягання.

За прогнозами фахівців, ХОЗЛ у 2020 році посяде в світі третє місце  серед причин смертності,  а на сьогодні воно має вищий показник летальності,  ніж серцево-судинні хвороби.

За словами головного позаштатного пульмонолога Львівщини Н. Рудницької в області майже 70 тисяч  офіційно зареєстрованих хворих на ХОЗЛ.  Та це лише верхівка айсбергу.  За твердженням ВООЗ у світі 50% випадків ХОЗЛ  не діагностується саме з вини пацієнтів.

Головний обласний пульмонолог також повідомила, що основний фактор ризику виникнення ХОЗЛ – куріння (90% випадків). Окрім  цього, на розвиток ХОЗЛ  значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці, тривале вдихання диму, пилу та  хімічних сполук, а також часті інфекції легенів у дитячому віці.

Як зазначила Н.Рудницька: „Лікування розпочинають із усунення факторів ризику - варто перестати курити, змінити роботу із шкідливими умовами і пройти обстеження у лікаря пульмонолога.

Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому,  найінформативнішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ  є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.  Лікарі не можуть вилікувати ХОЗЛ,  але вони можуть допомогти вчасно виявити хворобу, зменшити її симптоми і загальмувати процес пошкодження легень,  значно покращити якість і  тривалість життя пацієнта.


Знаменно, що на17 листопада припав Міжнародний день відмови від куріння. У своєму прес-релізі, викладеному на сайті: http://guoz.lviv.ua/ukr/news/lvivnews/1193.html ГУОЗ ЛОДА, зокрема, інформувало:

«Щорічно кожен 3-й четвер листопада в світі відзначається Всесвітній день відмови від куріння.

Він був започаткований Американським онкологічним товариством у 1977 році.

Мета цього заходу - сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти паління всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Сьогодні у світі налічується понад 1,3 млрд  курців, а до 2025 року, згідно з прогнозами, їх кількість зросте ще на 400 млн. На нашій планеті кожні 6 секунд одна людина помирає від захворювань, пов'язаних з курінням тютюну, а щорічно з цієї причини гине майже 5 млн осіб. При збереженні таких масштабів вживання тютюну до 2020 року щорічна кількість смертей може збільшитися вдвічі.

Куріння є третім чинником ризику виникнення інсульту та інфаркту, а також першим чинником розвитку раку легенів. Щороку в Україні внаслідок куріння помирає 120-140 тисяч осіб.

На жаль, за рівнем поширення куріння Україна посідає сьоме місце з кінця серед 132 країн світу. У нас палять 67% чоловіків і 20% жінок.

Встановлено, що більшість (90%) людей починають палити у молодому віці. Саме курці, які познайомилися з сигаретою до 18 років, не можуть самостійно «розлучитися» з сигаретою до кінця життя. Молоді люди впевнені, що кинути палити легко. Проте, далеко не всім з них вдається позбутися від нікотинової залежності.

Всесвітня організація охорони здоров’я  нещодавно організувала глобальне вивчення (у тому числі в Україні) поширеності тютюнопаління серед 13-15-річних підлітків. Дослідження на національному рівні виконували науковці Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва. Виявилось, що постійно курять 24% підлітків: 27,6% хлопців та 20,6% дівчат. Вплив тютюнового диму вдома протягом останнього тижня перед опитуванням зазнали 70% учнів, у громадських місцях – 84%.

Експерти Всесвітної організації охорони здоров’я  зробили висновок, що смертність серед курців:

- на 30-80% вище, ніж у некурящих;

- серед хворих на рак в різній формі 95% палять;

- серед померлих від хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) не менше 75% курців;

- смертність від раку легень серед курців вища у 20 разів;

- стенокардія у курців зустрічається частіше у 13 разів;

- інфаркт міокарда уражує курців в 12 разів частіше (особливо до 40 років);

- виразка шлунка буває у курців частіше в 10 разів.

За наявності в сім'ї курців ризик розвитку онкозахворювань зростає. Люди, які в дитячому віці зазнавали впливу тютюнового диму, але самі палити не почали, все одно мають підвищений шанс захворіти на рак. Обстеження дружин курців дозволило зробити висновок: ризик розвитку раку легенів у них у 2-3 рази вищий, ніж у жінок, чоловіки яких не курять. Діти курців-жінок приблизно до 11 років відстають у фізичному і розумовому розвитку.

За всіма цими сухими цифрами статистики стоять життя багатьох мільйонів людей, їхніх дітей та батьків.

Прогнози експертів невтішні: у найближчому майбутньому здоров’я населення буде залежати від інтенсивності відмови від куріння. Саме цей чинник  може збільшити тривалість життя і вберегти від багатьох хвороб.

ХІУ-й чемпіонат Європи з футболу (ЄВРО-2012), який проводитиме УЄФА, буде повністю вільним від тютюну. Рішення УЄФА  накласти заборону на тютюн на такому визначному спортивному заході дає потужний сигнал вболівальникам світу, ще раз підтверджуючи зв’язок між футболом і здоров’ям.

Міністр охорони здоров’я України О. Аніщенко зауважив, що «споживання тютюну є великою трагедією» для медиків «і причиною серйозних втрат для економічної продуктивності». Тому «ЄВРО-2012 допоможе донести до більшості українців, які все ще палять, що з тютюном ми всі у програшу».

Прес-служба  ГУОЗ  ЛОДА

tel-276-23-60

E-mail: locz@mail.lviv.ua

 

Переглядів: 1735 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024