Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 23 » Куток філателіста: марка художника-графіка Кості Лавра
16:25
Куток філателіста: марка художника-графіка Кості Лавра

ЮВІЛЕЙ  МАРКИ ДО ДНЯ СВ. МИКОЛАЯ



Десять років тому в обіг було випущено марку  «Святий Микола», яку бачите на знімку. Вона мала колосальний тираж – 400 тисяч примірників.

Коштувала вона тоді аж 30 коп, бо і долар США тримався у рамках – не перевищував 1 грн 77 коп за 1 «зелений», що було цілком справедливо і відповідало тодішній коньюнктурі світового ринку. З цих коштів можна було робити і які-небудь відрахування, як пожертву дітям до св.Миколая на розрахунковий рахунок Червоного Хреста.

Нині про цю марку у поштових каталогах за 2001 р. знаходимо такі скупі відомості, які публікуємо нижче:


 "В УФ променях світяться текст"Україна", німб навколо голови Святого Миколи; папір захищений "Місячне небо"; мікротекст "К.Лавро"

Як бачимо з повідомлення каталога, автор марки – художник Кость Лавро, який народився 1961 р. під Диканькою на Полтавщині. Закінчив РХСШ та факультет художнього оформлення книги Української aкадемії книгодрукування. Член Спілки художників України, Лауреат Національної Премії України ім. Тараса Шевченка.



Кость Лавро — визначний майстер сучасної української книжкової графіки. Один із найяскравіших і найколоритніших українських книжкових графіків. Поєднавши засадничі постулати українського авангарду 20-х років з найтиповішими рисами українського народного малярства, він витворив свій — неповторний, яскравий і, водночас, глибоко національний стиль.


Роботи Костя Лавра неодноразово входили до каталогів найпрестижніших виставок дитячої книги (Болонья, Братислава та ін.) Творчий шлях Лавра — головного художника «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» — невід’ємно пов’язаний із становленням видавництва. Його вже класичні зайчики й котики стали улюбленими образами сотень тисяч дітей.


Права на книги Лавра придбали знамениті світові видавництва з США, Швейцарії, Франції та ін. Тривалий час Кость Лавро успішно співпрацює з найпопулярнішим французьким дитячим журналом «Pomme d’Api».


Фото - з колекції П. Гарматія та сайтів про художника-графіка К. Лавра.

 Петро Гарматій,                                                                                                                                                                                             філателіст, Заслужений зв"язківець України, ветеран Української  та Львівської пошти

Переглядів: 1380 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024