Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 30 » Проблему йододефіциту у Львові - здолають
01:47
Проблему йододефіциту у Львові - здолають

ХЛІБ  + ЙОДОВАНА  СІЛЬ = МІЦНЕ ЗДОРОВ"Я: І ДІТЕЙ, І ДОРОСЛИХ


Проблему дітей із Соснівки вирішили при допомозі хліба з добавками вітамінів.Як ми вже повідомляли -  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2011-10-11-98 , Червоноградська МО ТЧХ  тривалий час співпрацює з Благодійним Фондом "Фонд Мерклє” з Німеччини. Співпраця почалася 13 років тому, коли у шахтарському містечку Соснівка сталося екологічне лихо. Питна вода із значним вмістом фтору та солей важких металів завдала  шкоди організму дітей, які масово захворіли на фтористу гіпоплазію зубів.

Першою, хто відгукнувся в час біди, була пані Рената Мерклє, підприємець, благодійниця із міста Штегена. Вона завітала у наш край, зустрілася з мерами міст Соснівки і Червонограда, поговорила з медиками, серед яких була і волонтер Червоного Хреста, стоматолог Галина Дубецька. Разом обмірковували можливість започаткування благодійних проектів на наших теренах, які б сприяли оздоровленню хворих дітей.

Рената Мерклє вдома теж консультувалася з медиками, з родиною, разом вирішили створити благодійний фонд, який зміг би фінансувати досить серйозні проекти в Україні. Отже БФ "Фонд Мерклє” діє у Німеччині в місті Штеген, де нині мешкає родина благодійниці, хоча офіційно зареєстрований у Львові. Координує роботу Фонду в Україні Галина Томків.

Один з перших проектів -  "Допомога дітям Соснівки”: 725 дітей, хворих на гіпоплазію зубів, почали отримувати два рази на тиждень "вітамінний” хліб з вмістом насіння соняшника. Цим шляхом пішли і у боротьбі з йододефіцитом на Львівщині. Тож ще 27 вересня п.р. «Концерн Хлібпром», СГО «Центр єднання європейської молоді» (Дитячим фондом ЮНІСЕФ) та відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області підписали Меморандум про співробітництво у напрямку виробництва масового хліба з йодованою сіллю та популяризації вживання продуктів харчування з вмістом йоду. 

За критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я, проблема йододефіциту в Україні сягнула рівня, що класифікується як соціально небезпечний. Тоді як нестача йоду призводить до незворотніх порушень розвитку і функціонування людського організму. Особливо дефіцит йоду позначається на здоров’ї  майбутніх матерів та їх дітей. При цьому на сьогодні не існує державних програм по запобіганню йододефіциту у населення.

З метою профілактики йодного дефіциту у Львівській області «Концерн Хлібпром» розпочав з листопада проект з виробництва масового хліба з додаванням йодованої солі замість звичайної. Всупереч поширеним міфам, йодована кухонна сіль є цілком безпечною для здоров’я людини і її споживання не призводить до передозування йоду.  Йодована сіль також не має негативного впливу на смак, запах чи вигляд продуктів, приготованих з її використанням.

Ініціатори цікавого починання планують проводити спільні інформаційно-просвітницькі акції для ширшого ознайомлення населення з проблематикою та популяризацією здорового способу життя. За показником виробництва в Україні йодованих продуктів, ми перебуваємо на останньому місці у Європі. Все-таки,  представники ЮНІСЕФУ сподіваються, що, завдяки подібним технологіям і співпраці з шляхетними підприємцями, в Україні поступово усю продукцію будуть виробляти - йодованою

Джерело – сайт: http://www.hlibnahata.com.ua/novini-11/items/koncern-xlibprom-pidpisav-memorandum-pro-vipusk-xliba-z-dodavannjam-jodovanoji-soli.html

 

Переглядів: 1211 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 22:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024