Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 1 » Всесвітній день боротьби зі СНІДом – 1 грудня
19:30
Всесвітній день боротьби зі СНІДом – 1 грудня

"ЗАХИСНІ"  ПАРАСОЛЬКИ



 Медичні сестри патронажної служби всіх районних організацій  Червоного Хреста м. Львова, крім Галицької, взяли сьогодні, 1            грудня, участь у незвичайній акції – дефіляді по місту з  різнокольоровими парасольками (на знімку). «Вже різні засоби  захисту від «чуми ХХІ століття» були перепробувані за три  десятки років, та, на жаль, відхилені, як мало ефективні, тож  залишилося уповати хіба що… на парасольки», - напів жартома,  напів всерйоз ділиться своїми враженнями про акцію  молодша  медична сестра Патронажної служби милосердя Личаківської РО  ТЧХ м. Львова Леся Симівська (крайня зліва на верхньому фото)..

Цього року благодійний фонд «Салюс» оголосив до 30-річного ювілею боротьби із страшною недугою конкурс «Захисти себе». Це був конкурс творчих робіт, виконаних на полотнищах відкритих парасольок. Організатори задумали провести його так, щоб тематика малюнків була пов’язана з попередженням ВІЛ та інфекцій, що передаються статевим шляхом. На їх переконання, пропаганда має бути влучною, оригінальною, емоційною, і такою, що врізається у пам»ять, щоб десятки разів не нагадувати про необхідність здорового та безпечного способу життя.

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом, 1 грудня, на площі Ринок у Львові з творчих робіт, присланих на конкурс, і виконаних на відкритих парасольках, було утворено «червону стрічку» – символ солідарності з ВІЛ-інфіковамими людьми, – повідомили нас медичні сестри Червоного Хреста.


«Виставка робіт конкурсу тривала протягом 10 днів – наприкінці листопада – до початку грудня в Музеї ідей (Валова 18). Після закінчення експозиції, –1 грудня, волонтери фонду та члени молодіжних організацій Львова продефілювали вулицями міста під парасольками, розповсюджуючи серед перехожих інформаційні матеріали про боротьбу з недугою і підтримку ВІЛ-інфікованих», – повідомила Оксана Кристиняк, представник БФ «Салюс», метою діяльності якого є промоція здоров’я та профілактика хвороб, проведення акцій та конкурсів у рамках авторської програми "Мистецтво проти СНІДу” вже протягом 14 років.


За 9 місяців 2011 року у Львівській області пологи відбулися у 57 жінок, хворих на ВІЛ/СНІД. Щороку зростає і кількість ВІЛ-інфікованих вагітних.

Як повідомили у прес-службі ГУОЗ Львівської ОДА, на 01 жовтня п.р. у Львівській області на обліку перебувало  2018 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі - 226 дітей.


За словами головного лікаря Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яни Служинської: «Кожен третій ВІЛ-інфікований не знає про свій статус. Побільшало випадків виявлення захворювання у занедбаному стані. Третина людей, що дізналися про свій діагноз, мають хворобу з клінічними проявами. З 364 нових випадків ВІЛ-інфекції, виявлених в області у 2011 році, у 146 осіб – термінальна стадія».

На Львівщині серед шляхів інфікування, як і в попередні роки, домінує парентеральний шлях, внаслідок введення наркотиків ін’єкційним шляхом. Слід також відзначити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні вікові групи населення.


1 грудня Львівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з ЛМГО «Дорога» провів вуличну акцію, під час якої волонтери з червоною стрічкою, що є символом солідарності з ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД, розповсюджували інформаційні листівки та буклети зазначеної тематики.

Перед пам’ятником І. Франку у Львові також відбулася акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. З ініціативи Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перед пам’ятником Каменяреві відбулася вулична акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та толерантності з людьми, які живуть із ВІЛ-позитивним статусом.

На площі із запалених червоних лампадок волонтери виклали стрічку-символ солідарності з Віл-позитивними та хворими на СНІД. Студенти роздали перехожим інформаційні листівки й буклети.


Всі заплановані акції не помістилися в один день. Тож 3-ого грудня у спорткомплексі «Олімпік» (ринок «Південний», 10.00 год – 16.00 год) проходитиме футбольний турнір серед ВІЛ-сервісних громадських організацій міста Львова та Львівської області. Зокрема, участь в турнірі візьмуть ГО «Оселя», ГО «Дорога», Центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Дорога Плюс», команда «Активне життя», реабілітаційний центр «Вікторія» та команда «Назарет».

Мета акції - привернути увагу громадськості до шляхів поширення ВІЛ/СНІДу та толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних осіб – наших сучасників, що  несподівано потрапили у біду, і чекають від нас, здорових, на милосердя.

Фото – Ірини Валько, старшої медсестри ЛОО ТЧХ, та БФ "Салюс".

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ

 

Переглядів: 1643 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024