Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 7 » Педагогіка милосердя: вдача дитини формується у грі
09:58
Педагогіка милосердя: вдача дитини формується у грі

ЛЯЛЬКИ - ІНВАЛІДИ

 

 Такими іграшками незабаром гратимуться російські діти. Цю ідею запропонувала  заступник       московського мера Людмила Швецова.Новину сповістили  українським телеглядачам учора,  6  грудна,  у програмі «Вікна» на СТБ. Під час поїздки до США керівна жінка у мерії Москви побачила  силу -  силенну безруких та безногих ляльок. 

 Місцеві інтернет-магазини переповнені ляльками на  інвалідних візках та на милицях. Ціна на такі  іграшки коливається від 20 до 50 доларів. Таким   чином в американських дітлахів виховують повагу  та толерантність до інвалідів.

 До цього додамо: лялька Барбі, історія створення якої налічує півстоліття, у 1997 р. отримала у плеяду своїх друзів - ляльку Беккі, інваліда-візочника. 

 У Флоренції пішли ще далі: на початку цього року, як повідомила італійські газети, радіо і телебачення, знамениту ляльку Барбі посадили... в інвалідний візок для того, щоб привернути увагу до проблем інвалідів.


В Україні ця проблема також у полі зору держави і громадськості. Так, широкого розголосу і попупулярності набув у наші дні проект «Лялькотерапія». Його організатор — Харківське обласне громадське об’єднання аніматорів «ПТАХ».

Лялькотерапія — особлива методика роботи з дітьми з обмеженими фізичними можливостями, а також з дітьми, що позбавлені батьківської опіки. Цей метод полягає в створенні «живої» ляльки і лялькової вистави. Діти стають «артистами» і через гру корегують свою поведінку, налагоджують взаємовідносини з оточуючим світом, долають власні комплекси.


Така метода вже випробовувалася в Харкові. Три роки тому заняття з дітьми з вадами зору на базі Харківської гімназії для сліпих дітей ім. Короленка проводили фахівці з центру Arrivano dal Mare (Італія), в 2008 році на базі тієї ж гімназії заняття проводили вже студенти Харківського університету мистецтв. Це викликало зацікавленість з боку фахівців, що працюють з дітьми з обмеженими можливостями.

В інтернаті №55 для дітей, що відстають у розвитку, та в гімназії №12 для дітей з послабленим зором такі заняття запроваджені раз на тиждень. Проводять їх викладачі та студенти кафедри театру анімації Харківського університету мистецтв.


А в грудні маленьким акторам покажуть дві вистави за творами М.В. Гоголя — «Сорочинський ярмарок» та «Ніч перед Різдвом». Вистави пройдуть в театральному приміщенні для широкого глядача із запрошенням дитячих психологів, потенційних спонсорів дитячих будинків. Таким чином об’єднання хоче привернути увагу до проблем дітей-сиріт та дітей з обмеженими можливостями.

Однією із задач об’єднання є розповсюдження лялькотерапії в Харкові та в Україні в цілому. Тут сподіваються, що проект стане лише першим кроком на шляху до створення дитячих театрів, у складі яких будуть діти з особливими потребами.

У Дніпропетровську ляльками лікують нервові хвороби та депресії

Нетрадиційний метод самозцілення активно практикують в одному з Дніпропетровських освітніх центрів. Лялькотерапія — позбавляє від нервових хвороб та депресій й кожного дня стає більш популярною. Таку терапію винайшли не так давно, хоча створенням ляльок власними руками займались ще наші далекі пращури.


Цільова, обрядова лялька або лялька для ігор захищає від недоброзичників, приносить удачу й сприяє збереженню сімейного затишку. Окрім цього, лялькою зробленою власноруч можна формувати своє майбутнє.

 Психолог Світлана Касторних два роки тому почала займатися лялькотерапією й на собі перевірила її дію. За цей час жінка не тільки змогла створити у своїй сім’ї повну гармонію. Тепер, ящо хтось з членів родини відчуває псхологічний дискомфорт, то відразу береться за виготовлення ляльки.

Світлана каже, що, створюючи фігурку ляльки, людина формує себе як цілісну та гармонійну систему, а обираючи кольорові тканини і мотузки для майбутнього витвору — лікується кольором.


 Позитівні результати лялькотерапії сьогодні підтверджує більшість психологів, цю методику вони часто використовують, як допоміжну, у лікуванні депресивних та стресових станів.

Лариса Меліхова, завдяки багатьом психологічними практикам, допомагає знайти у житті своє призначення, та навчитися краще розбиратися у собі й інших людях. Усім своїм пацієнтам вона також рекомендує робити ляльок.

Лялькотерапевт Світлана запевняє, що жодна робота під час лікування не робиться як у гуртках рукоділля. Для кожної жінки лялька може стати засобом самовираження та пошуком себе. крім цього, така лялька в домі є оберегом.

Світлана каже, якщо людина мріє здобути щось, чого вона не має, цим треба наділити свою ляльку. Самотні жінки часто роблять лялькові пари, ті що не мають дітей, шиють великі лялькові родини.


Психолог вже навіть й не дивується, коли її пацієнти отримують те, про що бажають. Лялькотерапія на сьогодні ще далеко не вивчена галузь психології, яка може таїти у собі чимало користі.

Та все ж, лядька – це наша дитяча розвага. Львів столиця фестивалів. З 22 вересня до 2 жовтня у Львівському палаці мистецтв триватиме ІІІ фестиваль «Ляльковий світ». Проект «LADY & TEDDY». «Ляльковий світ» – це один з найкращих та найбільш відвідуваних Львівських фестивалів. В рамках фестивалю відбудеться виставка-продаж ляльок понад п’ятдесяти авторів зі всієї України, Молдови, Польщі, Туреччини, Німеччини, США та Нідерландів.


«Ляльковий світ» – це один з найкращих та найбільш відвідуваних Львівських фестивалів. В рамках фестивалю відбулася виставка-продаж ляльок понад п’ятдесяти авторів зі всієї України, Молдови, Польщі, Туреччини, Німеччини, США та Нідерландів. 

Цьогоріч зірковий гість фестивалю – Івонн Фліпс (Yvonne Flipse). Лялькарка світового рівня з Нідерландів, член міжнародного об’єднання лялькарів DABIDA, учасниця численних виставок і переможець спеціалізованих конкурсів в Європі та поза її межами приїхала із своїми ляльками до Львова на чотири дні.

Вона провела практичну лекцію зі створення ляльки в суботу, 1 жовтня, в Палаці мистецтв.

На фестивалі вперше були представлені порцелянові ляльки. Лялькарка з Києва Олена Коростельова презентувала порцелянові рухомі ляльки, інтерпретації історичного костюму в образі ляльки показала Неллі Федчун зі США, а киянка Тамара Півник привезла ляльки із серії «Цирк».

Доповнили експозицію справжніх «порцелянових леді» ведмедики Тедді, виконані у різних техніках українськими, польськими, турецькими авторами. Гості фестивалю – дерев’яні різдвяні ведмедики з Німеччини (Тюрінгія).

«У пору «осінніх весіль» і на фестивалі були свої молодята. На окремому стенді організатори підготували для глядачів сюрприз – вони взяли участь у визначенні найкращої ляльки-нареченої та весільної пари. Для цього стояла спеціальна скринька для голосувань.

В рамках фестивалю пройшов традиційний літературний вечір «Ностальгія за лялькою», який відбувся в кафе «Світ кави».

Фото - з сайтів СТБ та http://www.webpark.ru/comments.php?id=38040

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 8879 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024