Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Червоний Хрест і громадськість – безхатченкам Тернополя і Львова
22:05
Червоний Хрест і громадськість – безхатченкам Тернополя і Львова

РИБА ШУКАЄ – ДЕ  ГЛИБШЕ, ЛЮДИНА – ДЕ…ТЕПЛІШЕ !


Як ми уже провідомляли, блогери Тернопільської ОО ТЧХ зареєстрували  5 грудня п.р. у Каталозі сайтів Червоного Хреста свою веб-сторінку за адресою: http://redcross-te.blogspot.com/. Вони опублікували на ній багато цікавих матеріалів про свою роботу, але нам видався дуже хвилюючим і актуальним фоторепортаж «Пункт для обігріву безпритульних", підготовлений головою Тернопільської МО ТЧХ Тетяною Лех.

Він дуже короткий, але лаконізм, як кажуть, сестра таланту:  «У парку ім. Шевченка  у Тернополі  працює пункт для  обігріву безпритульних, де безхатченки можуть зігрітися, попити гарячого чаю, поїсти. Тут же можна отримати першу медичну допомогу .

 «Найбільше звертаються  із обмороженнями, люди без постійного місця проживання. Аби зігрітися, вони часто зловживають спиртним, тому при дії алкоголю притуплюється відчуття холоду, а це призводить до обмороження» ,- зауважує медична сестра Тернопільської МО ТЧХ". .:


На знімку: медсестра Валентина Дем’янів.чергує  у  пункті для  обігріву безпритульних.



На знімку: Валентина Дем"янів, Петро Черничук, помічник начальника Тернопільського управління МНС (зліва) та молодий працівник на чергуванні 


На знімку: емблеми ТЧХ та МНС самі за себе свідчать, як тісно у Тернополі налагодили співпрацю ці дві організації

 "Впродовж трьох днів, відколи відкрили пункт обігріву, допомогу отримали близько двох  десятків людей", - читаємо на сайті наших колег.  з Тернополя. Шкода тільки, що блог поновлюється не часто, а то картина могла би бути більш чіткішою. 

У Львові в минулі роки такі пункти організовувала громадська організація «Самопоміч». Як буде цього року, ще ніхто достеменно не знає. Та ось уже майже три роки, як у Львові в Центрі обліку бездомних громадян, функціонує відділення нічного перебування. Львів’ян просять повідомляти безхатченкам, що є таке місце, де можна обігрітися, щоб не мерзнути зимою просто неба на вулиці, чи на якійсь площі у саморобнім захистку від вітру і негоди.

Відділення нічного перебування облаштоване так, що люди, котрі опинились на вулиці, можуть переночувати, пройти первинний медичний огляд, а також скористатись санітарно-гігієнічними послугами, поїсти та змінити одяг.

У зв’язку з цим, працівники Центру звертаються до неурядових організацій міста, а також до львів’ян, бути небайдужими і повідомляти про факти та місця перебування бездомних осіб. Їх треба скеровувати безпосередньо до Центру обліку та нічного перебування бездомних громадян, що розташований за адресою: м. Львів, вул. Кирилівській, 3а (тел. 233-14-79 або 233-10-49).

Щодня у відділенні нічного перебування ночує до 40 осіб, а в особливо холодні дні це число зростає. З початку роботи Центру в ньому вже зареєструвались понад 1 тисяча осіб. Як показує статистика, в більшості випадків, близьки 70 відсотків, - це чоловіки.


На знімку: у Львівському Центрі обліку та нічного  перебування бездомних громадян

 «У кожного з цих знедолених своя життєва історія, - наголосив директор Центру обліку та нічного перебування бездомних громадян о. Олег Федоренко, СДБ, - кожен з них потребує допомоги – допомоги від нас, адже лише координовані спільні дії громади міста, міської влади, неурядових організацій дозволять посилити оперативність реагування на тему бездомності у Львові і відповідно, завчасно її вирішувати».

Хоч Центр обліку та нічного перебування бездомних є бюджетною установою управління соціального захисту Львівської міської ради, та допомога Червоного Хреста і громадськості дуже потрібні. У співпраці з керівництвом Центру Червоний Хрест підбирає для бездомних відповідний одяг, але не зажди може знайти пготрібні розміри теплого взуття, тому тут, як ніде, потрібна допомога львів»ян.

Бажає кращого вітамінний стіл бездомних. Тому тут доречним буде допомогти у закупівлі яблук, лимонів, апельсин, тим більше що місто вступило у Передріздв»яний цикл свят, а директор Центру Олег Федоренко , не тільки адміністратор, а має і духовний сан: висвячений на священика-селезіянина.

 Про свою роботу він охоче розповідає не лише працівникам ЗМІ, але знаходить місце і на сайті отців-салезіян, який в Інтернеті можна знайти за адресою: http://www.sdbua.net/index.php/ua/diyalnist/sotsialna-dopomoga/20-diyalnist/sotsialna-robota/79-zentr-bezdom .

Відповідно до своїх завдань Центр веде первинний облік бездомних громадян, видає посвідчення про взяття на облік, сприяє реєстрації переважного місцезнаходження, надає інформаційні, правові та консультаційні послуги.

З січня 2009 року в Центрі розпочало діяти відділення нічного перебування для бездомних. Приміщення відділу адаптовано під цикл отримання бездомними - послуг реєстрації, первинного медичного обліку, санітарно-гігієнічного обслуговування та забезпечує ночівлею.

 «Всім, хто висловлює бажання влаштуватись на роботу, ми даємо спрямування у міський Центр зайнятості. Це, переважно, посади двірників, охоронців, прибиральниць. Досить багато бездомних влаштовуються на роботу, - розповів Максим Ляшенко, фахівець з соціальної роботи Центру нічного перебування мешканців.

Вдень вони працюють, а вночі - приходять переночувати, здійснити гігієнічні процедури, відпочити, таким чином, у кожного є можливість повернутись до повноцінного соціального життя. Не забувають тут і про духовність. Так, наприклад, у Святвечір, що відбувся 6 січня 2011 року о 18:00 год. у приміщенні Центру обліку та нічного перебування бездомних громадян, прибуло на цю родинну урочистість близько 45 осіб, котрі отримували тут соціальні послуги. На ці свята, що ось-ось настануть, вони, треба сподіватися, також не будуть забуті.

Завдяки благодійникам, у нічліжці поставили електричну плиту. Серед доброчинців, запевняють праціники нічліжки, майже, немає заможних людей. Це, переважно, люди нижчого та середнього достатку. Тож «вдовина лепта», а нею часто-густо є допомога і Червоного Хреста, актуальна і по наші дні.

Фото - з сайтів: http://redcross-te.blogspot.com/ ; http://www.sdbua.net/index.php/ua/ 

Прес – служба Личаківської  РО  ТЧХ  м. Львова

 

 


Переглядів: 1791 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 08:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024