Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 20 » Меценати сучасної України: Святослав Вакарчук – спонсор спорудження монументу Володимиру Івасюку
18:16
Меценати сучасної України: Святослав Вакарчук – спонсор спорудження монументу Володимиру Івасюку

МОНУМЕНТ, НА  ЯКИЙ  ДАВНО  ЧЕКАЛИ



Сьогодні, 20 грудня п.р., у Львові відбулося урочисте відкриття монумента Володимирові Івасюку. Скульптура композитора зупинена в русі – він ніби завмер, милуючись панорамою проспекту Шевченка, й не помічає навіть, що сніг притрусив йому неслухняного чуба.

Подія зібрала багатьох шанувальників таланту композитора. Тут звучали промови з уст мецената й ідейного натхненника встановлення пам’ятника Святослава Вакарчука, мера Львова Андрія Садового, сестри композитора Галини Івасюк. Пам’ятник освятили священики, до підніжжя усі бажаючі поклали квіти.



Як повідомляють ЗІК та ZAXID.NET, на урочистостях Святославу Вакарчуку було вручено почесну відзнаку – Золотий герб Львова, – за вклад у розвиток міста.

Сам Вакарчук на брифінгу після представлення монумента зазначив, що йому б дуже хотілося, аби у цьому місці було облаштовано найближчим часом умови для дозвілля студентів. Щоб вони збиралися біля Володимира Івасюка, аби пограти на музичних інструментах і поспілкуватися (такими місцями у Львові був раніше дворик, що сполучає вулиці Вірменську та Лесі Українки, поки на шум не почали скаржитися мешканці, а також – руїни синагоги Золота Роза, де й зараз частенько збирається молодь пограти улюблених пісень – ЗІК).

Загалом, від миті, в яку народилася ідея, до втілення її у життя - минуло п’ять років: вперше думка спорудити монумент сяйнула Святославу Вакарчуку у 2006 році. Він зазначив також, що ініціатива й виділення коштів на монумент – це для нього шанс віддати данину Львову, як місту, що вплинуло на формування його особистості і системи життевих цінностей.

На відкриття прийшли родичі композитора, зокрема, сестра Галина, меценат, за чиї кошти збудували пам’ятник, музикант Святослав Вакарчук, ректор ЛНУ ім. І.Франка Іван Вакарчук, мер Львова Андрій Садовий, депутати та львів’яни.


Монумент, який виготовлений з бронзи і сягає у висоту 2,6 м, освятили служителі Церкви, а шанувальники таланту композитора і співака Володимира Івасюка - поклали до гранітного постаменту квіти, запалили свічки.

Довкола памятника з мозаїки і гранітної плитки викладено гітару. Вартість робіт – 360 тисяч  грн. Автори пам’ятника: скульптор Сергій Олешко та архітектор Михайло Ягольник.

З бюджету Львова було виділено на благоустрій території біля монументу в розмірі 174 тисячі  грн.

Відповідаючи на запитання журналістів, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук сказав, що не часто чує пісні Івасюка в ефірі. «Але я не збираюсь з цього приводу говорити якийсь негатив. Треба починати з конкретних невеличких кроків, перший крок ми зробили у Львові – поставили у символічному місці монумент Івасюку», – сказав він.

З його слів, відкритий сьогодні монумент – це один з кроків для популяризації творчості композитора і поета Володимира Івасюка. Вакарчук відзнвчив, що його улюблена пісня Івасюка – «Мальви».


«Мені хочеться, щоб не тільки пам'ять жила про нього, всі знають його заслуги, але треба, щоб його пісні звучали кожного дня в ефірі радіостанцій і телеканалів. Але це все залежить від нас з вами, від сучасників, від їх естетичної потреби, від того, що вони хочуть слухати», – підкреслив співак.

Він розповів, що встановлення монумента В. Івасюку у Львові – це його подарунок Львову. «Я давно хотів зробити подарунок місту, а тут став тим, ким я є… Ми дуже любимо обговорювати, коли хтось щось зробить, і критикувати. ..Я дуже спокійно сприймаю, що комусь може не сподобатись цей пам’ятник. Мені він дуже сподобався. Для мене найосновніше, що мій душевний комфорт збережено. Місце прекрасне, монумент європейський. Я не хотів, щоб він був монументальним, в стилі соцреалізму, а щоб був живим», – сказав Святослав Вакарчук.

На запитання, чи він впливав на процес створення цього непересічного твору у бронзі, Вакарчук відповів: «Я слідкував за процесом умовно. Це мало бути спільне рішення… Все, що мене попросили, це коли був виготовлений пам’ятник в гіпсі, мене запросив скульптор Сергій  Олешко. Я прийшов, ми випили чаю, посиділи, обговорили нюанси. Я сказав, що мені дуже подобається, що, можливо, я б зробив інакше. Насправді, це фактично були дрібні деталі. Так воно і сталось, і все».

На прохання журналістів підбити підсумки року, Святослав Вакарчук сказав: «Рік ще не закінчився. Рік був успішним в особисто творчому плані. Є багато речей, які хотілось би змінити на краще… Один мій хороший товариш побажав, щоб цей рік, який ми прожили, незалежно від всього, був найгіршим в нашому житті, щоб далі були тільки кращі роки».

За текстовими і фото - матеріалами - ЗІКу та ZAXID.NET

Переглядів: 2471 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 23:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024