Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 26 » З життя первинних осередків Личаківської РО ТЧХ: Львівський ліцей ім. Героїв Крут - зблизька
13:10
З життя первинних осередків Личаківської РО ТЧХ: Львівський ліцей ім. Героїв Крут - зблизька

ОФІЦЕРИ  ЗАВТРАШНЬОГО  ДНЯ


 Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною  підготовкою імені Героїв Крут - один із найвідоміших    національних закладів нового типу.

 Він був створений 19 серпня 1992 року на базі Львівської  республіканської школи-інтернату. 

 Його мета - підготовка кандидатів для вступу до вищих  військових навчальних закладів і надання допомоги сім’ям,  що потребують соціального захисту. Ліцею присвоєно ім’я  Героїв Крут.

 Тут є всі умови, щоб хлопці ввійшли у життя  підготовленими до вибору своєї подальшої діяльності.  Фізичному загартуванню юнаків сприяє робота - десяти  спортивних секцій, а підвищенню інтелектуального рівня –     уроки, консультації, факультативи, семінарські заняття,  бібліотека, робота в Інтернеті.

На знімку: фігурний вальс на  святковому Балі школярів у Львові

За роки існування ліцею відбулося 19 випусків: путівку в життя отримали понад 2600 юнаків, з них понад 900 – стали офіцерами ЗСУ, близько 400 випускників – курсанти вищих військових училищ МО України, Державної прикордонної служби, МНС, інших силових структур. 


На знімку: директор ліцею, полковник Роман Саляк

І це закономірно: 43 кадети – медалісти, понад 400 - спортсмени-розрядники,  5 – майстри спорту України, 21 – кандидати у майстри спорту. Максим Голярдик, випускник 2010 р., під час ЗНО набрав 200 балів із іноземної мови.



На знімку: вихователь 3-ої роти 4-го взводу майор Ігор Філіпчук (нині уже - підполковник) оглядає стрій , вишикуваних кадетів.

Сьогодні тут навчається 450 ліцеїстів з 18 областей України. Викладачі роблять все можливе, щоб дати своїм вихованцям належну базову підготовку за середню школу, а вихователі піклуються про військовий вишкіл юнаків.

Перші випускники ліцею, котрі пов’язали своє життя з військовою службою, скоро отримають на погони зірки підполковників та полковників.



На знімках: урочистий парад з нагоди прощання з прапором випускників, що склали іспити на Атесат зрілості. 

Сьогодні тут навчається 450 ліцеїстів з 18 областей України. Викладачі роблять все можливе, щоб дати своїм вихованцям належну базову підготовку за середню школу, а вихователі піклуються про військовий вишкіл юнаків.

Перші випускники ліцею, котрі пов’язали своє життя з військовою службою, скоро отримають на погони зірки підполковників та полковників.


Визначальна роль у глибокому оволодінні знаннями  кадетів належить педагогам-методистам. Один з них – Михайло Яцик ( третій - зліва), голова первинного осередку Личаківської РО ТЧХ м. Львова. 


На знімку: урок географії веде вчитель-методист М. Яцик

Він – викладач географії. Тієї, що за програмою, - загальної, економічної, політичної, - а факультативно: тієї, що поміщається на картах-кілометрівках, і є у планшеті кожного офіцера. Вчить їх вмінню читати і користуватися космічною навігацією при читанні сучасних географічних карт, орієнтуванню на місцевості по зірках і сонцю, ходінню по азімуту тощо. 

Та багатолітня практика свідчить: найповніше військові таланти вихованців розкриваються під час навчань у літніх таборах.


На знімку: марш-кидок до Яворівського полігону


На знімку: хоч якими не були б новітні озброєння, але порятунок солдата, як і раніше   у земляних траншеях.


На знімку: стрільби з пістолета також повинні бути влучними.


На знімку:   стрільби з автомата Калашникова з-за укриття.


На знімку: тренування у протигазах і захисних плащ-накидках проти хімічного нападу і радіації.

Статут ліцею точно сформулював обов'язки офіцера-вихователя, та скільки роботи стоїть за ними! Спочатку хлопчика, який тільки вчора вилетів з-під маминого крила, не підготовленим до самостійного життя, треба навчити найелементарнішому: утримувати в порядку підручники, обмундирування, взуття, відповідати вимогам носіння військової форми одягу та правилам військової дисципліни.


На знімку: прощання випускників з прапором ліцею.

А ще треба прищепити їм навички самостійної роботи, навчити жити й будувати стосунки у військовому колективі, а потім виплекати у кадета риси майбутнього командира Збройних сил України, допомогти вже не хлопчику, а юнаку, правильно, залежно від рівня підготовки, ділових якостей, стану здоров'я, професійно-психологічної придатності, обрати офіцерську спеціальність.

Та скільки всього залишається поза тим, що визначено у Статуті. Тут і дитячі розчарування, і сльози образ, і сум за близькими, і невміння на початках справитися з безліччю невідомих раніше завдань, які треба вирішувати самостійно, і типові хлопчачі підліткові проблеми. Випускники ліцею з радістю відвідують своїх наставників, рідний заклад, де вони провели роки своєї юності, навчилися бути справжніми чоловіками.


На знімку: на заняттях з вивчення основ міжнародного гуманітарного права

Обов»язки голови первинного осредку Червоного Хреста спонукають Михайла Яцика турбуватись про вивчення кадетами «Основ міжнародного гуманітарного права», Женевських Конвенцій 1949 р. та Додатків до них 1977 р., а також тримати у полі зору, і скеровувати їх грунтовну підготовку в оволодінні навиками надання потерпілому першої невідкладної домедичної допомоги.


На знімку: кожен кадет повинен оволодіти комп"ютерною грамотністю.

Тепер числиться 200 юних червонохрестівців, але до кінця навчалього року це число буде збільшено.


У травні 1994 року ліцею був вручений Почесний Прапор Львівської обласної Ради, як взірцевому навчальному закладу нового типу, в якому здійснюється військово-патріотичне виховання молоді.

З тієї пори багато сплило часу. Не встигли оглянутися, як 6 грудня 2011 року Збройним силам України виповнилося 20 років. Чимало українців служать в армії солдатами, сержантами, молодшими і старшими офіцерами, гідно виконуючи свій священний обов'язок захисника територіальної цілісності держави Україна.


На знімку: тренінг з транспортування поранених з поля бою

Ті кадети, котрі не пішли стежиною кадрових офіцерів, зчаста також є гордістю ліцею. До таких відносять талановитого юнака з Тернопільщини, який знайшов своє покликання у ІР- технологіях.

Нещодавно, одна з регіональних газет написала про юний талант наступне: «Михайло Хлопчишин у 2002-2006 рр. навчався у Заліщицькій державній гімназії ім. братів Гнатюків. Поступив у Львівський військовий ліцей імені Героїв Круг, успішно закінчив його, зараз навчається на факультеті менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України.


 На знімку: брати Хлопчишини – Михайло та Іван

Юнак добре вчиться. На факультеті, який він обрав, навчання проходить англійською мовою. Михайло здобуває міцні знання, поєднуючи теорію з практикою.

Він працював старшим канцлером, спеціалістом по комп'ютерах у Львівському військовому ліцеї імені Героїв Крут, розробив інтернет-портал ліцеїстів, створив офіційний сайт ЛВЛ ім. Героїв Крут, адреса якого в Інтернеті : http://ліцей.com.ua/.

Михайло Хлопчишин розробляв веб-сайти таких установ, як база оздоровлення та відпочинку «Карпатські гори», що у Закарпатті, у Заліщиках - для обласного реабілітаційного центру та багатьох інших.

 Навчаючись у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, юнак працював системним адміністратором, бібліотекарем відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення у Науковій бібліотеці НУБіП України.

Стежиною старшого брата пішов і молодший - Іван Хлопишин».

На знімку: ліцеїсти-випускники біля статуї Богородиці у центрі Львова

Після закінчення військового ліцею вісімнадцятирічні юнаки можуть вибрати собі військову службу за контрактом. І хоч зараз  у ліцеїстів чимало передсвяткових турбот, та  часу для випускників залишилось не так вже і багато, треба - поспішати.

Успіхів Вам , кадети, у військовій підготовці і подальшій службі народу України !

Фото - з сайту: http://ldvl.com.ua/ 

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 6010 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 04:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024