Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Січень » 17 » Здолати «чуму ХХІ століття» допоможуть Україні Глобальний фонд Анти-СНІД та Червоний Хрест
18:14
Здолати «чуму ХХІ століття» допоможуть Україні Глобальний фонд Анти-СНІД та Червоний Хрест

ЩОБ  НЕДУГА  РОЗІМКНУЛА  ЛЕЩАТА 


Вчора, 16 січня, Прем'єр-Міністр Микола Азаров  зустрівся з Мішелем Казачкіним (на знімку), виконавчим директором Глобального фонду Анти-СНІД. В ході переговорів було знайдено шляхи взаєморозуміння, в результаті чого Україна отримає 86 міл. дол США адресної допомоги для подолання епідемії ВІЛ/СНІДу.

В цей же день Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про здійснення програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні». Рішення прийнято на вчорашньому засіданні Уряду - 16 січня.

Передбачається, що прийняття цього закону сприятиме належному правовому врегулюванню питань реалізації програм Глобального фонду в Україні, дозволить нашій країні отримати додаткове джерело фінансування профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у розмірі близько 300 млн. доларів США та досягти позитивних зрушень у боротьбі з цими хворобами.

Реалізація законопроекту у разі його прийняття передбачає внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання податкових пільг, до Закону України «Про єдиний митний тариф» щодо звільнення від сплати мита та Закону України «Про здійснення державних закупівель» в частині виключення з під сфери дії цього закону закупівель товарів, робіт і послуг, що здійснюються за рахунок грантів Глобального фонду.

Україна і Росія - єдині країни в світі, де СНІД і досі поширюється, заявив на прес-конференції виконавчий директор Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією Мішель Казачкін.

"У цьому конкретному регіоні епідемія ВІЛ/СНІДу все ще поширюється і 90% зростання епідемії у Східній Європі та Центральній Азії сконцентровано в Росії та Україні. Це велика проблема, пов'язана з економічними і соціальними труднощами", - сказав він журналістам.

На думку М. Казачкіна, реакція на епідемію ВІЛ/СНІДу в цих країнах була досить повільною і якщо й були зроблені певні зусилля для боротьби з епідемією, то цього було недостатньо.

Він зазначив, що у світі поширення захворюваності на ВІЛ/СНІД досягло певного дна. "Навіть у тих країнах, в яких завжди фіксувався дуже високий рівень захворюваності на ВІЛ/ СНІД, зараз настав певний спад, навіть якщо ми говоримо про країни Африки", - додав виконавчий директор фонду.

М. Казачкін нагадав, що його фонд на сьогодні є найбільшим органом у світі, який надає фінансування у сфері охорони здоров'я. Наразі фонд профінансував на суму $23 млрд 150 країн світу. За його словами, Україні фонд надав загалом з 2003 року до 2016 року $640 млн.

За даними дозорних епідеміологічних досліджень епідемія ВІЛ-інфекції в Українізалишається сконцентрованою в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ. Разом з тим, можна констатувати, що за даними офіційної реєстрації протягом останніх 3 років в країні намітилася тенденція до стабілізації епідемічної ситуації серед СІН, що підтверджено даними дозорних епідеміологічних досліджень в окремих містах (мм. Харків, Херсон, Черкаси).

Головні проблеми ЛЖВ в Україні:

Потреби ЛЖВ у належному медичному догляді, включаючи паліативний догляд, не задовольняються у повній мірі

Після проходження курсу лікування в медичних закладах ЛЖВ частіше за все не отримують наступного медичного догляду і соціальної підтримки

Мають місце порушення основних прав ЛЖВ

Проблеми, пов‘язані з інфікуванням ВІЛ, поглиблюють кризовий стан, що призводить до професійної незатребуваність, примусовому звільненню з роботи, обмеженню доступу до отримання послуг соціальної захисту

Пов‘язана із ВІЛ стигматизація не дозволяє людям обговорити їх положення, що може призвести до виникнення сексуально ризикованої поведінки, обмеженню доступу до тестування на ВІЛ і отриманню послуг хворим на СНІД. Стигма сильно впливає на молодь, призводить до значних негативних наслідків у формуванні життєвих стосунків, настанов, цінностей

У загальній масі поінформованих людей кількість споживачів ін‘єкційних наркотиків складає 37%. Аналіз ситуації останніх років свідчить про стійку тенденцію зростання сексуального способу передачі інфекції. Найбільшу кількість ВІЛ-інфікованих складає вікова група 20-39 років, постійно збільшується кількість підлітків у віці 15-17 років. Це свідчить про те, що саме молоді люди – найбільш вразлива група у формуванні небезпечної поведінки та інфікування ВІЛ в Україні.

Основні напрямки роботи

На сьогоднішній день, за підтримки партнерських зв»язків з Національними Товариства Червоного Хреста - США, Франції та Італії, реалізуються ТЧХ України наступні проекти:

Профілактика розповсюдження ВІЛ-інфекції та надання послуг по наданню допомоги і підтримки людям, охопленим епідемією ВІЛ в Україні (підтримка Американського ЧХ)

Зменшення шкоди серед СІН та замісна терапія в Україні (Французький ЧХ та Італійський ЧХ)

Основні завдання в роботі ТЧХУ у подоланні недуги:

-          Профілактика подальшого розповсюдження ВІЛ-інфекції

-          Адвокація прав клієнтів проектів

-          Надання ЛЖВ кваліфікованого немедичного догляду в домашніх умовах, психологічної і соціальної підтримки

-          Розширення доступу до профілактики і лікуванню ВІЛ/СНІДу, догляду і підтримці ЛЖВ

-          Реалізація превентивних програм допоможе в подальшому зниженню розповсюдження ВІЛ, що допоможе знизити вразливість населення, зокрема молоді та економічно активного населення – у віці 15-64 років, що позитивно вплине на стан економіки держави

-          Підвищення поінформованості щодо ВІЛ/СНІДу і ризиків, пов‘язаних із вживанням наркотиків.

-          Розширяться терапевтичні і соціальні можливості надання допомоги Червоного Хреста, реалізація нових видів допомоги СІН

-          Підвищення відповідальності СІН щодо власного здоров‘я

-          Зменшення рівня розповсюдження ВІЛ, гепатиту та ІПСШ серед СІН

-          Покращення доступу до АРВ

-          Зміна ставлення громадськості до СІН

-          Зміна ставлення громадськості до замісної терапії

-          Зниження дискримінації та стигматизації до СІН та ЛЖВ

 

Фото -http://kmu.gov.ua/kmu/control/uk/photogallery/gallery?galleryId=244863188&

Джерела: http://www.redcross.org.ua/index.php?pageid=18

                  http://www.interfax.com.ua/ukr/main/91713/


 

 

 

 

Переглядів: 1064 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 13:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024