Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Січень » 22 » Програма «Здоров»я-20»: Олег Войтів – тренер чемпіонки світу з гирьового спорту Ірини Палій
22:48
Програма «Здоров»я-20»: Олег Войтів – тренер чемпіонки світу з гирьового спорту Ірини Палій

УЧИТЕЛЬ   ВІД    БОГА


Уряд розробив і прийняв нещодавно загальнодержавну програму "Здоров'я 2020: український вимір" на 2012-2020 роки. Які її перші кроки? Перспективи? Персоналії? Як втіллють її на місцях? Відповіді на це – у серії зарисовок на цю тему. Перша з них – із Городоцького району, що на Львівщині.



 

Учитель фізкультури, депутат сільської ради Олег Війтів ще нікому не відмовив, хто б його не запросив бути хресним батьком. Не відмовив він і родині Олійників з села Градівка, що живе на околиці під самим лісом. 

З тих пір, коли він тримав до хресту Марійку Олійник, минуло три роки. Хоча би раз на рік Олег збирається у Градівку, що за 20 км від його оселі, і  провідує похресницю. Цьогорічні Різдв»яні свята не стали виключенням.


Подарунки у нього завжди особливі. Крім солодощів, придбав Марійці величезний Алфавіт. Тут же з батьками, Катериною та Іваном Олійниками, розвісив його у літній кухні на стіну і показав похресниці, і її молодшому братикові Михайлику.

   - Що хочете спочатку вивчати, цифри чи букви? – запитав він у малечі. 

-             - Цифри.

-            -  Правильно, з них почалася цивілізація, - всміхнувся Олег і підвів похресницю до тієї стіни, де була вивішена таблиця з числами.

           На це нагодився сусід Іван Легезда. Він привітався, виклав з кишень цукерки для дітей і зауважив:

-              -   Олеже, ти чому похресниці гантелі, а ще краще – гирі, не подарував?

-            - Нехай підросте, за цим діло не стане.

       У кожному жарті – частка істини. Справді, торік виявилося, що Олег – тренер чемпіонки світу з гирьового спорту серед юніорів. Його учениця - Ірина Палій виборола у травні в Кам»янець-Подільську цей титул у категорії до 50 кг. Вона стала сенсацією на увесь Городоцький район, а особливо на всю Завидовицьку СШ. Такого ще не бувало, щоб у чисто чоловічому виді спорту, та перемогла дівчина. 


Ось як цю подію описала у травні,після завершення чемпіонату, кореспондент  районної газети: «Познайомилася я з дівчиною під час урочистої лінійки у школі з нагоди високого визнання у спортивному світі. Сподівалася побачити високу, мускулисту дівчину, тож була приємно здивована, коли представили винуватицю урочистості – миле дитя середнього зросту, котре випромінювало силу, красу, енергію та щирість. А посмішка і розумний, навіть вольовий погляд очей,засвідчили, що перед Іриною – велике майбутнє!



Перемогла висока заповзятливість дівчини, її прагнення самій творити свою долю, довести собі і всім, що натхненною працею людина може зробити дуже багато. Варто лише поставити перед собою конкретну мету і наполегливо до неї йти. Таке життєве кредо і стало визначальним у житті Іринки ще три роки тому, коли зацікавилася гирьовим спортом.

У сільському клубі Зашкович, куди у вільний час навідувалася, щоб повправлятися у гирях, дівчат було лише двоє. Нині впевнена, що місцеві хлопці не сприймали дівчаток як спортсменок-гирьовиків – радше, як спостерігачів. Та цікавість і наполегливість взяли гору, і вже через рік Ірина Палій взяла участь у змаганнях – спочатку районних, а згодом і обласних. Першу серйозну перемогу здобула торік на чемпіонаті України з гирьового спорту, звідки привезла "золото”.

Сама ж чемпіонка небагатослівна, про себе розповідає: "є старший брат, який зі своєю сім’єю мешкає у Львові. А ми з мамою і татом – у селі. Мрію про щасливу долю і знаю, що для цього слід багато працювати”.

Під час урочистої лінійки керівництво Городоцького району: голова РДА Юрій Візняк, заступник з гуманітарних питань Світлана Книшик, керівник відділу освіти Ігор Яскевич відвідали Завидовицьку загальноосвітню школу. Голова РДА привітав Ірину Палій з перемогою на чемпіонаті світу з гирьового спорту у ваговій категорії до 50 кг. 




За вагомий внесок у розвиток гирьового спорту на Городоччині очільник району вручив чемпіонці світу грамоту, сертифікат на 1000 грн., квіти та солодощі. А вчителю фізичного виховання, тренеру спортсменки - Олегу Войтіву ( на знімку), очільник району вручив спортивну відзнаку». 

Нині Ірина Палій – першокурсниця Львівського фізкультурного інституту. Вибрала спорт, як свою життєву мету. Вдосконалюється з важкої атлетики. Сучасні жінки активно розвіюють міф про неможливість брати участь у суто чоловічих видах спорту.



А що Олег? Він і далі у сільській школі вчителем фізкультури. Після уроків тренує школярів у гирьовому виді спорту. Як і раніше, не робить виключення ні для хлопців, ні для дівчат. Тільки ось біда: комплект гир у нього тільки один. Придбав за власний кошт. Доки один робить вправи, другий охолоджується, і ефект від тренувань не такий значний, як мав би бути. 

-          Святий Миколай оминув вашу школу? – питаємо у Олега.

-          Ні, приніс дітям подарунки, а у спортзал не мав, мабуть, часу завітати.

      Тож проблему доведеться вирішувати громадою. Каси взаємодопомоги у школі немає, зате є первинна організація Червоного Хреста. Може вона допоможе? Адже здоров»я молоді – це свята заповідь для дорослих: як для батьків, так і для державних мужів.


Прес – служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

   

Переглядів: 1400 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 14:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024