Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Лютий » 4 » 4 лютого - Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями
21:37
4 лютого - Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями

ОНКОЗАХВОРЮВАННЯ  МУСЯТЬ  ВІДСТУПИТИ !



За невтішними прогнозами ВООЗ, у світі з 2005 по 2015 рік, від раку помре 84 мільйони людей. Стосовно України, то за повідомленням завідувача відділенням Національного інституту раку С. Коровіна за останні 30 років лише кількість хворих із злоякісними пухлинами шкіри збільшилась втричі.

Проблема раку – найважливіша проблема охорони здоров’я України, актуальність якої визначається стійким зростанням ураження населення, складністю своєчасної діагностики та лікування, значною вартістю, високим рівнем інвалідизації і летальності хворих. Рак як причина смерті посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації.

Важливість та гострота цієї проблеми в Україні усвідомлюється медичною спільнотою та пацієнтами. Адже ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка, до 30 % хворих – особи працездатного віку. На обліку онкологічних установ перебуває близько 1 мільйона хворих, щорічно реєструється понад 160 тисяч нових випадків раку (470 випадків щодня) і понад 85 тисяч осіб помирають від цього захворювання (250 смертей від раку щодня), серед захворілих – понад 1200 дітей та 40 тисяч мешканці села. За прогнозними оцінками до 2020 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в країні досягне 180 тисяч нових випадків, тобто збільшиться на 15%.

На жаль, рівень онкологічної допомоги не відповідає реальним потребам населення України і сучасному рівню розвитку онкологічної науки. Так, загалом лише 65% первинних хворих в країні охоплені спеціальним лікуванням, 35% хворих помирають в перебігу 1 року, всього 40% хворих живуть 5 років після встановлення діагнозу. У той же час в США і в країнах Євросоюзу аналогічні показники в 2-2,5 рази кращі.

Однією з причин такої ситуації є низький рівень виявлення раку, недостатня забезпеченість онкологічних установ медичною апаратурою (до 80 % якої застаріло), а також дефіцит засобів спеціального лікування (хіміотерапії). Це ускладнює впровадження сучасних технологій діагностики і лікування хворих, які є досить дорогими.

За словами головного онколога Львівщини, головного лікаря Львівського державного регіонального лікувально-діагностичного онкоцентру І.Ковальчука, 2011 року у центрі на обліку перебувало 7 тисяч 600 осіб. Це ті, хто взятий на облік вперше. Загалом же в обласному канцер-реєстрі – понад 50 тисяч осіб. Це люди, які пройшли лікування в онкоцентрі і проживають в області. Окрім цього, доктор Ковальчук зазначив, що «кожна людина, котра себе поважає, повинна раз на рік обстежитись, щоб можна було виявити рак на ранніх стадіях, де ще жодних його проявів немає. Ось таких пацієнтів ми оперуємо – побудуть у нас 5-7 днів, а згодом ідуть додому й забувають про онкологію. А коли недуга III і IV стадій, є метастази в інші органи, то оперувати таких пацієнтів пізно. Та й лікування дороговартісне».

Минулого року під час профілактичної акції з раннього виявлення патології шийки матки та молочної залози з 50 тисяч 377 обстежених жінок було виявлено 1493 випадки патології, 9 відсотків всіх оглянутих жінок були взяті на диспансерний облік.

Отже, лікарі закликають не легковажити з такою проблемою, як рак, оскільки раннє виявлення хвороби дозволить зберегти здоров’я, а, можливо, і життя.

 Фото - http://cyberclinika.com/treatment-cancer.html

Джерело: http://zik.ua/ua/news/2012/02/02/331883

Переглядів: 1093 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 09:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024