Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 11 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-16: до 120-річчя Патріярха Йосифа Сліпого
02:30
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-16: до 120-річчя Патріярха Йосифа Сліпого


ПОБОРНИК  ВІРИ  І  МИЛОСЕРДЯ


    Частина ІІ.  ІЗ КОЛЕКЦІЇ ЛЮБОМИРА  ОНИШКЕВИЧА - 1

   У м. Колумбія, штат Меріленд у США проживає мій колега,

  колекціонер-філателіст Любомир Онишкевич. У ці дні урочистого

  відзначення 120-річчя Патріарха Йосифа Сліпого він прислав мені

  кілька відбитків зі своїх кращих експонатів, присвячених цьому

  видатному мученику віри і поборнику християнського милосердя. 





Опираючись на друковані релігійні джерела, - журнали «Місіонар», «Патріярхат», статті в газетах «Нова зоря», «Живе слово», «Промінь любові», повідомлень радіостанцій «Ватикан», «Воскресіння», «Марія», передач телеканалу «Глас», цілого ряду релігійних порталів в Інтернеті, - до надісланих зі США п.Л. Онишкевичем філателістичних експонатів  треба зробити невелику передмову і дати побіжний коментар.



На знімках: (зліва) Й. Сліпий (попереду) та Митрополит Андрей Шептицький (у візочку). Фото - Центральний державний історичний архів у Львові; (зправа)Собор св.Юра у Львові.


Як відомо, після смерті А. Шептицького, 1 листопада 1944 року, з благословення Апостольської Столиці Галицьким митрополитом став Йосиф Сліпий. Це були надзвичайно важкі часи для Української греко-католицької церкви. У квітні 1945 року Митрополита Йосифа Сліпого і всіх галицьких Єпископів арештували, а трохи менше, як за рік, більшовицька влада силоміць відлучила УГКЦ від Апостольської Столиці. Було закрито 1,5 тисячі греко-католицьких храмів, десятки монастирів, семінарії, академію. Священиків і монахів відправлено у тюрми і табори Сибіру.



На знімках: (зліва) речі, вилучені співробітниками радянських спецслужб. Фото РІСУ; (зправа) Львівська газета "Національна політика", що її передплачував отець Й. Сліпий, ректор Львівської Богословської Академії. З колекції Вахтанга Кіпіані

Митрополита Йосифа Сліпого етапом відправлено в мордовські табори, за ним закріплено окремого наглядача-офіцера...

І ось прийшов до мученика на каторзі такий день, який можна назвати «Прощання із зоною». Його годі було сподіватися, бо йшов вісімнадцятий рік тюремного ув'язнення Митрополита. На 71-му році життя вже давалося взнаки підірване каторгою здоров'я. І в січневі дні 1963 року Владика Йосиф готувався покинути земне життя. Несподівано в останній декаді січня довкола в'язня почали розгортатися загадкові події. Одного дня Владиці наказали покинути барак і перейти до цегляного будинку, в якому розташовувався лазарет - мрія кожного ув'язненого. Тут було тепло, а спати можна було на справжньому ліжку.



На знімках: таким Йосиф Сліпий покинув Радянський Союз

В тюремний барак в суботу, 26 січня 1963 року, зайшли конвоїри і наказали Митрополитові йти за ними, посадили в авто і привезли в головне управління концтаборів цієї зони. В кабінеті начальника зони Митрополит почув: «Прийнято рішення помилувати вас». Владика промовчав, його знову відвезли в лазарет.

Увечері того ж дня під час перевірки в'язнів на табірному плацу міністр автономної республіки Мордовії зачитав рішення уряду про помилування ув'язненого Йосифа Сліпого. Наступного дня Митрополитові дали цивільний одяг, а представник влади прийшов, щоб супроводжувати звільненого Главу Церкви до Москви. Сотні ув'язнених вперше спостерігали, як начальство табору «дружно» потискало Владиці руку.

Дорогою до  Москви і в самій столиці Митрополит міркував про причини свого звільнення... Йому не потрібно було нагадувати про всемогутність Всевишнього та його провидіння, але 18-річний досвід тюремного життя не дозволяв впадати в ейфорію. Він чудово пам'ятав слідчі допити протягом трьох місяців: катування, багаторазові судові засідання, підступність слідчих...

У Москву його доставили на світанку 28 січня. На Митрополита чекав автомобіль із темними вікнами. В готелі його залишили одного, тричі добре погодували, надали церковну літературу. Нарешті пояснили: «Вас хоче бачити Папа».



Опівдні другого лютого на порозі готельного номера Митрополита вже стояли монсеньйор Ян Віллебрандс із Риму і православний протоієрей Віталій Боровий, один із московських спостерігачів на Другому Ватиканському Соборі. Монсеньйор Ян розвіяв сумніви, які мучили Владику у справі звільнення: він вручив Митрополитові (коли Боровий залишив їх сам-на-сам) листа від Папи і подарунок - коштовну вервицю з перлів із золотим хрестиком у білій коробці із гербом Папи.



Митрополитові видали дипломатичний паспорт без зазначення підданства (очевидно, для того, щоб не мав юридичного права повертатися в Україну). Шлях пролягав через Львів, де він сподівався при нагоді побачити когось із українського духовенства. Та марно. В купе ніхто не заходив, а визирнути через зашторені наглухо вікна було неможливо.



Лише у Відні Митрополитові вдалося показати лікареві відморожену на лісоповалах Мордовії ногу. Він трошки підлікувався у Римі і таємно

від журналістів вирушив на околиці Вічного Міста у монастир Грот-Таферрата.



У ті дні ніхто не міг повірити, що починається зовсім інший, третій етап подвижницького життя Й.Сліпого - поборника віри і

християнського милосердя. Господь обдарує його довголіттям, щоб надолужив те, що згаяв у сталінських ГУЛАГах і на засланні.



(продовження - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-03-11-452)


                                            Петро Гарматій,                                                                                                                                                                                                              Почесний зв»язківець України, голова віртуального клубу філателістів «Милосердя».

 

 

 

Переглядів: 1194 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024