Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 12 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-19: до 120-річчя Патріярха Йосифа Сліпого
12:34
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-19: до 120-річчя Патріярха Йосифа Сліпого


ПОБОРНИК  ВІРИ І МИЛОСЕРДЯ



 Частина У. ІЗ КОЛЕКЦІЇ ЛЮБОМИРА ОНИШКЕВИЧА – 4

Про Патріярха Йосипа Сліпого написано чимало. Дослідники охоче беруться за дослідження його богословських праць, життєпису, філософського кредо. Спадщину по собі він залишив багату. Ми ж зазначимо лише головні віхи його життя в діаспорі, які вплинули в подальшому на зміцнення УГКЦ, як в Україні, так і за кордоном

                               

                                  Хронологія життєпису Патріярха Й. Сліпого:



27 вересня 1969 р. - посвячення Софії в Римі.

"...завдяки жертвам цілого українського Божого люду, зокрема його мирянства, і моїм смиренним трудом здвигнувся Український Католицький Університет – вогнище науки, Собор Святої Софії – знак і символ незнищимості Божого храму на Землі, місце молитви, монастир Студитів – вічно горіючий острівець християнської праведності і східного християнського монашества й благочестя!" – Патріарх Йосиф (Сліпий).


1968-1973 рр. - відвідини українських вірних на поселеннях з метою нав'язати з ними євхаристійне спілкування та пожвавити церковно-релігійне життя: Канада, США, Колумбія, Венесуела, Перу, Аргентина, Парагвай, Бразилія, Австралія, Нова Зеландія, Німеччина, Іспанія, Португалія, Англія, Франція, Австрія, Індія, Мальта (всього 14 країн).


1969 р. - 19 з 21 єпископів УГКЦ звернулися до Папи з проханням присвоїти титул Патріарха - Йосифові (Сліпому).

 1971 р.  - папа Павло VІ відповів відмовою.

 1971 р. - звернення до українців Канади: "Ви мусите триматися разом однією мовою, однією вірою в Христа, однією молитвою, однією системою богослужіння, одним обрядом, однією національною українською свідомістю, однією великою любов’ю до нашої спадщини князів і воїнів, до нашої культури, літератури, мистецтва, до наших традицій і звичаїв державницького правління, скріплених нашою історією багато століть". Потрібно "засвідчувати єдність української нації в усіх країнах її розкинення".


1971 р. - при парафії Сергія і Вакха заснував музей українського мистецтва і готельний комплекс.

23 жовтня 1971 р. - на Папському Синоді єпископів виголосив доповідь "Церква мучеників" про переслідування Української Греко-Католицької Церкви в СРСР і українського народу.


1973 р. - на Святій Літургії в Римі в соборі Св. Петра отець Гриньох, колишній капелан ОУН-УПА, грецькою мовою вперше пом'янув Йосифа (Сліпого) як Патріарха. З того часу всі церкви виголошували такий титул.

Організовує шість філій УКУ.

Серпень 1978 р. - кардинал Йосиф звертається до всіх кардиналів і визначних церковних діячів, акредитованих при Апостольській Столиці державних представників, інформуючи їх про величезні втрати і переслідування УГКЦ та прохаючи протистояти наступові комунізму.


24 березня 1980 р. - Папа Іван Павло ІІ скликав Надзвичайний Синод українських єпископів, де проголошено про вибір Філадельфійського митрополита Івана Мирослава (Любачівського) коад’ютором Патріарха Йосифа (Сліпого).

1970 -1981 рр. - пише своє "Завіщання", в якому роздумує про подальшу долю Церкви й різні аспекти церковного і суспільного життя.

25 листопада і 2 грудня 1980 р. - черговий Синод УГКЦ, на якому ухвалена Декларація про неканонічність і недійсність рішення Львівського псевдособору 1946 р. про ліквідацію УГКЦ.


7 вересня 1984 р. - помирає Патріарх Української Греко-Католицької Церкви, кардинал Йосиф (Сліпий).

17 квітня 1991 р. - реабілітований посмертно.


27 серпня 1992 р. (через 47 років) - його тлінні останки повернулися на рідну землю. Похований у крипті собору Св. Юрія у Львові.

                                   

                           Петро Гарматій,

                           Почесний зв"язківець України, голова віртуального філателістичного клубу "Милосердя"

Переглядів: 1215 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 00:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024