Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 12 » Червоний Хрест і світ: відкриття у Марселі 12 березня - УІ Всесвітнього Водного Форуму ООН
16:26
Червоний Хрест і світ: відкриття у Марселі 12 березня - УІ Всесвітнього Водного Форуму ООН

ЩОБ  ВРЕГУЛЮВАТИ  НЕСТАЧУ  ВОДИ



Сьогодні, 12 березня,  в Марселі, великому  французькому портовому місті, розпочинає роботу – УІ Всесвітній Водний Форум ООН, завдання якого - знайти прийнятні шляхи ефективнішого використання водних ресурсів і запобігти збройним конфліктам, які при цьому можуть виникнути. 

У основній доповіді, представленій для обговорення на Форумі, зокрема наголошується, що в Азії проживає 60% населення земної кулі, яке має доступ лише до третини водних ресурсів планети. Проблема ускладнюється зміною клімату, збільшенням потреби в продуктах харчування і засобах гігієни зростаючого населення планети.

За оцінками експертів, до 2050 року потреба в продовольстві виросте на 70%. Глобальне споживання води для потреб сільського господарства зросте щонайменше на 19% і торкнеться майже 90% світових ресурсів прісної води.

Експерти відзначають, що ці цифри не остаточні, і потреба у воді може збільшитися ще сильніше. "Використання прісної води не є раціональним, - мовиться в заяві одного з укладачів доповіді, генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бічної. - Майбутнє є все більш невизначеним, і ризики ростуть".

Як повідомляють організації ООН - ЮНІСЕФ і ВОЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), зараз 89% світового населення має доступ до питної води, проте перемогу святкувати рано, оскільки майже 800 млн чоловік (40% з них проживають в Африці на південь від Сахари), як і раніше вимушені задовольнятися забрудненими джерелами.

Дані ООН були поставлені під сумнів французькою добродійною організацією Solidarites International, яка вважає, що без доступу до безпечної питної води у світі залишаються 1,9 млрд чоловік, а не 783 млн, про яких говорить ООН.

Діяльність МКЧХ по захисту джерел води і середовища проживання людей в зонах конфлікту забезпечує людям  доступ до води і дозволяє створити або підтримувати стійке середовище існування. Кінець кінцем ця робота зменшує смертність і страждання, пов'язані з пошкодженням середовища проживання чи перебоями у водопостачанні.

Підтримка водопостачання і санітарії в зонах конфліктів є пріоритетним завданням МКЧХ з того часу, як в 1983 році був  організований Відділ програм з водопостачання і поліпшення умов проживання. Через пошкодження або руйнування общини часто відчувають нестачу житла, медичної допомоги і чистої питної води. Тяготи війни посилюються ризиками для здоров'я.

У ситуаціях гострої кризи, коли порушені системи водопостачання (іноді навмисно), і люди, піддававшись ризику, шукають альтернативні джерела в несприятливому середовищі, МКЧХ ставить своєю метою забезпечення мінімально необхідного доступу до води і медичної допомоги і підтримки в робочому стані споруд, що залишилися, і організації, що їх обслугоують.

Відділ програм з водопостачання і поліпшення умов проживання МКЧХ працює за наступними п'яти напрямами:

• Доставка, зберігання і розподіл води

• Санітарія, утилізація відходів і охорона навколишнього середовища

• Відновлення мереж і розподіл електроенергії

• Будівництво, ремонт і безпека споруд

• Надання тимчасових побутових споруд

Свою роботу МКЧХ веде в общинах, і координує її з відповідними органами влади, що особливо важливо для забезпечення стабільності. МКЧХ вибирає й імплементує такі рішення, що відповідають місцевим культурним звичаям і технологічним можливостям. Бажаний результат цієї роботи полягає не тільки в негайному задоволенні практичних потреб в умовах надзвичайної ситуації, але також у сприянні відновленню і поліпшенню інфраструктури  постраждалих общин.

Вода

Вода необхідна для підтримки життя. Доступ до води –  глобальна проблема, яка стає все більш гострою. МКЧХ прагне забезпечити доступ до води найуразливішим групам населення при загрозі виникнення кризи, в його гострій, хронічній і після кризовій фазі.

В результаті збройних конфліктів і стихійних лих, що супроводжуються іноді масовими евакуаціями населення, можуть виникнути невідкладні потреби у питній воді. Дуже важливо забезпечити швидкий доступ до потрібних об'ємів води хорошої якості. У надзвичайних ситуаціях, коли немає іншого виходу, МКЧХ привозить воду автотранспортом і одночасно намагається знайти надійніше, ніж це, рішення проблеми. В більшості випадків необхідно забезпечити общини ємностями із достатніми запасами води, що само по собі значно знижує ризик захворювань. МКЧХ підтримує різні заходи, починаючи з вирішення проблем поліпшення інфраструктури у таких крупних містах, як Багдад, і кінчаючи забезпеченням доступу до питної води у віддалених сільських районах Республіки Чад.

У ситуаціях хронічної кризи МКЧХ проводить оцінку потреб у воді, з'ясовуючи очікування всіх сторін. Щоб виявити краще джерело води, потрібно оцінити його місцеположення, водовідвід і якість води, а також врахувати питання облаштування, експлуатації і технічного обслуговування джерела. Може виявитися, що краще джерело водопостачання зовсім не те, яке використовується зараз.

Поверхневі води річок, озер і водосховищ досяжні і легкодоступні. Проте ці водні джерела можуть виявитися забрудненими. В цьому відношенні підземні води кращі, оскільки грунти, крізь   які вони протікають, є фільтрами. Проте якщо грунти містять великі концентрації заліза, магнію або солей, то єдиною можливістю мати питну воду залишаються поверхневі води. Відповідною альтернативою може бути дощова вода, але це залежить від режиму випадання опадів, матеріалів, з яких роблять покрівлі в даній місцевості, наявності і вартості складських ємкостей для води, забрудненості атмосфери і  ряду інших чинників.

МКЧХ надає допомогу у ремонті або будівництві систем водопостачання будь-яких типів, незалежно від їх розмірів і технологій. Маються на увазі водозабірні споруди, системи очищення, зберігання і розподілу води. У сільській місцевості проводиться поліпшення викопаних вручну колодязів і установка механізованих насосів у водозабірних свердловинах.

МКЧХ займається також поліпшенням доступу до води і забезпеченням основних санітарних умов в ситуаціях збройних конфліктів, коли перенаселеність місць утримання під вартою полонених, може представляти значну загрозу здоров'ю.

Ситуації, що вимагають гуманітарного реагування

-          - Виникаюча криза і передкризова ситуація: основні потреби ще задовольняються, але є вірогідність того, що довго це продовжуватися не може

-          - Гостра криза: деякі найважливіші потреби не задовольняються

-          - Хронічна криза: основні потреби задовольняються не повністю, і гостра криза може повторитися 

-          - Після кризова ситуація: основні потреби у воді задовольняються існуючими службами, але їх надійність невелика.

Санітарія і гігієна

Перенаселеність таборів біженців або в'язниць веде до швидкого розповсюдження хвороб. Для попередження хвороб необхідно забезпечити належні санітарні умови, і цьому МКЧХ приділяє особливу увагу в своїй роботі.

Фекалії й інші відходи створюють ризики для здоров'я. МКЧХ вдається до пошуку стабілізаційних рішеннь, починаючи від споруди або ремонту туалетів і каналізаційних систем, і кінчаючи видаленням і вивезенням у спеціальне місце відходів, зокрема відходів лікувальних установ.

Миші, щури і комахи нерідко є рознощиками захворювань в умовах перенаселеності, скупченості і антисанітарії, за відсутності нормального харчування, водопостачання, медичного обслуговування і житла. Для боротьби з рознощиками захворювань МКЧХ використовує цілий ряд методів, зокрема - санітарну освіту на рівні общин, поліпшення санітарних умов, налагодження водопостачання, забезпечення засобами особистого захисту (репеленти, противомоскитні сітки і т. д.), а також вдається до використання інсектицидів.

МКЧХ також здійснює програми сприяння дотриманню гігієни, з тим щоб люди навчилися запобігати захворюванням, пов'язаним з водокористуванням і каналізацією.

Будівництво

Після стихійного лиха часто виникає потреба в яких-небудь укриттях або тимчасовому житлі. Тип необхідного житла обумовлений багатьма чинниками, зокрема кліматом, культурою і передбачуваною тривалістю його використання. МКЧХ володіє досвідом вирішення таких проблем в будь-яких кліматичних зонах при надзвичайних умовах.

Найшвидше рішення –  надання людям пластикової захисної плівки або наметів. Проте можливо також організовувати тимчасові пункти розміщення в школах, мечетях, церквах, приватних будинках й інших будівлях. При кожній надзвичайній ситуації виникають особливі потреби, які МКЧХ повинен швидко оцінити, щоб зуміти надати людям необхідну підтримку.

Надання тимчасових притулків, будучи складовою частиною програм МКЧХ з водопостачання і поліпшення умов проживання, разом з тим завжди входить до складу заходів більш ширшого характеру, що включають, при взаємодії з іншими гуманітарними організаціями, вибір майданчиків, забезпечення доступу до основних послуг і організацію роботи тимчасових таборів.

У післякризовий період МКЧХ також бере на себе ремонт або реконструкцію установ охорони здоров'я і шкіл, модернізацію в'язниць й інших місць утримання увязнених, будівництво таборів для переміщених осіб і надання матеріальної допомоги сім'ям (житлом, системою опалювання і охолоджування, водопостачання, електропостачання і так далі), що повертаються з евакуації в свої общини.

Навколишнє середовище і електропостачання

Всі гуманітарні організації стикаються з новими екологічними проблемами, які у все більшому ступені впливають на дії в надзвичайних умовах. Погано організована евакуація населення може погіршити стан навколишнього середовища і викликати напруженість у відносинах між общинами. У всіх своїх програмах по переселенню МКЧХ прагне передбачати і вирішувати ці проблеми.

МКЧХ відновлює або підтримує постачання електроенергією таких життєво важливих об'єктів, як лікарні, водоочисні станції і системи водопостачання, здійснюючи ремонт розподільних мереж, генераторів и гідроелектростанцій.

Розуміючи важливість всього вище викладеного, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (ICRC) опублікував у себе на офіційному сайті прес-реліз і Звернення до учасників Форуму у Марселі (на англійській мові): http://www.icrc.org/eng/resources/documents/news-release/2012/world-water-day-news-2012-03-12.htm. 

Ми ж побажаємо його учасникам плідної праці, пам"ятаючи, що південь України вже зараз потерпає від напівпустинного водного режиму, що є проявом нерозумного землекористування у Таврійських степах, а також відгуком на неухильні зміни клімату, що охопили в даний час всю нашу планету.

 Контактна особа: Ганна Nelson, Женева ICRC, телефон: +41 79 217 3264

 

На знімку: Кенія, Долина Ріфт. Діти, що п'ють воду  з-під крана водонапірної труби, змонтованої завдяки старанням МКЧХ.

Фото - ICRC / A. Mucheke / V-P-KE-E-00166

Джерела: http://ivona.bigmir.net/health/news/327888-OON-v-mire-ostro-ne-hvataet-pitevoi-vodi

                  http://www.icrc.org/rus/what-we-do/water-habitat/overview-water-and-habitat.htm

 

 

 

 

Переглядів: 1252 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024