Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 17 » Червоний Хрест і культура: Ст.-Петербурзька «Кунсткамера» допомагатиме музеям Львова
11:00
Червоний Хрест і культура: Ст.-Петербурзька «Кунсткамера» допомагатиме музеям Львова

ЧИ  БУДЕ  МУЗЕЙ  ЧЕРВОНОГО  ХРЕСТА  У  ЛЬВОВІ ?



У кожній країні, де створено національні Товариства

 Червоного Хреста, закладено і музей або музейну

 кімнату, за допомогою експонатів  яких нащадки

 мають змогу об»єктивно  оцінити діяльність своїх

 попередників на ниві милосердя. Та Україна, на жаль,

 донині випадає з цього переліку.







       На знімку:  сон між боями у сестер милосердя, як і у воїнів, особливо міцний

       Керівництво Львівської ОО ТЧХ виступило з ініціативою ще у 2009 р., щоб створити в столиці Галичини такий музей. Це і зрозуміло: тут прославила свої ім"я і бренд Червоного Хреста Катерина Зарицька, - засновниця УЧХ у лавах УПВ в 1943-1947 рр. За досвідом їздили до колег з Польщі, Росії, Німеччини. Цікаво, у Німеччині таких музеїв є кілька. У Регенсбургу (Баварія) такий музей оглянула делегація на чолі з головою ЛОО ТЧХУ Валентином Мойсеєнком давним-давно. Там вони побачили експонати, які стосуються  в тому числі і благодійної допомоги Баварського ТЧХ знедоленим в Україні.

       На Львівщину приїздили делегації червонохрестівців з Німеччини. В тому числі і з Баварії. В особистому архіві Валентина Мойсеєнка є багато фотодокументів про це міжнародне партнерство.



        На знімку: делегація Червоного Хреста Баварії у Сколе в 2009 р.

З роками дружба з німецькими колегами кріпла і кріпла. Так, наприклад, завдяки плідній співпраці з Червоним Хрестом м. Регенсбургу в 2005-20011р.р. ЛОО ТЧХУ були отримані гуманітарні вантажі  - 450 тонн   – медичне обладнання, постільна білизна,  учнівські парти, столи, стільці, одяг для медичних установ Львівщини,  та для потребуючих громадян області.

*     При  допомозі баварських партнерів, за  2010 – 2011 р.р.  у Львівську область ввезено різної гуманітарної допомоги у такому вигляді:

q  інвалідних візків –172 шт.

q  милиць – 30 пар на значну суму

q  крісел-суден -  65 шт.

q  функціональних ліжок – 241 шт.  

q  ходунки – 243 шт.

Це суттєва допомога інвалідам, ветеранам, людям, котрі опинилися в скрутному становищі.

Перебування в м. Регенсбург та Регенстауф (Баварія) з 16 до 24 червня 2009 р., згадує Валентин Мойсеєнко, було максимально насиченим зустрічами з керівництвом Червоного Хреста даного регіону.  Неозброєним оком можна було помітити теплоту прийому та щире бажання господарів допомогти Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста. Персонально  у всіх заходах брав участь виконавчий директор Товариства  Сепп Ценгер. Він, та його колеги, охоче показали гостям такі заклади Червоного Хреста, як:  два будинки перестарілих (один з яких, - новозбудований), дитячий садочок, центр невідкладної медичної допомоги, рятувальну водну службу на річці Дунай, Музей Червоного Хреста, вертолітну службу, тощо.

Сюрпризом для львівської делегації став подарунок - автомобіль, який господарі  передали у власність ЛОО ТЧХУ у центральному салоні «Фольксваген – центр», в присутності численних представників німецьких ЗМІ.

Також обговорювалось питання доставки вантажу чергової гуманітарної допомоги та співпраці на майбутнє. Повернувшись на новенькому автомобілі до Львова, делегати побачили, що створити Музей Червоного Хреста у Львові, - велика проблема. Для нього треба приміщення, штатна одиниця, кваліфікований спеціаліст, збірка початкових експонатів. Тому і відклалася ця проблема у «довгу шухляду».



На знімку: Ольга Ільків, заступник Катерини Зарицької, - голови УЧХ в лавах УПА, на зустрічі з молоддю у 2000 р.


Та ця ідея знову, на диво, воскресла. На цей раз її реанімувала гостя із Санкт-Петербурга. Вона повідомила: музей антропології та етнографії ім. Петра Великого Російської академії наук («Кунсткамера») готовий залучати своїх спеціалістів для розвитку музейного простору Львова. 

         Про це 15 березня на прес-конференції повідомила заступниця директора Музею антропології та етнографії ім. Петра Великого Російської академії наук («Кунсткамера») Юлія Купіна.

         За її словами, «Кунсткамера» давно працювала в цьому регіоні. «У нас достатньо великі колекції по цьому регіону, є спеціалісти з різних аспектів збереження і демонстрації колекцій, і ми готові використати потенціал нашого Інституту і Санкт-Петербурга, заманюючи сюди різноманітних спеціалістів для консультацій, чи в якості експертів. І таким чином ми хочемо розвивати цей гуманітарний, музейний простір, в якому функціонування музеїв може бути навдивовижу цікавим і корисним для суспільства», – пояснила Юлія Купіна.

           Вона додала, що Львів володіє великою кількістю пам’яток і музеїв і його відрізняє від інших українських міст те, що тут дуже професійні і захоплені своєю справою люди. «Ми переконалися у цьому на власному досвіді. Тому наша співпраця може бути взаємовигідна», – розповіла Юлія Купіна.

           Нагадаємо, у Львові розпочинається тристороння співпраця ЮНЕСКО, уряду Норвегії та Львівської міської ради в рамках реалізації проекту «Програма ревіталізації та збереження колекції Музею народної архітектури та побуту у м. Львові, Україна».     Втілюючи в життя ці плани, можна попутно вирішити і давно назрілу проблему заснування у Львові Музею Червоного Хреста України.

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1001 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024