Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 20 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-20: Червоний Хрест на поштових марках США
02:41
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-20: Червоний Хрест на поштових марках США

МЕДИЧНА   ФІЛАТЕЛІЯ



 Доктор Павло Пундій - засновник медичного архіву і бібліотеки УЛТПА при

 Українському Національному Музеї імени д-ра M. Сіменовича в Чікаґо та референт

 доросту УЛТПА у „Лікарський Вісник”(Рік XXV, Ч. 4 (91), Жовтень 1978. - с. 216-230)

 написав ессе про марки США, присвячені медичній тематиці, зокрема діяльності

 Американського Червоного Хреста, та Клари Бартон - його засновниці (на марці вгорі)..

 

«Філателія з медичною тематикою є особливо приваблива й цікава для лікарів, бо збагачує їхнє знання з історії медицини, географії та важливих подій у науковому світі.

Медична філателія народилася в Америці в 1869 році, коли видано поштову марку з репродукцією славного малюнка Трамбула. Між підписуючими Деклярацію Незалежности було аж п'ять лікарів.

У 1929 році батько американської медичної історії д-р Ф. Ґ. Ґаррісон звернув увагу на значення медичної філателії у статті в "Аналах медичної історії". Після цього появилися короткі й довші праці про медичну філателію в журналі "Клінічні виписки" та в інших медичних періодиках.

Перша книжка на цю тему вийшла в 1948 році в лондонському видавництві Бішопа і Метесона під заголовком "Медицина і наука на поштових марках".

1949 року зорганізовано Американську Топічну Асоціяцію (ATA), а в 1953 році відділ із медичною тематикою.

Перша міжнародня вистава топічної філателії відбулася в Джонставн, Пенсилвенія, 20-22 червня 1952 року, де виставлено три цікаві збірки на медичні теми. Від того часу медична філателія розрослася на різні підвідділи. На поштових марках видніли медичні вчені, медсестри, будинки лікарень, сцени з історії фармації, хемії, Червоного Хреста тощо. Американська Топічна АСОЦІАЦІЯ почала видавати різні брошури "Топікал Тайм" на медичні теми. Медична тематика була на поштових марках 1954 року, Червоний Хрест — 1955 року.

У 1955 році почав виходити листовний місячний журнал "Скальпель і щипці", що служить зацікавленим філателістам для виміни інформацій.

У 1964 році ATA видала книжечку д-ра Ґ. Л. Неверля "Медична історія в філателії", яка охопила медичну мітологіюв біографію 280 лікарів і медичних учених та іншу медичну тематику. У цій книжці було описано 6000 марок.

Три роки пізніше ATA видала книжки Ґ. H. Ґріттенгаґена "Ліки і фармація на марках", що охопила 1000 поштових значків із цілого світу, а в 1968 році книжку д-ра Д. Гайнлена "Медичні поштові марки".

У 1970 році Американська Медична АСОЦІАЦІЯ (AMA) випустила 216-сторінкову книжку д-ра P. А. Кайлі і д-ра M.А Шампу "Медицина на поштових марках", у якій на сторінці 204 автори обширно описують поштову марку, присвячену українському вченому Д. Заболотному під заголовком "Український епідеміолог".

Появилася на ринку в 1971 році 473-сторінкова публікація д-ра Г. Л. Неверля під заголовком "Медична історія в філателії і нумізматиці", що є найбільш інформативною працею для медичного філателіста.

Від 1969 року видавництво "Мінкус" почало видавати альбом із щорічним додатком д-ра Дж. Г. Клера "Медицина на поштових марках", який є найкращим показником для систематичного зби рання марок».


До цього ессе слід додати, що вже в 1931 р. з»явилася марка, присячена Американському Червоному Хрестові.



Не забувають про Клару Бартон і у воєнний час, коли марки доводитлося, заради економії, друкувати в одну

фарбу.



У післявоєнні роки, тема Червоного Хреста на марках США закріпилася, і вони досить часто з"являються у філателістичних магазинах.



У Червоного Хреста - широкі Статутні зацікавлення у благодійності., в тому числі і допомозі дітям, народжених у бідних сім"ях з різними вадами, які потребують медичного втручання, а також штучного годування у разі втрати у породіллі у грудях молока.



Належну увагу надають художники-графіки і темі донорства. Вона також представлена у медичній філателії США.



Серед марок США на медичну тематику є і такі, що присвячені діяльності Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Одна з них, вийшла з друку і була запущена в обіг у 1964 р, до 100- річчя заснування цієї міжнародної благодійної організації.

Продовження про медичну філателію на поштових марках США - у наступних випусках.

 

 Петро Гарматій,

 Почесний зв"язківець України, голова віртуального філателістичного клубу "Милосердя"

Переглядів: 1301 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024