Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 22 » Червоний Хрест і світ: музей Російського Червоного Хреста
15:42
Червоний Хрест і світ: музей Російського Червоного Хреста

ЕСТАФЕТА    ЧЕРВОНОХРЕСТІВСЬКИХ  ПОКОЛІНЬ

Червоний хрест на білому фоні – це емблема добре відома у світі. Вона нерозривно пов'язана з поняттями милосердя і гуманізму.


Війни, озброєні конфлікти, стихійні лиха, аварії і техногенні катастрофи – всі вони породжують страшні наслідки: гинуть і страждають люди! У всі часи на допомогу пострадавшим поспішають доброта і турбота, співчуття і співчуття. Ось уже 142 роки в Росії існує Російський Червоний Хрест, стара, але авторитетна і впливова, гуманітарна благодійна організація.

Кожен бажаючий має унікальну можливість особисто ознайомитися з діяльністю Російського Червоного Хреста в Музеї, як має нагоду побувати в Москві.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Музей РЧХ був створений за рішенням Виконкому Союзу Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (СОКК і КП) СРСР у 1976 р., відкритий у листопаді 1979 р. (до 1992 року - називався «Музей Радянського Червоного Хреста»).

Комісія Міністерства культури РРФСР, ознайомившись в 1979 р. з експозицією Музею, відзначала його оригінальність і самобутність і рекомендувала відкрити Музей як державний (відомчий) музей.

На підставі Ухвали Державного комітету з праці і соціальних питань і Секретаріату ВЦСПС від 06.06.1978г. № 186/16- 162 Музей РЧХ віднесений до 3-ої категорії установ музейного типу, які ведуть наукову, культурно - освітню роботу, що цілеспрямовано збирають, зберігають, експонують предмети матеріальної і духовної культури з історії і сучасній діяльності Російського Червоного Хреста.

Музей у своїй діяльності керується законом РФ "Про охорону і використання  пам'ятників історії і культури”, Статутом РЧХ.

Основними завданнями Музею є: 

 • пропаганда історії, розвитку, основних принципів, цілей і завдань Російського Червоного Хреста; 

 • збір матеріалів, документування, зберігання фондів Музею; 

 • проведення науково-дослідної, практичної і методичної роботи; 

 • екскурсійно-масова робота. 




Музей налічує понад 12.000 одиниць зберігання основного фонду і понад 20.000 одиниць зберігання допоміжного фонду. 

Експозиція Музею всесторонньо і повно відображає історію Російського Червоного Хреста з моменту його заснування у 1867г. і до наших днів, наочно представляє основні напрями і значення діяльності Російського Червоного Хреста на різних етапах історії. 

Експозицію відрізняють оригінальне архітектурно-художнє вирішення, своєрідність і самобутність змісту й інформативності.

Вісім залів, сполучених між собою, як ланки одного ланцюжка, оформлено у вигляді наметів польових лазаретів, кожен  з яких переносить вас у різні періоди діяльності Товариства. Історичні матеріали, що розповідають про традиції надання допомоги пораненим і хворим воїнам з боку мирного населення, представлені в хронологічному порядку.

Кримська війна (1853-1856 рр.). У ній вперше взяли участь сестри милосердя Крестовоздвіженськой общини, організованої в 1854 р. у Санкт-Петербурзі Великою княгинею Оленою Павлівною. Їх діяльність під час героїчної оборони Севастополя захоплювала сучасників своїм самопожертвуванням і милосердям. Роботою керував великий російський хірург Н.І.Пірогов, меморіальний  музей якого відкрито у Вінниці, де він прожив останні дні і помер, заповівши медикам своє тіло забальзамувати.

Починаючи з 1867 року, коли було створено Товариство піклування про поранених і хворих воїнах (у 1879 році перейменовано в Російське Товариство Червоного Хреста).

Не було жодної війни, в якій загони Російського Червоного Хреста не брали б активної участі. Російсько-турецька (1876-1877 рр.), російсько-японська (1904-1905 рр.), Перша світова війна, (1914-1918 рр.), Велика Вітчизняна війна (1941-1945 рр.).

Багато експонатів розповідають про самовіддану роботу медичні сестри, санітарних дружинників Російського Червоного Хреста на полях битв, про донорів військового часу, працівників санітарно- епідеміологічних загонів. Впродовж багатьох років у Товаристві трудилися відомі російські медики - Н.В.Скліфосовський, Н.А.Вельямінов,с.П.Боткін, Н.Н.Бурденко, З.П.Соловьев, Г.А.Мітерев.

Відвідувачі Музею  РЧХ завжди з великим інтересом слухають розповіді про те, як після Великої Вітчизняної війни возз'єднувалися сім'ї, як сьогодні Центром розшуку й інформації Російського Червоного Хреста ведеться пошук розлучених родичів. Вражають справжні документи з фашистських концтаборів, документи і особисті речі інтернованого цивільного населення.

Головне надбання і гордість Музею – галерея осіб громадських діячів, співробітників, добровольців, що пов'язали своє життя з Російським Червоним Хрестом у різні роки його існування. Тут представлені їх фотографії, особисті речі. На площі в 250 кв.м. представлена дореволюційна і сучасна добродійна діяльність РЧХ, що дозволяє відвідувачам Музею пізнати глибоку історичну спадкоємність традицій добра і гуманізму.

Майже всі експозиції Музею розповідають про те, як у наш неспокійний час Російський Червоний Хрест надає допомогу жертвам збройних конфліктів, терористичних актів, приходить на допомогу пострадавшим від стихійних лих, аварій і техногенних катастроф, допомагає біженцям і неімущим, займається профілактикою небезпечних хвороб, особливо туберкульозу та ВІЧ-СНІДу.




Створення Музею РЧХ забрало чималої праці і вимагало великої фантазії тих, хто створював його. За три десятиліття створена унікальна колекція, яку по крупицях збирали співробітники Музею, екскурсоводи, наукові співробітники, художники у державних архівах, бібліотеках, музеях, купували у приватних осіб.

В даний час встановлені робочі контакти з такими музеями, як: Державний Історичний музей, Музей Великої Вітчизняної війни на Уклінній горі, Міжнародний музей Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Женеві. До речі, в експозиції музею МКЧХ і ЧП знаходиться медаль РТЧХ часів російсько-японської війни, санітарна сумка і перев'язувальний матеріал, що використовувалися медсестрами на фронті під час Великої Вітчизняної війни.

За змістом роботи Музей є навчально-методичним центром Російського Червоного Хреста. Його матеріали постійно затребувані для підготовки тематичних виставок, оформлення інформаційно-пропагандистської літератури і журналу «РТЧХ». У Музеї РЧХ проводяться оглядові і тематичні екскурсії, лекції і семінари, які складають важливу ланку в системі гуманітарного виховання молодого покоління, а також проводяться традиційні зустрічі з ветеранами і добровольцями РЧХ. При Музеї створений музейний фонд, довідкова бібліотека, фототека.


Години роботи Музею РЧХ: з 10.00 до 17.00, щодня, окрім суботи і неділі.

Замовлення екскурсій і семінарів із заявок.

Тел.: 8 (499) 126-09-22, 8 (499) 126-84-01.

Е-mail: museum@redcross.ru

Адреса Музею РЧХ:

117036, Москва, Черемушкинський проїзд, д.5

(ст. метро «Академічна»)


Джерело: http://www.redcross.ru/?pid=60

Переглядів: 1170 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 16:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024