Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Березень » 23 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові – в дії
22:57
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові – в дії

ШАХТАРІ  ЙДУТЬ У ДОНОРИ



Первинний осередок ТЧХ  у Львівському обласному Центрі служби крові зовсім невеликий. У ньому не більше 40 діючих членів, але робота, яку вони виконують, є однією з ключових у Червоному Хресті: саме тут звичайні громадяни стають донорами і, завдяки своєму милосердю, рятують життя прикованих недугою до постелі своїх співвітчизників. Особливо це значимо, коли мова йде про маленькі життя онкохворих на гемофілію дітей.

 


Ігор Горбаль, голова осередку Товариства, це дуже добре розуміє. Тому разом з головним лікарем ОЦСК Ярославом Дяківим у річний план взаємодії з донорами Львівщини особливим пунктом вносить – забір крові у шахтарів з Червонограда для онкохворих дітей з гематологічними захворюваннями.



У шахтарській столиці Львівсько-Волинського басейну курирує цю справу волонтер Червоного Хреста, донор зі стажем, колишній прохідник, а потім - гірничий майстер, Юрій Сікора. Він на початку весни вкотре збирає групу з 30-35 молодих гірників, замовляє власним коштом автобус, і привозить їх у Львів для колективної здачі крові.



Цьогоріч таким днем було оголошено 23 березня. Чому цей день, а не інший? Тому, що він припадає на рівнодення, Великий піст, під час якого  кожний віруючий здійснює свою індивідуальну дорогу каяття і прощення. У шахтарів такою хресною дорогою є жертвування 450 мл власної крові онкохворим дітям з гематологічного відділення Західно-українського спеціального дитячого медичного центру (Дністровська,27).



Та у призначений час автобус з мужніми донорами не прибув. Поламався. Прислали інший. І цей поламався. Пересіли на третій. Хоч з труднощами, але якось доїхали до Львова, запізнившись на півтори години. Тож на обійми і приватні розмови часу не було. Гіриники  розбились на групи, і по чотири особи, приступили до діла. При здачі аналізів, одного шахтаря медсестри з лабораторії забракували: не постив, вживав жирну їжу і кров…загусла. Дітям така – не годиться. Недопущений лиш розвів руками. Але подумав, зігнав хмаринку з обличчя і пообіцяв приїхати повторно, вже самостійно, десь через тиждень.



Хвороба у онкохворих дітей з гематологічного відділення особлива. Ці пацієнти щотижня потребують переливання крові. Лікарі закликають здорових людей ставати донорами й допомогти хворим дітям. А для цього потрібен донорський тромбоконцентрат.



За словами головного лікаря  ОЦСК Ярослава Дяківа, банк тромбоконцентратів треба постійно поновлювати, тому проблема нових донорів залишається актуальною. Ними можуть бути лише цілком здорові чоловіки віком від 20 до 45 років із хорошими ліктьовими венами й відмінним зором. "Ці чоловіки не повинні хворіти на гіпертонію, вади серця, в анамнезі не має бути травми голови, жовтяниці, алергій і хронічних недуг. Понад те, ця людина протягом попереднього року не повинна бути прооперованою", - пояснив головний лікар.


Окрім цього, Ярослав Дяків розповів, що півтори сотні людей погодилися стати донорами та здати кров під час акції "Дні виявлення вроджених вад і онкопатології у дітей", яка тривала впродовж двох тижнів торік. Із них 25 було відібрано для створення банку тромбо-концентрату,  щоб урятувати життя онкохворим дітям. За його словами, в рамках акції люди пропонували не лише свою кров, а й матеріальну допомогу.

"Телефони просто "розривалися". Це був перший позитивний ефект заклику допомогти хворим дітям, який масово прозвучав на радіо й телебаченні", - зауважив голова первинного осередку ТЧХ Ігор Горбаль.



Шахтарі, здавши кров, не від»їхали просто у Червоноград. Вони своїм автобусом помчали у лікарню до дітей. Свої талони про здачу крові вони вручили особисто у руки Ірині Петрівні Цимбалюк, завідуючій гематологічного відділення Західно-українського спеціального дитячого медичного центру (Дністровська,27). Гірники-донори привезли дітям також й іграшки, хотіли вручити кожному, але...доки здавали кров, лагодили автотранспорт - малі пацієнти вже спали. У них була -сонна година. 

Від імені свого колективу, дітей, що лікуються, вона подякувала донорам-добродійникам і пообіцяла якнайкраще розпорядитися їхньою пожертвою. Від себе додамо, що в акції незримо брали участь керівники шахт, де працюють гірники. Вони надавали транспорт. Сприяли розповсюдженню марки Червоного Хреста «Членський внесок».

До цих добродійників належать шахти: «Відродження» (директор – Павло Овчинніков), «Степова» (директор – Ярослав Шаварський), «Зарічна» (директор – Володимир Локшин), «Лісова» (директор – Ігор Дзік), «2-а Червоноградська» (директор – Василь Петровський), голова НПГ (Незалежної Профспілки Гіринків) шахти «Зарічна» Віктор Оренчук, голова НПГ шахти «2-а Червоноградська» Роман Шишка та ін.


Прощаючись, поцікавилась у одного з гірників, Романа Бурка, що працює на підземних роботах на видобувній дільниці №6  Червоноградської шахти №3, чому він взяв участь у цій акції. «Моєму синові Адамові – п»ять років. І я подумав, якби з ним не дай Боже щось таке трапилося, як з цими онкохворими дітьми, чи хтось допоміг би? Думаю, що так. То як я можу бути байдужим, коли ці маленькі «сірі квіти» потребують краплини моєї крові?»  


Шахтарська акція завершилася. Завтра прийдуть в ОЦСК інші донори. Щоденно їх сюди навідується десь до 60 осіб. Але треба – більше.

Охочих допомогти недужим діткам чекають у обласному Центрі служби крові, що у Львові на вул. Пекарській, 65, в робочі дні з 9.00 до 12.00.

Звертатися - до завідувача донорського відділення.

При собі обов'язково треба мати паспорт. Через два дні після того, як здасте кров, будуть готові результати обстеження за всіма параметрами, які засвідчать, чи зможе доброволець стати донором тромбоцитів.

Шахтарі з Червонограда приїдуть здавати кров рівно через 60 днів. Вони вже сьомий раз побували у ОЦСК. Щоб стати Почесним Донором, потрібно 40 разів здати свою кров. Шахтарі з Червонограда - на добрій дорозі. Бажаємо успіхів. 

Фото – автора, І. Апостолюк

Ірина Апостолюк,

Голова Личаківської РО ТЧХ м Львова

Переглядів: 2356 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024