Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Квітень » 7 » Сьогодні, 7 квітня, - Всесвітній день здоров»я
13:21
Сьогодні, 7 квітня, - Всесвітній день здоров»я

ПОХИЛИЙ   ВІК – ПОРА  «ДРУГОЇ  МОЛОДІСТІ»



Всесвітній день здоров'я  відзначають щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 р. Цього дня в 1948 році набув чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

ВООЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров'я  яким-небудь темам і проводить різні пропагандистські заходи, як цього дня, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, їм приділяють належну увагу Генеральний секретар ООН і Генеральний директор ВООЗ у своїх щорічних посланнях, присвячених цьому міжнародному Дню.

Щорічна тематика Всесвітніх днів здоров'я

2012 р. «Добре  здоров’я  продовжує  роки »

2011 р. «Стійкість до протимікробних препаратів, і її глобальне  розповсюдження»

2010 р. «Урбанізація і здоров'я»

2009 р. «Врятуємо життя. Забезпечимо безпеку лікарень у надзвичайних ситуаціях»

2008 р. «Захистимо здоров'я від змін клімату»

В Україні кожен п’ятий – старший шестидесяти. А до 2050 року майже 40% населення становитимуть літні люди, прогнозують фахівці.

Одна з найбільш значних соціальних тенденцій ХХІ ст. – це старіння населення. Число людей, старших 65 років, скоро перевищить число дітей. Саме тому проблема старіння і здоров’я була обрана темою Всесвітнього дня здоров’я 2012 року. В цей день ВООЗ закликає до зміцнення здоров’я протягом всього життя і до створення умов для активного старіння. Це дозволить літнім людям вести повноцінне життя і бути важливими членами сім’ї і суспільства.




Гасло Дня здоров’я 2012 – «Старіння та здоров’я». Результати численних наукових досліджень свідчать, що життєвий цикл людини «закладений» на генетичному рівні і становить 120-140 років. Однак в Україні більшість людей, у тому числі пов’язаних з медициною, скептично ставляться до цих цифр. З іншого боку, середня тривалість життя у високорозвинених країнах (Японія, Ірландія, Швейцарія) вже перевалила за 80 років, а до 2050 року, за прогнозами вчених, вона досягне 100 років, тобто людство неухильно старіє.




У зв’язку з цим виникає проблема «здорового старіння». Цей термін припускає збереження гарної фізичної форми та інтелекту, сексуальної функції, ведення активного способу життя. Хвороби «заробляються» в молодості, а до літнього віку люди пожинають плоди байдужого ставлення до свого організму. Разом з тим резервні можливості різних органів і систем досить міцні та стійкі.




Не важливо, скільки людині років. Учені прийшли до висновку, що ходьба по 40 хвилин на день, кілька разів на тиждень допомагає зберегти пам’ять, а також підтримувати старіючий мозок в гарній формі. Заняття спортом у віці від 10 до 30 років роблять кістки міцніше в старості. Вживання алкоголю та паління тютюну прискорює процес старіння організму і збільшує ризик виникнення раку. Загальне зниження рівня смертності, яке розпочалося у розвинених країнах світу у XIX столітті і поширилося на всі регіони в XX столітті, є одним з головних досягнень людства. Вчені встановили, що найбільш щасливі люди у віці 74 років.




Середня тривалість життя в Україні, за даними Державної служби статистики, – 70 років. У Швейцарії цей показник становить 82 роки, у Японії – 86,5.

Водночас, за словами Директора Інституту геронтології України Владислава Безрукова, здорових українців серед людей після шістдесяти – лише 3% (!)

В рамках проголошення 2012 року Європейським роком «активного старіння та солідарності між поколіннями» з 2-го квітня по 2-е травня поточного року проводитися Всеукраїнський місячник Червоного Хреста під гаслом: «Милосердя не має віку й статі. Приєднуйся до руху Червоного Хреста!»




Мета місячника: привернення уваги суспільства до проблем найбільш соціально не захищених верств населення, поліпшення умов їхнього життя через надання адресної фінансової та натуральної допомоги, залучення червонохрестними організаціями до проведення широкомасштабних акцій людей різних поколінь з різним фінансовим забезпеченням, котрі мають добрі, чуйні серця та милосердні душі.

Личаківська РО ТЧХ м. Львова – також учасник Місячника милосердя Червоного Хреста, а відзначення цьогорічного Всесвітнього Дня здоров»я – один з етапів цієї акції. Тим більше, що в структурі Червоного Хреста функціонує вже понад пів століття Патронажна Медична Служба Милосердя, золотий ювілей якої відзначали восени минулого року. 

На знімках: трудові будні  Патронажної Служби Милосердя Червоного Хреста

Прес - служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

Переглядів: 1434 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 17:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024