Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Квітень » 10 » Міжнародний День визволення в"язнів фашистських концтаборів - 11 квітня.
16:59
Міжнародний День визволення в"язнів фашистських концтаборів - 11 квітня.


ЦЬОГО   ЗАБУТИ  НЕ  МОЖНА


З нагоди відзначення Міжнародного Дня визволення в"язнів фашистських концтаборів, 11 квітня у Львові відбудуться різні урочистості вшанування їх пам"яті.

Заходи відбудуться - біля пам’ятного хреста на території колишнього концтабору «Шталанг-328» («Цитадель», вул.Грабовського);  біля пам’ятника жертвам фашизму (Львівське гетто, пр. Чорновола);  біля пам’ятного знаку на території колишнього Янівського концтабору(вул. Винницька). Докладніша інформація на сторінці: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-04-05-519 

Учасники урочистостей зберуться пом»янути полеглих і у Медико-Соціальному Центрі Львівської ОО ТЧХ, зазначила директор цього закладу Ніна Добренька

.


«Цей день для наших підопічних означає одночасно і радість життя, і великий душевний смуток, адже там, за колючим дротом, у печах крематоріїв, газових камерах, «медичних» катівнях - назавжди залишились Їхні друзі, побратими, що так і не дочекались довгоочікуваної волі», - константувала Ніна Іванівна.




Далі вона розповіла, що, починаючи, з 1996 року, у Львові працює при обласній організації Товариства Червоного Хреста медико-соціальний центр, підопічними якого є також і колишні в»язні фашистських концтаборів та репресовані сталінським режимом. Люди приходять сюди не тільки за медичною допомогою, але просто щоб зустрітись і поспілкуватись зі своїми товаришами концтабірної неволі, поспівати і почитати вірші. І звичайно, вони збируться і цього року, хоча , на жаль, уже в не такій кількості, як раніше, бо щороку , як свічечки, догорають і тануть їх життєві долі, бо…вік !




Западають у душу спогади таких людей. Постійну «прописку» у МСЦ отримали колишні в»язні  концтаборів «Бухенвальд» та «Освенцім»: Іван Петрович Рев»яцький, лікар за професією, Михайло Юхимович Прокопенко, юрист за освітою, Зінаїда Іванівна Гриевич, Онуфрій Михайлович Дудок.

Не меншою пошаною тут користуються і колишні в»язні концтабору  «Равенсбрюк»: Марія Григорівна Філоненко, Ірина Михайлівна Шуль, Андріана Михайлівна Гурна. Ці люди у своєму почесному і мудрому віці ведуть активну суспільну роботу, особливо в царині виховання молоді у дусі миру, свободи та несприйняття і недопущення жодного диктаторського режиму на всій земній кулі.




Ці люди, незважаючи на вік, беруть участь у Програмах шкільної молоді  Німеччини «Свідки Другої світової», відвідуючи тамтешні школи та навчальні заклади, діляться пережитим, як живі свідки подій тої жахливої війни.

Цього року на зустріч із підопічними МСЦ Червоного Хреста Львівщини, – колишніми в»язнями фашистських концтаборів, - прийдуть студенти Університету внутрішніх справ, які вивчають «Міжнародне гуманітарне право», як предмет, і  за чашкою чаю зможуть поспілкуватись з живими свідками диктаторських режимів тих страшних часів світового лихоляття.

Фото – автора

Ніна Добренька,

директор МСЦ  ЛОО ТЧХУ  

Переглядів: 1589 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024