Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Квітень » 12 » Сьогодні, 12 квітня, у православних - Чистий четвер
17:32
Сьогодні, 12 квітня, у православних - Чистий четвер


ПОСВЯТА   ПАСОК



Фото: Ікона

Джерело: life.pravda.com.ua

Православні всього світу відзначають сьогодні Чистий четвер, особливий день останнього тижня Великого посту, який ще називається "світлим", "великим", "страсним" або "живним". Чистий четвер — це свято весняного очищення. Люди чистили все в хатах, коморах, стайнях, на подвір'ї, та прикрашали все по-святковому. Самі ж купалися, особливо для того, щоб позбутися хвороб. Увечері в церкві відправлялися «Страсті».

У цей день намагаються додержувати врочистий спокій — без сміху, співів, голосних розмов у той час, коли в церкві читають Євангеліє. Повертаючись із церкви, люди намагались донести страсну свічку додому так, щоб вогонь не згас. Для цього робили спеціальні ліхтарі з кольорового паперу або фарбованого скла.

У Чистий четвер була традиція колоти кабанчиків та поросят, щоб на Великдень на столі були шинка й ковбаса. А Чистий четвер, за повір'ям, сприяв тому, що в «салі цих свиней ніколи не заведеться нічого — ні противного, ні вредного». Цей звичай зберігався в Україні до початку 30-х років, поки йому не завадило колгоспне господарювання.




Цього дня традиційно випікають паски. Першими паски в Україні освятили саме у Львові. У Чистий четвер, 12 квітня, Личаківська РО ТЧХ м. Льова  проводить посвяту пасок  вже 20 років підряд. Зачинателем була медична сестра, черниця Згромадження Сестер Милосердя Надія Пасічник. 

Освячення відбувається заздалегідь, а опісля, у четвер і п’ятницю, ПСМ розвозитиме святочні почастунки. Їх отримають особи, що роками числяться підопічими районної організації ТЧХ, бо шансів поліпшити долю у цих самотніх літніх людей майже немає. Єдина втіха - добре слово та милостиня, яку час від часу надають люди з чуйним серцем.

.


Раніше паски Червоний Хрест міг одержати, як дар від благодійцників. Але тепер все переведено на комерційну основу. Єдина поблажка - можливість придбати паски по ціні виробника просто на хлібозаводі. Щоб зібрати якісь кошти, треба було потрудитися,  розповсюдити між членами Товариства марку "Членський внесок", а вже потім думати про Великодні кошики для підопічних. В цьому році правління РО ТЧХ виділило понад 1700 грн на закупівлю великодних наборів. Посвячення пасок відбулося у офісі, що по вул. Костя Левицького, 71. 

Обряд посвячення виконав отець Юрій з храму Святої Трійці, яка на подвір»ї Львівської академії ветеринарної медицини і біотехнологій, тому її у народі називають – «студентським храмом Божим».



Святковою акцією охоплено 90 осіб. Вартість одного набору – 18,97 грн. Червоний Хрест Личаківського району м. Львова передав  38 наборів у сиротинець при церкві Святої Покрови для дітей-сиріт, що проживають у гуртожитку при храмі, а навчаються у СШ-70. 




Так само передано 10 святкових наборів районній асоціації інвалідів. Решта 52 набори рознесено медичними сестрами та доглядальницями з міського Центру Зайнятості по домівках самотніх людей похилого віку.




Хто з інвалідів має автотранспорт, той за великодним набором приїхав самостійно. Всім іншим, працівники медичної патронажної служби і доглядальниці, скеровані МЦЗ на громадські роботи, рознесли по домівках.




«В цей день найрадіснішого християнського свята кожна людина бажає відчути дух Великоднього дива, - зазначила член президії  РО ТЧХ Тамара Чумак , - бо є люди, що нині у скрутних життєвих обставинах. Можливо, саме цей Великодній набір стане для них єдиною втіхою та дасть змогу відчути себе не забутими».



Світлий празик Великодня - попереду. І червонохрестівці Личаківського району можуть зустрічати його з чистим сумлінням. Вони для своїх підопічних зробили все, що тільки було у їх силах.

Зараз триває Всеукраїнський Місячник Червоного Хреста. і Личаківська РО ТЧХ м. Львова - його активний учасник. А це - зобов"язує завжди бути там, де ти найбільше потрібний. Нива милосердя - особолива царина людської діяльності. Великодні свята - це тільки підкреслюють.

 

      Ірина Апостолюк,

Голова Личаківської РО ТЧХ м.Львова

Переглядів: 1129 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 16:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024