Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Квітень » 17 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-23: марки Свазіленду – країни найбільшого засилля ВІЛ/СНІДу
17:27
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-23: марки Свазіленду – країни найбільшого засилля ВІЛ/СНІДу

УКРАЇНА,  СВАЗІЛЕНД  І  ЧЕРВОНИЙ  ХРЕСТ



Розглядаючи марки королівства Свазіленд, що межує із

Мозамбіком і ПАР на півдні Африканського континенту, мало

кому спаде на гадку, що там живуть вихідці з України, які

мають власне, нехай найменше у світі, земляцтво. У нього

входить аж шість осіб: двоє дорослих та четверо дітей, троє

з яких є афро-українцями.






Свазіленд є маленькою країною, що простягається на 200 км з півночі на південь і на 130 км зі сходу на захід. Західну частину країни складають гори, що плавно переходять на сході у рівнину. На східному кордоні з Мозамбіком і Південно-Африканською Республікою переважають обривачасті гори Лубомбо. Клімат помірний, але влітку температура може досягати позначки 40 градусів у рівнинній частині Свазіленду.




Переважну більшість населення країни становить народ - свазі. Столиця - Мбабане; глава держави й уряду - король Мсваті III з 1986 р.(зображений на кожній з марок у верхньому правому або лівому кутах); політична система - монархія, близька до абсолютної;  мови: свазі - 90%, англійська – 10 % (обидві - державні); населення – 1,35 млн (2010), але оцінка може бути хибною, через високий рівень зараженості вірусом імунодефіциту (ВІЛ/СНІДу) - 26,1% дорослого населення за оцінкою ООН 2007 року (найвищий рівень серед країн світу); середня тривалість життя - 48 років.




І в цьому тропічному «пеклі», поряд з чорношкірим населенням, успішно акліматизувалися і українці. У Вікіпедії про цей факт зазначено наступне:



"Олена Дляміні народилася у Києві у 1965 році, за фахом вона архітектор, закінчила Київський інжинерно-будівельний інститут, спеціальність — дизайн внутрішніх приміщень. У 1993 p., у Києві, вона одружилась із африканським студентом — Фелізве Дляміні, який в Державному університеті ім. Тараса Шевченка вивчав міжнародне право. Родина має трьох дітей: Тарас (1988), Стівен (1993) та Кріс (1998).




З 2000 Фелізве Дляміні займає посаду начальника Королівського протоколу, пан Фелізве контролює щоденний робочий графік короля Свазіленду Мсваті III. Олена Дляміні є хазяйкою приватної фірми «Рамашка», яка займається архітектурою та дизайном внутрішніх приміщень". 




Користуються  мешканці королівста Свазіленд такими грішми, які показуємо вище на одному із взірців. Монархія має свої посольства у США і Лондоні. Політичне життя – стабільне. Країна сміливо крокує у постіндустріальну епоху, так як Інтернет зробив її такою ж доступною для світу, як Китай, Францію, чи Україну.  




Танок 18-літніх дівчат, які виконують ритуальні танці з очеретом на честь короля, щоб той мав можливість підібрати собі у гарем чергову наречену, відразу транслюється в усіх куточках світу. Те що було - місцевим, стало - міжнародним. Від прогресу не врятують навіть найглухіші нетрі Африки. Все, мов на долоні.




Червоний Хрест і Червоний Півмісяць опікується однаково турботливо всіма тими країнами, котрі потребують цієї опіки. І це дуже чітко зафіксовано на поштових марках Свазіленду, де епідемію ВІЛ/СНІД таки зупинено, і вона поволі іде на спад, що не можна поки що сказати про...Україну. Не за горами, мабуть, той час, коли українцям доведеться їхати за досвідом у Африку, в тому числі і у Свазіленд.


  Петро Гарматій,                                                                                                                                                                                              Заслуженний зв»язківець України, голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя» 

 

.

Переглядів: 1374 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024