Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Квітень » 20 » Програма "Досліджуємо гуманітарне право" – у дії: курсанти ЛьвДУВС на зустрічі у МСЦ Львівської ОО ТЧХ України
19:05
Програма "Досліджуємо гуманітарне право" – у дії: курсанти ЛьвДУВС на зустрічі у МСЦ Львівської ОО ТЧХ України

ЕСТАФЕТА  ПОКОЛІНЬ

 Події останніх десятиріч, коли у різних кінцях світу різко зросла кількість збройних  конфліктів, терористичних актів, спонукали МКЧХ до розробки програм вивчення  Міжнародного гуманітарного права - права, спрямованого на захист жертв збройних  конфліктів, а також обмеження засобів та методів ведення війни. Цю програму читають  факультативно у школах старшокласникам, а у деяких ВНЗ – її вивчають, як окремий  предмет. До таких належить і Львівський державний університет внутрішніх справ МВС  України, курсанти якого мали днями зустріч з в»язнями фашистських концтаборів та  репресованих у сталінських ГУЛАГах.


Наші співвітчизники, яким вдалося вижити у пеклі Другої світової війни, ось уже впродовж 16 років, починаючи з дня заснування Медико-Соціального Центру Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста, мають можливість зустрічатися тут з молодіжною аудиторією, щоб розповісти про всі жахіття і беззаконня, яке їм довелося пережити.




Такі зустрічі тут відбуваються регулярно. Ініціює і відвідує їх - голова Львівської обласної організації ТЧХ України Валентин Мойсеєнко (на знімку – стоїть у дверях). Він посприяв тому, що у 2007 р. німецький журналіст Тілль Майєр написав книгу про цих людей.




Цю книгу «Червоний трикутник: важке життя» директор МСЦ ЛОО ТЧХУ Ніна Добренька не тримає під сукном, а завжди показує молодій аудиторії і наголошує: страждання в»язнів були такими жахливими, що Тілль Майєр, дізнавшись про нові факти, вирішив написати продовження.



Майор міліції Ярослав Гурко, старший у той день групи курсантів ЛьвДУВС, поросив у Ніни Добренької екземпляр книги, але отримав відмову: за п»ять років з часу її виходу у світ роздала все, що мали. Але вона тут же заспокоїла співрозмовника, пообіцявши на презентації нового твору Тілля Майєра, подарувати йому нове видання навіть з автографом автора.




Та ніщо не може порівнятися із живими свідченнями очевидців. Перед курсантами виступили з гіркими спогадами: Ірина Шуль (Равенсбрюк), Онуфрій Дудок (Освенцім, Матхаузен, Фльоссенбург), Зінаїда Гриневич (Освенцім), Павло Кривлюк (Люблін-Майданек, Фльоссенбург), Єфросинія Чеберяка (Бухенвальд, Равенсбрюк), жертви сталінських репресій – Ярослава Гасюк, Стефанія Вуйцик, Ганна Левицька.




Це була не лише хроніка трагічного минулого людей, які потрапили до гітлерівських і сталінських таборів, але й розповідь про те, як уже дорослими, нестерпно довго і вперто вони боролися за свої права, за свою гідність і честь. Кожна з цих розповідей – жива ілюстрація до курсу «Міжнародне гуманітарне право».



А загалом, у кожній розповіді лунало звернення до молодого покоління, щоб вони не допустили, аби десь безправно ув’язнювали людей і знущалися над ними. Жоден диктаторський нелюдяний режим - не має права зневажати людську гідність.




Львівське ТВ зняло у той день сюжет про цю зустріч. Незабаром телеглядачі зможуть познайомитися з фрагментами виступів і побачитисторінки книги Тілля Майєра. Бажаючі придбати продовження, можуть записуватися у МСЦ ЛОО ТЧХУ, або подавати заявки на наш сайт. Тираж книги буде обмеженим.



Майор міліції Ярослав Гурко подякував ветеранам і господярям зустрічі за грунтовну бесіду, яка нікого не залишила байдужим і пообіцяв частіше приходити сюди з курсантами, щоб розширили свій кругозір і зрозуміли, що таке демократія і диктатура, і в чім головні цінності Міжнародного гуманітарного права, яке зародилося після всіх тих нелюдських знущань диктаторів над своїми народами і дістало         уоособлення у Женевських Конвенціях 1949 р. та Додатках до них 1977 р..




Наступна зустріч у МСЦ ЛОО ТЧХУ в"язнів фашистських концтаборів і сталінських ГУЛАГів  з молоддю запланована на 8 травня - День закінчееня Другої світової війни у Європі і Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Фото – МСЦ ЛОО ТЧХУ

Прес – служба Личаківської РО ТЧХ  м. Львова

 

Переглядів: 1897 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024