Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 2 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-27: Червоний Хрест у персоналіях – Принцеса Діана
15:31
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-27: Червоний Хрест у персоналіях – Принцеса Діана

ДІАНА - НАРОДНА  ПРИНЦЕСА  



 Напередодні Всесвітнього  Дня Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, 

 який будемо відзначати 8 травня, доречно згадати про  тих, хто вніс 

 великий вклад у їх діяльність і зміцнення міжнародного авторитету. 

 Однією із таких постатей, без сумніву, є покійна принцеса Діана. 

 Апофеозом її діяльності у Міжнародному Комітеті Червоного Хреста 

 стала заборона протипіхотних мін. Це виразилося в укладанні 

 Оттавського договору, який підписали 156 країн, крім Китаю, США та 

 Росії.

 





За офіційними даними, на території Анголи з населенням дещо більшим 10 мільйонів, за період тридцятирічної громадянської війни, було розкидано до 70 млн протипіхотних мін. З них не менше 9 млн знаходиться зараз ще в бойовому стані. Принцеса Діана, як посланець доброї волі Міжнародного Комітету Червоного Хреста, побувавши в Анголі зазначила, що від вибухів протипіхотних мін калікою став кожен 334-й мешканець цієї африканської країни. Щомісяця в світі підривається на мінах 2 тисячі чоловік.



Ці, та інші факти, і вплинули на світову громадську думку, і тому такий договор було врешті-решт підписано у 1997 р., у рік трагічної смерті Народної Принцеси, як преса з любов»ю назвала Діану, а в дію він вступив тільки через два роки.

Принцеса Діана була активісткою міжнародного руху боротьби з ВІЛ/СНІДом. Жертвувала значні кошти на лікарні, пошуки вченими ефективних ліків проти цієї недуги, пропагувала доступні для населення бідних країн засоби захисту від «чуми ХХІ століття».



Як відомо, в 1982 та 1984 народилися сини Діани і Чарльза: принци Вільям та Гарі (Генрі) Уельські, які є наступними у черзі успадкування британської корони після свого батька. Обом братам також притаманне милосердя, успадковане від матері.

Якщо Вільям поки що обмежується милостинею, яку роздає бідним, то Гарі пішов далі: у Лесото, африканській бідній країні, заснував… благодійний фонд.



Світові інформаційні агентства про цю новину у 2006 р. повідомляли наступне:

«Принц Гарі, третій в черзі на британський трон, заснував в Лесото благочинний фонд на користь дітей, батьки яких померли від СНІДу. На згадку про свою матір, принцесу Уельську Діану, загиблу в автокатастрофі в Парижі дев'ять років тому, Гарі назвав фонд Sentebale, що означає "не забувай мене".

Добродійний фонд, яким управлятиме офіційна резиденція принца Чарльза і його синів Кларенс-Хаус, має свій офіційний офіс у дитячому притулку "Мантсасе" поблизу Мохаліс Хук у королівстві Лесото на півдні Африки. Принц Гарі повернувся до Лесото на цьому тижні для участі в засновницькій церемонії і зустрівся з шестирічним вихованцем притулку Муцу Поцане, з яким познайомився два роки тому. Це четверта поїздка принца Гарі в Лесото - він відвідував королівство двічі за рік між закінченням школи і вступом до військової академії Сендхерст, а також минулого року  зустрічався з Муцу,-  передає Бі-бі-сі.



Добродійний фонд принц Гарі заснував разом з Сєїсо, принцом Лесото, мати якого королева Мамохато померла в 2003 р. "Наші матері брали активну участь в боротьбі з СНІДом. Я хотів би продовжити справу, яку почала вона (принцеса Діана). І краще за це місце для цього не знайти", - сказав британський принц, нагадавши, що в Лесото щодня 70 чоловік вмирають від СНІДу.

Добродійний фонд розраховує подавати довгострокову підтримку невеликим і новим проектам, які не отримують великомасштабної міжнародної допомоги. "Ми працюватимемо тут. Почнемо з малих проектів. Інші фонди займаються іншими проблемами. Тут же нікого немає, тільки ми", - відзначив Гарі.



Кошти на дитячий притулок і проект сумісного використання урожаю виділяє фонд Червоного Хреста Лесото, який був тимчасово створений для розподілу понад 1 млн. фунтів стерлінгів (більше 1,8 млн дол.). Ці гроші були зібрані після показу документального фільму, знятого принцом Гарі про Лесото в 2004 р. З цих коштів фінансуються ще 18 проектів, зокрема споруда центру з проблем дітей, устаткування кухні в притулку для матерів-підлітків і закупівля автоматичного апарату Брайля для сліпих дітей.



 Літом принц Гарі зіграє серію матчів у поло, можливо, разом зі своїм старшим братом принцом Уїльямом, з метою збору засобів для фонду Sentebale. Найближчим часом він планує ще раз відвідати Лесото. "Було б жахливо не приїхати знов. Я займатимуся цим все моє життя", - заявив британський принц. "Приїжджайте сюди через 25 років - і ви побачите величезну різницю. Ви просто здивуєтеся", - підсумував Гарі свою розповідь».

З того часу, як писалася вищенаведена замітка, багато води спливло. Принц Вільям встиг одружитися, його брат, принц Гарі – поступити на військову службу. Під час гри у поло з Гарі цієї весни трапилася цікава пригода. Про цю подію ЗМІ повідомляли своїх читачів під красномовними заголовками «Британський принц Гарі врятував життя своєму супернику під час благодійного матчу з поло».

«Це сталося минулого місяця, коли королівський нащадок був у Бразилії, пише "The Daily Mail".



Суперник принца після різкого зіткнення з гравцями команди-суперниці впав з коня і втратив свідомість. 27-річний принц, побачивши це, швидко зіскочив зі свого коня, підбіг до невдахи, щоб допомогти американському бізнесмену Башу Казі. Гарі поклав Казі у позицію, зручну для дихання і відновлення сил. Трагедії не сталося: вершнику стало краще і обійшлося без госпіталізації.



Коментуючи подію, Британський Червоний Хрест заявив, що завдяки швидкій реакції принца, бізнесмену зі США вдалося уникнути трагічних наслідків.

"Принц Гаррі був першим, хто зістрибнув з коня та допоміг мені прийти до тями", - зазначив Казі.

За словами врятованого бізнесмена, принц є "чудовою людиною" та "справжнім джентльменом".

Нагадаємо, зараз молодший син принцеси Діани готується до служби в Афганістані. Хлопець нещодавно заявив, що королівський титул заважає йому знайти кохання».

Справді, важко бути коронованою особою і розраховувати на звичайні земні радощі. Принцесі Діані це, на жаль, не вдалося. Може доля буде більш прихильною до її нащадків.

Петро Гарматій,

Заслужений зв»язківець України, голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя»

 

 


Переглядів: 1253 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 05:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024