Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 5 » Звання «Львів»янин року» сьогодні, 5 травня, удостоєна Ольга Ільків - подвижниця Українського Червоного Хреста
18:53
Звання «Львів»янин року» сьогодні, 5 травня, удостоєна Ольга Ільків - подвижниця Українського Червоного Хреста

СОРАТНИЦЯ  КАТЕРИНИ  ЗАРИЦЬКОЇ 



Ольга Ільків, - соратниця Катерини Зарицької, творця Українського Червоного Хреста у лавах УПА (1943-1947 рр.),  визнана сьогодні «Львів»янкою року». Це сталося на урочистому засіданні  міської ради з нагоди 756-річчя Львова.

Виступаючи зі словом подяки, вона підкреслила: «Я щаслива, що дожила до тих хвилин, що можу захищати державу. Закликаю вас всіх: нехай не буде совітської атмосфери, нехай буде український націоналістичний дух. Дякую, що я була свідком такого свята. Ми кров’ю і муками здобули українську державу. Не даймо її знищити! Минув час, коли нас зневажали. Україна вже 20 років незалежна. Бережімо цю незалежність»!

Громадськість знає  п. Олю  більше, як зв’язкову головного командира УПА Р. Шухевича. Це справді так, але маючи вишкіл «Пласту», гімназичну освіту, а також будучи студенткою Львівського медінституту, вона потрапляє на керівну роботу у жіночу організацію ОУН. Головне завдання жінок-патріоток – створити мережу підпільних лазаретів і медпунктів. Вони з цим завданням блискуче впоралися.

Народилася п. Ольга Ільків - 21 червня 1920 р. у Стрию в родині Фаустина та Розалії-Катерини з дому Коцурів. У 1933 р. Оля Ільків закінчила народну школу і вступила до Стрийської гімназії. Влітку 1934 р. виїхала до мами у Варшаву. Брала приватні уроки, зокрема у соратників Симона Петлюри. Математики навчав Іван Макух — міністр ЗУНР. Згодом навчалася у Перемишльській гімназії (1936—1939), там вступила до «Пласту».

В 1941 р. стала членом ОУН. Відтоді для соратників по боротьбі  вона - «Роксоляна» або «О.Звіробій».  27 квітня 1943 р. взяла шлюб у храмі Преображення Господнього у Львові з Володимиром Ликом («Данилом»), керівником Стрийського Проводу ОУН (загинув 17 березня 1948 р.)

У подружжя було двоє дітей. Так, 11 липня 1946 р. в селі Конюхів Стрийського р-ну народила доньку Звениславу. Восени їй наказали переїхати у с. Княгиничі. До Княгинич «Роксоляна» прибула 12 жовтня 1946 р. разом з мамою та дочкою. Там з «Монетою» облаштували конспіративне помешкання для Романа Шухевича.

Життя підпільників завжди сповнене небезпек. Тож раз по раз доводилося міняти місце проживання і їй, і її командирам та підлеглим. Ольга Ільків сприяла в організації підпільної «хати» для «Тараса Чупринки» у с. Грімне Городоцького району. Там 8 грудня 1947 р. народила сина Володимира.

Будучи романтичною натурою ще з часів гімназії, Ольга захоплювалася поезією. І сама також писала вірші (псевдонім — «О. Звіробій»). Вони були милозвучні, і невдовзі, у 1948 р., їх поклала на музику Марта Пашківська.

Відчуваючи наростання небезпеки, на початку 1950 р. Роман Шухевич через Галину Дидик передав для Ольги «штафетку» (зберігається у ГДА СБУ), в якій рекомендував їй переїхати з родиною на Донеччину та створити там осередок ОУН. 14 березня 1950 р. (за день до переїзду) «Роксоляна» поїхала до Львова, щоб попрощатися з подругами, але була заарештована співробітниками МҐБ.

У 1952 р. засуджена Особливою нарадою при МҐБ у Києві на 25 років. Ув'язнення відбувала в Олександровській, Володимирській централях та Іркутській області. У тюрмах провела 14 років.

Звільнена 6 лютого 1964 р. Від вересня 1964 р. працювала санітаркою у Львівській обласній лікарні, від 1966 р. — у домоуправі м. Львова двірником, щоб отримати помешкання та забрати дітей з інтернату. З 1972 р. до виходу на пенсію (1976) працювала у Львівському історичному музеї. Згодом, у відділі фондів Музею народної архітектури та побуту у Львові (1977—1979), збирала старожитності на Опіллі, зокрема, Ходорівщині.

Тепер Ольга Ільків є учасницею наукових та виховних заходів, присвячених Визвольним змаганням українців. Вона була і залишається символом відваги. Бере активну участь у політичному житті України.

Указом Президента України від 17 січня №32 від  2008 р нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня.

За активну громадську позицію, особистий внесок у розбудову Незалежної України та з нагоди презентації книжки «У тенетах двох «Закриток», міським головою Львова Андрієм Садовим соратниця Катерини Зарицької була нагороджена відзнакою «Почесний знак святого Юрія».

Ольга Ільків – нерідкий гість Червоного Хреста Личаківського району м. Львова. Вона зустрічається з молоддю, передає їм набутий досвід, вчить любити ближнього, проявляти милосердя до немічних.

Тож ми вітаємо, Вас, пані Ольго, з визнанням званням «Львів»янин року» !

Бажаємо – міцного здоров»я, радості, многих - премногих літ !

 

Ірина Апостолюк,

Голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 1156 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 20:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024