Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 8 » В Яворівському районі Львівської області вшанували пам’ять подвижника Українського Червоного Хреста, лікаря УПА Юрія Липи
11:41
В Яворівському районі Львівської області вшанували пам’ять подвижника Українського Червоного Хреста, лікаря УПА Юрія Липи


ТИТАН  УКРАЇНСЬКОГО  ДУХУ



 В Яворівському районі Львівської області триває конференція «Шості

 липинські читання», приурочена 112-й річниці від дня народження поета,

 публіциста, письменника, патріота України,подвижника Українського

 Червоного Хреста, лікаря у лавах УПА, - Юрія Липи.





У рамках цієї конференції голови Яворівських РДА та районної ради – відповідно Микола Романюк та Іван Карпа спільно з медиками, громадськістю, науковцями здійснили поїздку пам’ятними місцями, пов’язаними з іменами Івана та Юрія Лип. Про це повідомив сьогодні, 8 травня, власкор IA ZIK посиланням на дані Яворівської РДА.

Делегація відвідала село Бунів, де взяла участь у поминальній панахиді на могилі Юрія Липи, яку відслужив парох місцевої церкви Святої Великомучениці Параскевії УГКЦ, отець Андрій Дубан.

Голови Яворівської РДА та районної ради  поклали квіти до могили Юрія Липи та оглянули Бунівську лікарську амбулаторію, яка носить ім’я лікаря УПА.

Відтак у селі Іваниках біля Липівського меморіалу священик, отець Петро Зеленюх відправив панахиду: учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника Юрію Липі.

Нагадаємо, що в Яворівському районі Львівської області розпочалися приготування до відзначення 112 річниці від дня народження Юрія Липи – поета, публіциста, письменника, патріота України, лікаря УПА. Ці святкування проходитимуть в рамках «Липинських читань», які організують науковці – дослідники творчість Юрія та Івана Липів.

Керівництво Яворівської РДА заздалегідь обговорило детальний план перебування учасників «Липинських читань» у районі. Зокрема, у нього ввійшли відвідування історико-етнографічного музею «Яворівщина» та садиби-музею Осипа Маковея у місті Яворові, поїздка у село Бунів, на могилу Юрія Липи та у село Іваники, де герой прожив свої останні роки, там встановлено пам’ятник на його честь.

 

Довідка 

Нагадаємо, що в травні 2010 року в Бунівській лікарській амбулаторії, що в Яворівському районі Львівської області, відкрився музей імені Юрія Липи.

Ю́рій Іва́нович Ли́па (*5 травня 1900, Одеса — †20 серпня 1944) — громадський діяч, письменник, поет, публіцист, автор української геополітичної концепції, один з визначних ідеологів українського націоналізму, подвижник Українського Червоного Хреста.

Лікар, народився у місті Одесі (за іншими джерелами – у Полтаві) –закатований у селі Бунові Яворівського району Львівської області. Син поета, прозаїка, громадського діяча, члена уряду УНР (1919–1921 рр.) – Івана Липи.

Товаришував з Іваном Франком. У 1917 році був козаком морського куреня Збройних Сил УНР. Деякий час проживав у Винниках, Познані, Варшаві. А з літа 1943 р. до літа 1944 р. разом з дружиною і двома доньками жив і працював лікарем у Яворові, а відтак, всього один місяць, у селі Бунові, на Яворівщині, де, як лікар УПА, надавав медичну допомогу українським повстанцям.

Після переїзду влітку 1943 до Яворова (тепер Львівська область) став одним з активних учасників українського руху Опору та Українського Червоного Хреста в лавах УПА . Працюючи як лікар, Липа організував підпільні курси УЧХ з підготовки  медичних кадрів для Української Повстанської Армії, готував тексти листівок та відозв до населення і німецьких солдатів.

Постать Юрія Липи була настільки грандіозною на той час в окупованій Галичиі, що 1943 р. його діяльність помітили у вищому державному проводі фашистської Німеччини. За наказом Гітлера Ю.Липу було перепроваджено до Берліна, тому що, на думку правителів Німеччини, він був найбільшим українським ідеологом-державником. Йому було запропоновано очолити маріонетковий уряд України. Однак Ю.Липа з гідністю відкинув цю ганебну пропозицію. І, на диво, залишився живим…

Після відступу німців, з липня 1944, він - інструктор першої Старшинської школи УПА в Карпатах. Його діяльність помітили і радянські урядовці, з лабет яких вирватись українському мислителю-патріоту вже не судилось.

Трагедія сталася на празник Преображення Господнього, 19 серпня 1944 р. У це велике свято його було захоплено підрозділом НКВС у селі Іваники, Яворівського району. Зрозумівши, кого арештували, кати без суду і слідства відразу ж по-звірячому замордували Ю.Липу вже на світанку 20 серпня у с. Шутова Яворівського району, що на Львівщині. Похований у с. Бунів, Яворівського району.

Юрій Липа мав велику бібліотеку, яку сховав від енкаведистів у лісі, в партизанському схроні. Серед відомих творів Ю. Липи – історичні повісті «Гетьман Іван Мазепа», «Козаки з Московії», збірка віршів «Світлість», публіцистично-історичні праці «Призначення України», «Розподіл Росії», «Чорноморська доктрина», теоретична довідка-есе «Бій за українську літературу», повість про батька «Світильник невгасимий».

Ю. Липа – автор дослідницької праці «Ліки під ногами», яка була настільною книгою майже у кожному підрозділі УЧХ, як в час Другої світової війни, так і в період  визвольних змагань з більшовицькими окупантами (1944-1952 рр).


Джерело: прес-служба Яворівської РДА

Переглядів: 1400 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 13:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024