Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 8 » Податкові пільги для корпоративних донорів
12:45
Податкові пільги для корпоративних донорів

НОВИНИ  ЗАКОНОДАВСТВА  ПРО  БЛАГОДІЙНІСТЬ



Підприємницька  практика  показує, що в Україні впродовж останнього 

часу податкове законодавство, на відміну від юриспруденції США, Японії, 

Канади, країн ЄС, за благодійництво не заохочує бізнесменів з добрим 

серцем, громадською позицією благодійника до доброчинності, а навпаки -

 дуже жорстоко…карає (!) Чи за останні роки щось змінилося? Цим 

питанням поцікавилася менеджер Української Благодійної Біржі, 

колишній працівник регіонального відділення МКЧХ у Києві, Катерина 

Березовська. Подаємо її статтю, опубліковану у соцмережі Facebook. До

 цього додамо: на УББ розміщено благодійний проект Львівської ОО ТЧХ,

 спрямований на збір коштів для закупівлі ліків самотнім людям похилого

 віку, тож відомості, наведені у статті, без сумніву, стануть

жертодавцям у нагоді. Проект «Самотність як вирок» можна знайти за

адресою:  https://ubb.org.ua/ru/project/53/.  



В Україні діє ряд законів, що здійснюють нормативно-правовове регулювання благодійної діяльності. Так, благодійна діяльність регулюється Законами України: "Про об'єднання громадян" від 16 червня 1992 р. № 2460-XIІ; "Про благодійництво та благодійні організації" від 16 вересня 1997 р. № 531/97; "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р. № 283/97; "Про гуманітарну допомогу" від 22 жовтня 1999 р. № 1192-XIV; "Про кредитні спілки" від 20 грудня 2001 р. № 2908-ІІІ та ін. Фінансові аспекти благодійницької діяльності відображені в законах «Про оподаткування прибутку підприємств» вiд 28.12.1994 № 334/94-ВР., «Про податок з доходів фізичних осіб» вiд 22.05.2003 № 889-IV, Податковим кодексом та іншими.

Слід зазначити, що нормативно-правова база в сфері благодійності на даний момент вже є застарілою, більшість законів було прийнято ще в 90- роках минулого століття. Це значно стримує розвиток благодійницької та меценатської діяльності в Україні. За даними соціологічних досліджень, здійснених Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Мережі громадянської дії в Україні в червні 2008 року, протягом 2008 року близько 12,9 млн громадян України потребували благодійної допомоги. Тільки 20% від тих, хто потребував допомоги, або у перерахунку майже 2,6 млн. громадян, змогли її отримати. Однією з причин цього була недосконалість благодійного та податкового законодавства, про що зазначають представники багатьох благодійних організацій.

Пільги для корпоративних донорів відповідно до українського законодавства:

Діюче податкове законодавство України дозволяє для корпоративних донорів в ракурсі податку на прибуток віднести на валові витрати суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг добровільно перерахованих (переданих) протягом звітного року до неприбуткових організацій у розмірі

1) не  більше чотирьох відсотків прибутку за попередній фінансовий рік (ст.138.10.6 п.а Податкового кодексу України);

2) у випадку, якщо кошти перераховуються для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, музеям-заповідникам у розмірі, що не перевищує 10 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік (ст.138.10.6 п.д Податкового кодексу України) [i]. Для прикладу, в країнах ЄС такий відсоток становить від 10 до 20 %.

 Деякі пояснення для розуміння податку на прибуток.

Об'єкт оподаткування в податку на прибуток визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на: суму валових витрат платника податку та ін.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Валові витрати - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності – взято із ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств»

Отже, благодійні пожертви донорів відповідно до ст. 138.10.6 Податкового КУ можуть відноситися до валових витрат у зазначених вище розмірах і таким чином не оподатковуватися.

[i] ПКУ говорить: Ст.138.10.6. інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема:

а) суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у статті 157 цього розділу [УББ така – курсив мій Н.К. ] в розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року;

д) суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані/передані для цільового використання з метою охорони культурної спадщини установам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям, музеям-заповідникам/ у розмірі, що не перевищує 10 відсотків оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.


Автор - Kateryna Berezovska,                                                                                                                                                                                    менеджер групи Ukrainian Philanthropy Marketplace / Українська Біржа Благодійності, яка зареєстрована в усіх соцмережах, в т.ч. і в Facebook

 

Ексклюзивне Інтерв»ю з Катериною Березовською «Вершниця» на сторінці: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-04-13-538#

 

На цю ж тему: Як здійснювати благодійну діяльність в Україні згідно з новим Податковим кодексом :

http://www.ucipr.kiev.ua/files/books/charity_tax_code2011.pdf

 

Переглядів: 1114 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 17:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024