Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 12 » На Львівщині, з 15 до 28 травня, пройде акція вимірювання артеріального тиску
12:06
На Львівщині, з 15 до 28 травня, пройде акція вимірювання артеріального тиску


ВИСОКИЙ  ТИСК – ПРИЧИНА ЗАДУМАТИСЬ



Профілактична акція з вимірювання

артеріального тиску, яка буде проводитися за

ініціативою Головного управління охорони

здоров’я Львівської ОДА у другій декаді

травня, стала вже традиційною.

Цьогорічна проходитиме на Львівщині у

часових межах - з 14 до 18 травня.



Проблема виявлення осіб з підвищеним артеріальним тиском є дуже актуальним. Адже щорічно 500 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених артеріальною гіпертензією.

За інформацією головного позаштатного кардіолога ГУОЗ ЛОДА О. Кузьмяк, в ході минулорічної акції виміряно артеріальний тиск у 766597 осіб, що становить 37,7% від дорослого населення; працездатного віку обстежено 487643 особи – 63,7% від оглянутих.

Виявлено артеріальну гіпертензію (підвищення тиску) у 199 994 осіб – 26,6% від оглянутих; у працездатному віці – виявлено АГ у 105567 – 21,6% від оглянутого населення. Вперше АГ виявлена у 27292 осіб (36% від оглянутого дорослого населення) у працездатному віці – у 16 725 осіб (33,4% від оглянутого населення працездатного віку). Взято на диспансерний облік – 23447 осіб.



Цьогоріч, медичні сестри лікувально-профілактичних установ області, які пройшли відповідну підготовку, будуть проводити вимірювання артеріального тиску у всіх працівників:

-          - дошкільних установ, шкіл, вищих та середніх спеціальних закладів;

-          - обласних, міських, районних та сільських медичних установ;

-          - аптечних закладів;

-          - торгівельних організацій;

-          - транспортних установ.

Крім цього, пости медсестер будуть встановлені в поліклініках, лікарських амбулаторіях та в інших місцях масового перебування населення. Дані про громадян, у яких буде виявлено підвищений артеріальний тиск, будуть передані дільничним терапевтам, сімейним лікарям, а також кардіологам для дообстеження і встановлення діагнозу, а хворі з патологічними ускладненнями будуть направлені на стаціонарне обстеження та лікування.




Будуть роздаватися пам’ятки для громадян, у яких буде виявлено підвищений артеріальний тиск. Крім цього передбачено виступ кваліфікованих терапевтів, кардіологів з питань здорового способу життя, шкідливості тютюнопаління та зловживання алкогольними напоями.

 Головне управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації закликає мешканців області не легковажити своїм здоров’ям, а пройти це просте обстеження. Особам, в яких виявлять підвищений тиск, видадуть «Щоденник самоконтролю артеріального тиску». В цій пам’ятці описані симптоми, наслідки артеріальної гіпертензії, правила уникнення ускладнень, спричинених артеріальною гіпертензією. Також у щоденник пацієнт зможе записувати артеріальний тиск, який він вимірюватиме в побутових умовах. Їх видали тиражем у 5 тис. примірників за кошти спонсорів.

За словами головного кардіолога Львова Валентини Коваль, артеріальна гіпертензія протікає без специфічних симптомів, і часто основною ознакою є підвищений тиск, тому львів’ян закликають пройти обстеження. Вартість лікування артеріальної гіпертензії може коштувати від 200 грн в місяць.

Володимир Зуб розповів, що Міністерство охорони здоров’я зараз працює над тим, щоб фіксовану встановити ціну на 7 препаратів.

На жаль, дедалі частіше молоді люди захворюють на артеріальну гіпертензію. Це пов’язано зі способом життя молоді: багато хто з них курить, вживає алкоголь, веде неправильний спосіб життя. Власне це впливає на артеріальний тиск.

Цього року Червоний Хрест не буде брати участь у цій акції. Чотири намети, які розгорталися в минулі роки, не будуть встановлені, так як не знайшлося спонсорів. Тим більше, у Львові підготовка до Євро-2012 і так призводить до зайвого напруження. 

У Личаківському районі м. Львова такий пост Червоного Хреста буде функціонувати, як звичайно, ціле літо за адресою: м. Львів, вул. К.Левицького, 71. Але щоб результати, виміряного тут тиску були занесені у карточку, цю процедуру треба буде пройти ще раз у поліклініці або в лікарні, які знаходяться поблизу вашого помешкання.


Прес - служба РО ТЧХ  м. Львова

Переглядів: 969 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 00:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024