Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 15 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-31: Червоний Хрест Франції на поштових марках
09:58
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-31: Червоний Хрест Франції на поштових марках


ФРАНЦІЯ –  КОЛИСКА ГУМАНІЗМУ




 Сьогодні увага всього світу прикута до Єлисейського палацу,  де відбудеться

 зміна  президента країни. Але можна з певністю спрогнозувати, що ця подія

 аж ніяк не вплине на ставлення керівництва Франції…до Червоного Хреста.

 Адже вона – його співзасновник. Підпис Французького уряду стоїть під

 історичною Конвенцією «Про поліпшення долі поранених у діючих арміях»,

 укладеною у Женеві у середині ХІХ ст.







З історії знаємо, що у 1864 р. у Швейцарії було проведено міжнародну дипломатичну конференцію за участі 16 європейських країн, яка заклала базу для підписання першої Женевської конвенції. Цей документ визначав правила ведення воєн, встановлював гуманітарні норми поводження з пораненими та засновував емблему для розпізнавання тих, хто буде надавати їм допомогу. До цього часу військові лікарі носили звичайну офіцерську форму, тому противник їх винищував нарівні з іншими вояками, як «живу силу ворога».



 Польові шпиталі також не мали жодних ознак, тому скупчення військових біля них давали привід артилерії противника безжально розстрілювати їх у першу чергу. Женевська конвенція запроваджувала правило, що всі медичні працівники, санітари, транспорт та шпиталі повинні мати на собі захисний знак у вигляді червоного хреста на білому полі. Цей знак було прийнято з поваги до країни -  організатора Женевської конвенції: він повторює швейцарський прапор, але із взаємною заміною кольорів.



Перша Женевська конвенція 1864 року стосувалася винятково допомоги пораненим солдатам, тому 1949 року вона була переглянута, доповнена змінами, що стосувалися інших гуманітарних питань. До неї повернулися у 1977 р., доповнивши пунктами про поводження з полоненими і біженцями під час локальних збройних конфліктів, а також  зробили згадку про необхідність постійного діалогу дипломатичних служб  між конфліктуючими сторонами в епоху ядерної, хімічної, бактеріологічної, радіологічної та інших видів зброї масового знищення.



Всі ці роки Франція свою місію співзасновника і друга Червоного Хреста пронесла з належною гідністю. Це видно і з партнерських стосунків, які склалися між ТЧХ України та Червоним Хрестом Франції в усі роки незалежності.



Ще свіжі у пам»яті незабутні зустрічі з всесвітньо відомою топ–моделлю, дружиною знаменитого французького футболіста Крістіана Карамбе та власницею найдовших ніжок у світі (127 сантиметрів!) Адріаною Карамбе в 2010 р. у Києві. Красуня відклала всі свої справи й на чотири дні завітала до української столиці, аби закликати всіх людей доброї волі боротись зі СНІДом. Манекенниця, яку багато хто досі пам’ятає за дівочим прізвищем Скленарикова, вже десять років поспіль успішно виконує роль Посла доброї волі Червоного Хреста у Франції.

В цьому році, можливо, вона також завітає до нас разом з чоловіком: він у складі національної збірної футбольної команди, а вона - у якості вболівальниці на ЄВРО – 2012 та волонтера Червоного Хреста.


На початку цього року філателісти України багато зробили для зміцнення партнерських зв»язків з французькими колегами. Так, наприклад, у березні пройшли філателістичні виставки у Рівному, Луганську, Києві, Одесі. На них були представлені марки за два останніх десятиліття. Проходили вони у рамках Днів Франції в Україні.


У Львові філателісти не зуміли цього року продемонструвати аналогічні виставки. Зате у нашому місті покажуть  виставку полотен  французьких художників кінця ХІХ- початку ХХ ст. Вона проходитиме з 18 травня до 26 серпня у Львівському національному музеї, де експонуватимуть збір колекції творів «Живопис у Нормандії».  В експозиції будуть полотна Моне, Жеріко, Курбе, Коро, Ренуара, в той чи інший спосіб пов’язані з Нормандією. Зустріч з творчістю цих видатних митців – завжди свято.



У Парижі з 1946 року діє музей поштового зв»язку. У ньому багато розділів присвячено філателії, в т.ч. і темі висвітлення діяльності Червоного Хреста Франції. Про них - у наших наступних випусках.

 

Петро Гарматій,

Заслужений зв»язківець України, голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя»

 

 

 

  

 

 






Переглядів: 1019 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 03:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024