Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 18 » Про проблеми української діаспори розповів у Львові Станіслав Лазебник, колишній редактор газети Вісті з України
07:51
Про проблеми української діаспори розповів у Львові Станіслав Лазебник, колишній редактор газети Вісті з України


НЕВІДОМЕ  ЗАКОРДОННЯ



Про допомогу української діаспори Червоному Хресту України знає кожен. Тож великий інтерес викликала зустріч з одним із фахівців з цієї проблематики. Вчора, 17 квітня, у «Львівській політехніці» відбулась зустріч студентів і викладачів, а також громадськості Львова зі Станіславом Лазебником – колишнім головним редактором газети «Вісті з України», автором понад 30 видань про нашу державу та закордонне українство, членом Національної спілки журналістів, Надзвичайним і Повноважним посланником України.

Про це ІА ZIK повідомили  у прес-службі НУ «Львівська політехніка.

Гість політехніки представив свою нову книгу під назвою «Роман з діаспорою. Історія і сьогодення взаємовідносин». Ініціював такий творчий захід Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК).

Детальніше розповіла про це розповіла директор МІОК Ірина Ключковська: «Ми невипадково запустили проект під назвою «Відкрити для України українську діаспору». На сьогодні важливо займатись просвітницькою роботою, готувати громадськість вирішувати проблематику діаспори. Цей захід потрібен, щоб привернути увагу суспільства, дати йому ключ до розв’язання питань через дискусію. Зараз 20 мільйонів українців перебувають за кордоном, з них понад 3 мільйони – в Росії. Тож, існує доцільність проведення різноманітних конгресів, щоб «болючі» питання еміграції українців виходили на поверхню».

Досвідчений журналіст, дипломат і дослідник Станіслав Лазебник в оригінальний спосіб через «літературу фактів» знайомить читача з понад столітньою історією взаємовідносин материкової України з багатомільйонною українською діаспорою у 99 країнах світу. Зі свого особистого досвіду автор намагається проаналізувати і дати оцінку тим складним проблемам, які мали місце у різні періоди життя української діаспори.

Першу книгу Станіслав Лазебник написав ще в 1963 році, коли працював у редакції «Вісті з України». Проте вона вийшла у друк лише у січні 1991 року. Автор зазначає, що на час написання твору було вилучено багато видань про українців як в радянських республіках, де тільки починали створюватись громадські інституції, так і в країнах Східної Європи, де також будували соціалізм.

Станіслав Лазебник розповів: «Я займаюсь дослідженням закордонної гілки українського етносу та зв’язків з діаспорою ще з 60-х років. Українська планета за межами України сяє українськими зірками. Вони, звісно, різні за походженням, але все-одно мають однакові коріння».

Ще одне видання дослідника – «Європейський досвід взаємин в галузі діаспор» (2000 рік) – про те, як Україна дбає про свої діаспори. Зокрема, він зауважує, що пересічна частина українців погано дбає про діаспору, більше того, люди, які займаються законотворчою діяльністю, взагалі про неї не знають. Також недостатньо і самих видань на цю тематику.

 

За даними ЮНЕСКО, понад 30 тисяч українських студентів навчаються за кордоном. Найбільша частина з них – в Німеччині, Росії, Польщі. Знайшли прихисток своїй інтелектуальній діяльності й українські вчені, кількість яких зменшилась втричі. Вони працюють у США, Канаді, Німеччині, Росії і навіть в Іраку та Ірані.

Особливу цікавість викликає останнє двадцятиліття з його проблемами «четвертої хвилі» еміграції, з відсутністю системної державної політики щодо використання потужного творчого потенціалу українського зарубіжжя для розбудови економічно розвиненої демократичної України. Відкритим для дискусії залишає автор питання «Що Україна зробила для діаспори і що діаспора зробила для України?».

«Найбільше лобіюють інтереси українців в США, Канаді та Угорщині. Є багато організацій з питань діаспори, проте відсутність професійних кадрів і зацікавленості влади, недостатнє фінансування погіршують ситуацію. Державна політика є неадекватною та не відповідає зарубіжному потенціалу. Можновладці «прокидаються» лише під час проведення форуму українців», – наголошує Станіслав Лазебник.

У своїй книзі «Роман з діаспорою. Історія і сьогодення взаємовідносин» він знайомить читача з непересічними постатями українського зарубіжжя та їх творчим доробком, з визначними мистецькими колективами, що принесли славу Україні закордоном, утверджували її позитивний імідж у різних країнах світу. У книзі подано розлогий репортаж про п’ятий Всесвітній форум українців у Києві, про його підсумки і результати.

4 травня у Станіслава Лазебника минув День народження. Проректор НУ «Львівська політехніка», Богдан Моркляник разом з усіма присутніми сердечно привітав ювіляра.

Оригінал  публікації: http://zik.ua/ua/news/2012/05/17/348995

Переглядів: 894 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024