Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 23 » Вранці, 23 травня, на Львівщині загинув Герой України Борис Возницький
12:10
Вранці, 23 травня, на Львівщині загинув Герой України Борис Возницький


СУМУЄМО



 Сьогодні вранці, близько 9.00, у ДТП у селі Печенія Золочівського району,

 що на Львівщині, загинув директор Львівської галереї мистецтв, Герой

 України Борис Возницький. 




Про це ІА ZIK повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ЦГЗ ГУ МВС України у Львівській області.

Возницький був за кермом автомобіля ВАЗ 2104. За попередньою версією, у нього стався серцевий напад, що і спричинило ДТП.

Автомобіль, за кермом якого був Возницький, належить Львівській галереї мистецтв.

За свідченнями очевидців, коли автомобіль Возницького виїхав на зустрічну смугу, де рухалася маршрутка, то машина вже була некерована, а сам Возницький лежав на кермі.

Борис Возницький народився 16 квітня 1926 р. у с. Ульбарів, Волинського воєводства – тепер Дубенський район, Рівненська область. Український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв, Герой України (2005), лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1990), заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM), доктор honoris causa.

..........

Возницький увійде в історію як приклад жертовності й подвижництва, – Львівська обласна рада 


Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич від імені обласної ради висловлює співчуття рідним та близьким видатного мистецтвознавця, директора Львівської галереї мистецтв, академіка, Героя України Бориса Возницького, 
який відійшов у вічність 23 травня. 
Про це ІА ZIK повідомила прес-служба ЛОР.

«Не стало хранителя українського мистецтва, який увійде в історію як приклад жертовності, подвижництва, самозреченого служіння своїй справі та українському народові, – йдеться у співчутті. – Борис Григорович усе своє свідоме життя по крупинці збирав скарби українського мистецтва, аби зберегти їх для майбутніх поколінь, аби засвідчити перед світом, що Україна – це держава зі славним минулим, з багатою культурною спадщиною.

Він не потребував особливої вдячності і винагороди за свою працю – найбільшою втіхою для нього були відновлені ікони, врятовані картини і скульптури, ще один замок-музей, який відчиняв двері для відвідувачів.

Борис Возницький житиме в нашій пам’яті, а також в тих численних мистецьких скарбах, які він врятував і залишив сучасному та майбутнім поколінням.

Ми сумуємо разом з усіма, хто знав і любив Бориса Григоровича.

Вічна йому пам’ять».

Львів прощається з Борисом Возницьким

Львів – Трагічна вістка сьогодні засмутила багатьох людей: помер відомий мистецтвознавець, хранитель замків, директор Львівської картинної галереї, Герой України Борис Возницький. 23 травня близько 9 години ранку у нього стався серцевий напад за кермом автомобіля.

 Борис Возницький вважав себе найбагатшою людиною у світі і найщасливішою. Бо мав чотири старовинні замки, яким присвятив 52 роки свого життя. Щасливим, бо відкрив світові українського майстра Івана Георга Пінзеля, був ініціатором створення музеїв першодрукаря Івана Федорова, музею-садиби «Русалки Дністрової», створив туристичний маршрут «Золота підкова», до якого входять Олеський, Золочівський, Підгорецький, Свірзький замки. Він нікому не дозволив приватизувати замки, увівши їх до складу картинної галереї.

Бориса Возницького можна було застати або ж у картинній галереї, або ж у Палаці мистецтв, або ж в одному з замків. «Усе життя я займаюся роботою, яка мені подобається. Кожен місяць у мене є якісь нові відкриття, і ці відкриття – європейських масштабів», – сказав 10 років тому Радіо Свобода директор Львівської картинної галереї. Тоді я зустріла його у Золочівському замку у робочому комбінезоні під час реставраційних робіт.

 У Золочівський замок Борис Возницький їхав і 23 травня зранку. Але дорогою у літнього чоловіка стався серцевий напад, внаслідок чого чоловік помер за кермом. Автомобіль виїхав на зустрічну смугу і зіштовхнувся з маршрутним автобусом. Ніхто із пасажирів не постраждав.

 Борис Возницький – уродженець Волині. Народився 16 квітня 1926 року у Дубенському районі Рівненської області. У роки Другої світової війни служив у штрафній роті радянської армії, був зв’язковим УПА. Закінчив львівське училище прикладного мистецтва, Ленінградський інститут живопису, скульптури і архітектури.Від 1960 року працював у Львові в музеї, а цього року мало виповнитись рівно півстоліття, як Борис Возницький був незмінним директором Львівської картинної галереї.

 У Львові немає особи, співмірної Возницькому

 Культуролог Тарас Возняк говорить, що зі смертю Бориса Возницького зміниться загальна атмосфера у місті.

Возницький перетворився на легенду міста. Був знаний в Україні і за кордоном у колах музейчиків і культурологів

Тарас Возняк:

«Місто значною мірою творять особистості, люди, які тут живуть. Возницький перетворився на легенду міста. Був знаний в Україні і за кордоном у колах музейників і культурологів. Він був знаковою особою незалежно від подій, що відбувались у державі. Співмірну особу знайти зараз важко. Це був жвавий, дієвий чоловік до останніх хвилин життя», – зауважив культуролог.

Попрощатись із Героєм України, відомим мистецтвознавцем Борисом Возницьким можна буде в четвер у Палаці Потоцьких. Похоронять хранителя замків і старовини у п’ятницю на Личаківському цвинтарі


.Бориса Возницького поховають на Личаківському кладовищі 23.05.2012

 

25 травня у Львівській області буде приспущено Державний Прапор України з чорними стрічками на будинках і спорудах органів державної влади, державних підприємств, установ та організацій. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.
У зв’язку із трагічною смертю Героя України, кавалера ордену „За заслуги”, видатного українського вченого – Почесного члена академії мистецтв України, заслуженого працівника культури України, генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Возницького утворено оргкомітет та затверджено заходи з організації похорону та вшанування пам’яті.
Відповідно до розпорядження голови Львівської облдержадміністрації, Возницького Бориса Григоровича поховають 25 травня на полі почесних поховань №67.

Фото - ІА ЗІК

Джерела:

http://zik.ua/ua/news/2012/05/23/349767

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24590739.html

http://www.expres.ua/news/2012/05/23/66851

Переглядів: 1147 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 15:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024