Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 29 » Дні пам"яті Івана Франка на Львівщині
09:28
Дні пам"яті Івана Франка на Львівщині

ВЕЛИКИЙ  КАМЕНЯР У НАШИХ СЕРЦЯХ



 Вчора, 28 травня, у день смерті Івана Франка, на Львівщині почалися заходи з  вшанування памяті Великого Каменяра. У Дрогобичі біля пам’ятника Іванові  Франкові відбувся поминальний захід, приурочений 96-им роковинам від дня смерті видатного поета, громадського діяча, світоча української літератури. На його очах і при його участі у Галичині започатковувався і міцнів Червоний Хрест Австро-Угорщини, який потім, після розпаду Габсбурзької імперії,  розділився на три частини – польську, українську, австрійську.






У Дрогобичі урочистості почалися з панахиди. Про роль Івана Франка у сьогоденні України говорили у своїх виступах: секретар Дрогобицької міської ради Тарас Метик, проректор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка Юрій Кишакевич, журналіст Ігор Курус, онук Івана Франка Роланд Франко. Свій новий вірш про видатного земляка прочитав дрогобицький поет Роман Пастух.

Учасники поминального заходу поклали квіти до пам’ятника Іванові Франкові у Дрогобичі.

Вшанували пам’ять великого земляка і в його родинному селі Нагуєвичах. Мешканці села і численні гості, які приїхали до музею-садиби  Великого Каменяра, поклали квіти до пам’ятника Іванові Франкові.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять великого українця перед початком засідання колегії Дрогобицької райдержадміністрації. У бібліотеках Дрогобича і довколишніх сіл розгорнули тематичні виставки, присвячені Іванові Франкові.

 В той же день, ранком, у церкві Святої Софії у Львові було відслужено заупокійну cлужбу Божу за Іваном Франком. Потім у Франковому музеї відбулася літературно-музична композиція за творами Івана Франка «Діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало мені серце» у виконанні учнів СЗШ №33 м. Львова.

Після обіду відбудеться панахида на могилі Івана Франка на Личаківському цвинтарі. Слово про Івана Франка виголосив голова Західного наукового центру НАН України, академік НАН України Зеновій Назарчук. У вшануванні пам’яті візяли участь актори Національного театру імені М.Заньковецької та хор Львівського національного університету імені Івана Франка.

Заходи із вшанування пам'яті Великого Каменяра на Львівщині триватимуть до 17 червня.

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1352 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024