Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Липень » 6 » Новини медицини: американські вчені відкрили в організмі людини ген ожиріння
10:07
Новини медицини: американські вчені відкрили в організмі людини ген ожиріння

ЕПІДЕМІЮ  ОЖИРІННЯ  ЗУПИНЯТЬ


 Американські вчені відкрили молекулярний механізм, за допомогою

  якого організм контролює кількість споживаної їжі і масу тіла, 

 повідомляють Подробности.





Результати роботи, яка проводилась під керівництвом Барбари Кан (Barbara Kahn) в лікарні при Гарвардській медичній школі, опубліковані в липневому номері журналу Cell Metabolism.

В гіпоталамусі знаходяться центри спраги, голоду, а також центри, що регулюють емоції і поведінку людини. Процес контролю за кількістю споживаної їжі і, як наслідок, масою тіла, в цій ділянці головного мозку здійснюється гормоном лептином, який виробляється жировими клітинами і служить основним регулятором нейроендокринної, метаболічної, а також відносяться до симпатичної нервової системи функцій організму. Під дією лептину апетит знижується, проте до цього часу не було невідомо, як це відбувається.

Кан і її колеги встановили, що в гіпоталамусі лептин перешкоджає дії AMPK - білка, який активується при низьких запасах енергії в клітині і переводить її в "енергозберігаючий режим", в тому числі зупиняючи синтез жирних кислот і прискорюючи їх окислення.

Цікаво, що в м'язах лептин, навпаки, активує цей білок. "AMPK - це еволюційно збережена міра енергії", - вважають автори роботи.

"Ми встановили, що на вагу тіла впливає інгібування AMPK в гіпоталамусі, і вирішили визначити відповідальну за це послідовність реакцій", - розповіла Кан.

В ході серії експериментів з'ясувалося, що посередником у придушенні апетиту є єдиний каскад реакцій, який утворюється в результаті злиття кількох ключових метаболічних шляхів (PI3K-AKT, mTOR-p70S6 і AMPK).

Ці метаболічні шляхи давно вивчаються дослідниками різних країн світу, оскільки вони відіграють важливу роль у функціонуванні різних клітин, в тому числі ракових. Автори роботи вважають, що їх злиття в єдиний каскад реакцій відкриває новий підхід в лікуванні злоякісних пухлин та інших захворювань.

У 2011 році ВООЗ офіційно оголосила про так звану епідемію ожиріння, яка поширилася по всьому світу. За останні тридцять років кількість страждаючих від надмірної ваги людей збільшилася в два рази. Згідно з прогнозами експертів, до 2015 року серед населення планети буде налічуватися близько 2,3 мільярда людей з ожирінням.

 

Джерело - http://www.expres.ua/news/2012/07/06/69396

Переглядів: 853 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 01.05.2024, 23:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024