Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Липень » 16 » Червоний Хрест і світ: МКЧХ оголосив, що у Сірії - громадянська війна
12:53
Червоний Хрест і світ: МКЧХ оголосив, що у Сірії - громадянська війна

ВІЙНИ ВИМАГАЮТЬ СВОЇХ ПРАВИЛ...

 

Не дивлячись на зусилля ООН, війна в Сірії продовжується. За словами  представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, масштаб бойових дій в Сірії свідчить про те, що конфлікт перейшов в стадію громадянської війни. Це означає, що учасники такої війни офіційно зобов'язані дотримуватися Женевських Конвенцій, і до  їх учасників можуть бути застосовані звинувачення про військові злочини.


Раніше Червоний Хрест формально вважав за військові зони тільки околиці Ідліба, Хомса і Хами. Тим часом, сірійські власті заперечують твердження, ніби вони використовували важкі озброєння під час наступу на село Тремсех поблизу Хами.Спочатку повстанці наполягали, що сірійські війська знищили в селі десятки мирних жителів, проте пізніше почали поступати дані про те, що серед убитих були переважно озброєні бойовики.

ООН звинувачує сірійські війська у використанні важкої артилерії, танків і бойових вертольотів, проте Дамаск наполягає, що це помилкові звинувачення, і визнає загибель лише двох мирних жителів.

Проте, якщо звинувачення на аресу режиму Асада підтвердяться, це означатиме, що сірійський керівник порушив обіцянку, дану міжнародному посередникові Кофі Аннану.

Спостерігачі ООН, прибулі в село Тремсех, зіткнулися з суперечливими заявами про загибель мирних жителів.

Міжнародний комітет Червоного Хреста, який спостерігає за виконанням Женевської Конвенції, заявив про те, що військові дії вийшли за межі околиць Ідліба, Хомса і Хами.

"Важливе те, що до військових дій між урядовими військами і опозиційними угрупуваннями в цій країні застосовується міжнародне гуманітарне законодавство", - заявив Хичам Хассан, представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Він переконаний, що зараз в Сірії відбувається "неміжнародний озброєний конфлікт", що фактично означає громадянську війну.

За словами кореспондента Бі-бі-сі в Женеві Імоджен Фоукс, це вельми значуща заява, оскільки саме в обов'язки Червоного Хреста входить спостереження за ходом бойових дій і попередження ворогуючих сторін про їх зобов'язання.

За правилами Женевської Конвенції, цілеспрямовані напади на цивільних осіб, медичний персонал, а також руйнування об'єктів водопостачання і електроенергії забороняються і вважаються за військові злочини.

З цієї миті всі бойові дії в Сірії офіційно повинні підкорятися законам війни, і їх порушення загрожують винним трибуналом з військових злочинів.

Раніше сам Башар Асад вже говорив про те, що його країна знаходиться в стані громадянської війни.

З початку масових виступів проти його режиму в березні 2001 року в Сірії загинуло близько 16 тисяч чоловік.

Співробітники ООН зараз шукають шляхи продовження своєї наглядової місії в Сірії.

Мандат спостерігачів закінчується в майбутню п'ятницю, і країни Заходу намагаються в терміновому порядку переконати Росію і Китай підтримати дієвішу резолюцію по Сірії, щоб вжити жорсткіші санкції проти режиму Асада.

 

Джерело - http://www.bbc.co.uk/russian/international/2012/07/120715_syria_civil_war.shtml

 

Довідка:

Женевські Конвенції про захист жертв війни — міжнародні багатосторонні угоди в галузі законів і звичаїв війни, спрямовані на захист жертв збройних конфліктів. Були підписані 12 серпня 1949 на Дипломатичній конференції ООН, що засідають в Женеві з 21 квітня по 12 серпня 1949. Набрали чинності 21 жовтня 1950.

Женевські Конвенції включають в себе чотири універсальних міжнародних договори:

1. Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях — зобов'язує її учасників збирати на полі бою і надавати допомогу пораненим і хворим супротивника, причому будь-яка дискримінація у відношенні поранених і хворих з причин статі, раси, національності, політичних переконань або релігії забороняється. Усі поранені і хворі, які опинилися у владі супротивника, повинні бути зареєстровані, а дані про них повідомлені тій державі, на боці якої вони боролися. Медичні установи, санітарний персонал і транспорт для перевезення поранених, хворих і санітарного майна користуються захистом, і напад на них забороняється.

2. Конвенція про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, що потерпіли в корабельних аваріях, зі складу збройних сил на морі — встановлює правила поводження з поранених та хворих під час морської війни, аналогічні правилам, передбаченим Конвенцією про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях.

3. Конвенція про поводження з військовополоненими — встановлює правила, яким повинні слідувати воюючі сторони при поводженні з військовополоненими.

4. Конвенція про захист цивільного населення під час війни — передбачає гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищає його права.

8 червня 1977 до Женевських конвенцій під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста були прийняті два Додаткових протоколи: Протокол I, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, і Протокол II, що стосується захисту жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру.

У 2005 до Женевської конвенції був прийнятий Додатковий протокол III про введення додаткової відмітної емблеми у вигляді Червоного хреста і Червоного півмісяця.

Женевські конвенції є розвитком міжнародно-правових норм про захист жертв війни, раніше закріплені в Гаазькій конвенції 1899 та 1907 рр. і конвенціях, підписаних в Женеві в 1864, 1906 і 1929 рр.

Женевські конвенції закріпили основний принцип сучасного міжнародного права: війни ведуться проти збройних сил супротивника; військові дії проти цивільного населення, хворих, поранених, військовополонених тощо забороняються.

Женевські конвенції застосовуються у разі оголошеної війни або будь-якого збройного конфлікту, навіть якщо одна з воюючих сторін не визнає стану війни, і у разі окупації території, навіть якщо ця окупація не зустріне збройного опору.

Учасники Женевських конвенцій зобов'язані дотримуватися їхніх положення, якщо супротивна сторона, не бере участь у Женевських конвенцій, у своїх діях також буде їх дотримуватися. Положення Женевських конвенцій обов'язкові і для нейтральних країн.

Женевські конвенції передбачають обов'язок країн-учасниць розшукувати і карати осіб, які скоїли або наказали вчинити будь-які дії, які порушують положення цих конвенцій. Такі особи підлягають суду країни, на території якої вони вчинили злочини, або суду будь-якої країни — учасниці Женевських конвекция, якщо вона має докази їхньої винуватості.

Серйозним порушенням Женевських конвенцій вважається навмисне вбивство поранених, хворих, військовополонених і цивільного населення, катування і нелюдяне поводження з ними, включаючи біологічні експерименти, нанесення шкоди здоров'ю, примус військовополонених служити в армії супротивника, взяття заручників, серйозне руйнування майна, що не викликано військовою необхідністю, тощо. Особи, винні у серйозних порушеннях Женевських конвенцій, розглядаються як воєнні злочинці і повинні притягатися до кримінальної відповідальності.

Женевські конвенції передбачають порядок розслідування заяв про їхнє порушення і покладають на учасників зобов'язання прийняти закони, які передбачають ефективне кримінальне покарання винних.

До Женевської конвенції приєдналися понад 190 держав, тобто майже всі країни світу.

Переглядів: 1337 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024