Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Липень » 27 » У наших колег з Бабушкінської РО ТЧХ м. Дніпропетровська: отруйні гриби – вічна проблема
07:30
У наших колег з Бабушкінської РО ТЧХ м. Дніпропетровська: отруйні гриби – вічна проблема

ГРИБНИКАМ  НА  ЗАМІТКУ 


 Патронажні сестри милосердя Товариства 

 Червоного Хреста у Бабушкінському

 районі м. Дніпропетровська в грибний 

 сезон проводять завжди бесіди серед

 населення,   розвішують плакати про збір

 та вживання в їжу дикорослих грибів.

 Торік,  на Дніпропетровщині від отруйних 

 грибів постраждали  10 людей, в Україні - 

 23. В основному, це недосвідчені 

 грибники, які плутають сироїжки та

 печериці з блідою поганкою. Два таких

 випадки виявилися зовсім  фатальними.


Щоб не отруїтися грибами, простіше за все не збирати їх зовсім. У багатьох країнах Європи, у Південній Америці дикорослі гриби зовсім не збирають для приготування страв.

Та крім своєї практичної сторони, збирання грибів доставляє грибникові не менше позитивних емоцій, ніж сам процес їх приготування, дозволяє емоційно пережити знову і знову щасливі хвилини, пов'язані з лісовим походом і "тихим полюванням".

З грибів можна приготувати закуски, салати, вінегрети, перші та другі страви, пироги, пельмені, соуси, приправи, підливи. Великою різноманітністю відрізняються закуски.

Отруєння і причини, що призводять до них

Отруєння грибами відноситься до біологічних отруєнь. Гриби  важко перетравлюються в кишечнику, тому не рекомендується їсти гриби вагітним та жінкам, що годують грудьми немовлят, вони протипоказані дітям до 8 років (незалежно від способу і часу приготування).

Гострі отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь. Слід пам'ятати, що діти і люди похилого віку переносять отруєння грибами дуже важко.

Основна причина грибних отруєнь - невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби, неправильне приготування страв з деяких їстівних грибів, а також можливі мутації  їстівних грибів.

В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них - особливо небезпечні для життя людини. Видів отруйних грибів порівняно мало, а смертельно отруйна - тільки бліда поганка і ряд близьких до неї отруйних грибів (зелена, весняна, смердюча поганки), які часто плутають із зеленою сироїжки, печерицями.


Ознаки отруєння блідою поганкою (на знімку) з'являються через 8-12 годин після того, як її було вжито в їжу. Починаються сильні болі в животі, частий пронос при безперервній блювоті, сильна спрага, головні болі, холодний піт. Температура тіла людини знижується до 36-35 ', пульс стає слабким, кінцівки - холодними. Свідомість у більшості випадків зберігається.

Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику до грибів. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

 Симптоми грибного отруєння і

1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.

2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Можна отруїтися і їстівними грибами. У старих грибах, поряд з корисними речовинами, часто є продукти розкладання білків, які згубно впливають на організм людини. Тому придатними для їжі є тільки порівняно молоді гриби. Крім того, причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені або зіпсовані сушені й консервовані гриби. Ні в якому разі не можна маринувати чи солити гриби в оцинкованому посуді --- це може призвести до отруєння.

Щоб не отруїтися грибами потрібно дотримуватися правил:

-Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.

-Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

- Не збирайте гриби вздовж автомобільних доріг і залізниць, бо вони накопичують отруйні речовини, роблять їх непридатними в їжу.

- Ніколи не вживайте в їжу переспілі, червиві, осклизлі гриби або частини грибів.

- Ніколи не збирайте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як у блідої поганки і червоного мухомора)

- Вовнянки, грузді та інші гриби, що містять молочний сік, перед засоленням чи квашенням, обов'язково відварюйте або замочуйте, щоб видалити гіркі речовини, дратівливі для  шлунку.

- Їстівні опеньки необхідно відрізняти від отруйних: помилковий опеньок менше їстівного, тонший і не має плівки. На капелюшку відсутні лусочки. Платівка на нижній поверхні капелюшка зеленувато-сірого кольору. На ніжці у помилкового опенька немає манжетки або колечка.

-Не вживайте сирих грибів.

-Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

-Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

-Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.

Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Також існують деякі хибні думки:

• Весняні гриби ще нешкідливі

• Гриби кінця осені всі їстівні

• Гриби, що ростуть на живих деревах, є їстівними

• Гриби, що ростуть на продуктах розкладання (дерева, соломи, помийних ям) є отруйними

• Деякі їстівні гриби стають отруйними після контакту з гадюкою, жабою або отруйними рослинами

• Гриби, які вживають в їжу равлики або комахи є їстівними для людини

• Гриби фіолетового забарвлення є отруйними

• Всі клейкі гриби отруйні

• Гриби, м'якоть яких змінює колір при подрібненні, є отруйними

• Гіркі, гострі чи терпкі на смак гриби - отруйні

• Гриби, що пахнуть борошном або свіжої пшеницею, є їстівними

• Висушування отруйних грибів робить їх їстівними

• Гриби, що споживаються в їжу собаками і кішками - нешкідливі і для людини

• Гриби, які при варінні міняють колір срібної ложки, є отруйними

• Гриби, що призводять до згортання яєчного білка або згущення молока - отруйні, в той час, як

Відсутність цього доводить їх їстівність

• Гриб з приємним запахом - їстівний

• Зливання води, в якій варяться гриби, зменшує токсичність.


Гриби можуть бути джерелом дуже важкого захворювання - ботулізму. Збудники ботулізму у вигляді спороносних паличок містяться головним чином у грунті. З нього вони потрапляють на гриби. Якщо перед консервуванням гриби були погано очищені і промиті, на їх поверхні разом із дрібними частками землі можуть виявитися і збудники ботулізму. Домашня пастеризація їх не вбиває, а умови в герметично закупореній банці, без доступу кисню, сприятливі для розвитку з них мікробного токсину - найнебезпечнішої для людини отрути.

Щоб уникнути захворювання на ботулізм, треба дуже ретельно очищати і мити від землі призначені для консервування гриби, причому вони повинні бути свіжими і доброякісними. При обробці в домашніх умовах гриби рекомендується консервувати в банках з нещільно притертими кришками.

Захворювання на ботулізм проявляється через 12-72 години після прийому грибів у їжу. З'являються головний біль, сухість у роті, нудота, блювота, пронос, порушення зору (предмети двояться, стають розпливчастими), ковтання утруднене, виникають судоми.

Перша допомога при отруєнні грибами:

при всякому, навіть легкому, отруєнні грибами необхідно негайно звернутися до лікаря або доставити потерпілого до лікарні. До приходу лікаря хворому необхідно очистити шлунок, обов'язково покласти в ліжко, до ніг і живота прикласти грілки. Потрібно давати пити маленькими ковтками холодну підсолену воду (одна чайна ложка солі на склянку води) - це послаблює нудоту і блювоту. Крім того, можна давати міцний чай, чорну каву, мед і молоко. Людині, що отруїлася грибами, ні в якому разі не можна вживати алкогольні напої, адже спирт сприяє всмоктуванню в організм грибної отрути. Залишки грибів, які призвели до отруєння, потрібно передати лікареві для дослідження: це полегшить наступне лікування.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Питання, які повинні обов'язково задаватися при отруєнні грибами:

• Скільки часу пройшло від вживання грибів до появи перших симптомів отруєння? Чим менше інкубаційний період, тим сприятливіші буде прогноз, незважаючи на супутні фактори.

• Які клінічні прояви мали місце?

• Вживалися чи ні в їжу різні види грибів, якщо так, то які?

• Кількість прийомів їжі і проміжки між ними.

• Пив чи ні хворий алкогольні напої між вживанням грибів і появою перших симптомів отруєння?

• Варилися чи ні гриби? Вилитий чи ні бульйон?

• Скільки людей їли гриби?

УВАГА!

• Терміни вживання  та симптоматологія дозволяють орієнтуватися на один з восьми синдромів.

• Наявність симптомів більше, ніж через 6 годин після вживання грибів, є показанням до обов'язкової госпіталізації.

• Одного гриба в каструлі досить, щоб їжею отруїлося кілька людей

• Діагностичний пошук повинен бути спрямований на аналіз сукупності симптомів, і термінів їх виникнення, знання назв великої кількості синдромів не має практичного інтересу

• Порушення травлення у дітей і людей похилого часто призводять до ускладнень, тому для цих категорій хворих госпіталізація обов'язкова

• По можливості, залишки грибів повинні бути ідентифіковані по мікології, а не по фотографії, що часто є причиною помилок.


Джерело - http://red-cross.at.ua/news/ostorozhno_dikie_griby/2011-07-29-130


На цю ж тему: "Бліда поганка - маскується" - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-07-19-721

 

 

Переглядів: 1865 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 19:56
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024