Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Серпень » 12 » Грані милосердя: церкву-музей УГКЦ відкрито на території Львівського державного університету внутрішніх справ
09:17
Грані милосердя: церкву-музей УГКЦ відкрито на території Львівського державного університету внутрішніх справ

ДО  ОТЦЯ  НА  КАВУ


 «Запрошую усіх на каву, я вже її заварив», – такими словами, промовивши сакральне «Амінь», завершує недільну Святкову Літургію отець Севастьян Дмитрух, і усі учасники Літургії продовжують духовні розмови зі священиками при філіжанці кави у Світлиці, яка нещодавно відкрилася при церкві-музеї сакрального мистецтва імені Блаженного Казимира – Климентія Шептицького, що знаходиться на вул.Кривоноса, 1 у м.Львові



Світлиця розташована у підземеллях церкви Климентія Шептицького. Три роки працювали над тим, щоб вичистити ці підземелля. Там були частково захоронення, які за допомогою мерії перезахоронили на Голосківському цвинтарі. Самі підвальні приміщення впорядкували. Реставраційні роботи проводили за допомогою фахових спеціалістів, архітекторів.

Як розповідає головний ініціатор створення Світлиці отець Севастьян, священики, а їх у храмі четверо, випрацювали програму заходів, які відбуватимуться у Світлиці. Чотири дні на тиждень – у вівторок, середу, четвер та п'ятницю тут проходитимуть духовні зустрічі з вірними. В один день священики пояснюватимуть літургійну молитву, на другий день проводитимуть катехизацію для дорослих. Ще один день священики організовуватимуть зустрічі молодих родин із дітьми. Кожної п'ятниці відбуватимуться зустрічі, на яких буде йти мова  про збереження пам'яток сакрального мистецтва. Передбачається, що їх проводитиме особисто отець Севастьян, на які запрошуватиме священиків, художників-реставраторів, іконописців, архітекторів.

У Світлиці також будуть зустрічатися гіди м. Львова. Оскільки до храму приходить дуже багато лікарів, то тут хочуть зробити зустрічі з лікарями, щоб вірні могли отримати різні поради та допомогу від них.

Відбулося офіційне відкриття Світлиці. Отець Севастьян оголосив у храмі програму. Про програму заходів будуть інформувати через сайт УГКЦ, через інші видання. Люди вже хочуть приходити. Як зазначає отець Севастьян, цього спілкування люди у сьогоднішній скруті дуже потребують.

У підготовці до відкриття Світлиці священикам дуже багато допомагав університет внутрішніх справ, адже сам храм знаходиться на його території. Сприяли у роботах ректори Володимир Ортинський, Богдан Щур, Валерій Марін, і теперішній керівник ВНЗ - Михайло Цимбалюк. Багато допомагала мерія і окремі спеціалісти своїми порадами.

Отець Севастьян наголошує, що у церкви склалася добра співпраця із університетом. Під час навчання до двісті студентів, а також і викладачі, заходять у храм на молитву. Зараз планують організувати у Світлиці (раз у тиждень, а, можливо, раз у два тижні), зустрічі з майбутніми правоохоронцями та викладачами.

Церква-музей і далі поповнюється новими експонатами, адже постійно здійснюються експедиції. У церковній Світлиці теж відкрили експозиційну виставку металевих хрестів, шемоту. Також для колекції музею подарували роботи родичі двох дуже гарних, уже покійних людей. Зокрема, син Ліди Назаркевич подарував надзвичайно гарний триптих за твором Тараса Шевченка «Глибокий льох». На ньому зображені три ворони, три душі, три лірники. Дружина покійного Івана Климка передала його роботи – керамічні тарілки.

Зараз ці роботи виставлені у прицерковній Світлиці. Люди заходять і дивляться, відпочивають душею. А приїжджають сюди зі Львова і приміських сіл: Давидова, Дублян, Куликова, Зимної Води.

Джерело: 
Вголос

http://prostir.museum/publications/ua?id=1719

 

Переглядів: 796 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024