Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Жовтень » 6 » Три поради Червоного Хреста Німеччини туристам, що восени збираються у похід у гори
13:14
Три поради Червоного Хреста Німеччини туристам, що восени збираються у похід у гори

ЗБИРАЮЧИСЬ  У ПОХІД – ПОДБАЙТЕ  ПРО  БЕЗПЕКУ!

 Осінь – це чудовий час для прогулянок. Та недостатня фізична

  підготовка туристів, відсутність їх належного

 інструктування, слабкі навики поведінки в горах – іноді

 призводять до втрати орієнтирів на місцевості, падіння, 

 травм, вивихів, розтягнення сухожиль, інших видів 

 дискомфорту. Не завжди напоготові є польова аптечка з 

 медикаментами і перев’язочним матеріалом, не всі туристи

 вміють надавати першу домедичну допомогу, не знають куди

 звертатися під час аварій.  Червоний Хрест Німеччини радить:


Порада 1: Перевірте стан підготовки до походу ! 


Перед початком походу, ви повинні перевірити свій стан здоров'я і відповісти на такі запитання: чи зможете вчасно дістатися до місця призначення? Якщо знехтувати цією проблемою, то можна потрапити в число тих туристів, котрі недооцінюють труднощі подолання визначеного маршруту і потрапляють в темряву. 
"Зарозумілість, власний фітнес - це є загальною причиною нещасних випадків. Хто втомився, спотикається, швидко відчуває  спрагу, той на маршруті уже є у зоні ризику. Старші інструктори піших прогулянкових груп завжди повинні розраховувати маршрут і фітнес так, щоб вони були посильними для найслабших членів. Той, хто не знає, як поводитись у поході, повинен проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж пускатися у дорогу ", - радить професор д-р Фолькер Лішке, прес-секретар лікарні гірничорятувальної служби Червоного Хреста Німеччини. 

Порада 2: Правила поведінки у походах восени 


При падінні температури повітря до більш низьких позначок, а також при початку сутінок і настання темряви,  туристи повинні переодягнутися у теплий одяг, шапки, рукавички і ввімкнути ліхтарі, упаковані перед цим у рюкзаки. Зупинившись на нічліг, треба подбати про теплі ковдри, шалі, вогнище, вибрати сухе місце, захищене від вітру і дощу. Найкращий захист від падінь і травм - хороше взуття. Залежно від місцевості, використовуйте відповідне взуття, придатне для походів або похідні черевики, які досягають вище щиколотки. В похідну аптечку повинні входити: йод, нашатирний спирт, мазі, перев'язочний матеріал, охолоджувальні елементи. Для безпечності треба завжди зв'язуватися з основними пунктами, поміченими на карті, та інформувати колег про заплановані маршрути туди і назад.


 Порада 3: Перша долікарська допомога при ударах і вивихах 


Перша допомога полягає у застосуванні холоду і накладанні тугої пов'язки. На забите місце кладуть гумовий міхур із льодом, снігом або холодною водою. Після застосування холоду протягом 13-20 хвилин на місце удару слід накласти тугу пов'язку.

Внаслідок сильного удару, падіння може статися перелом кістки. Переломи бувають відкриті та закриті; відкриті переломи супроводжуються порушенням шкірного покриву. При переломах постраждалому необхідно забезпечити іммобілізацію (створення спокою) зламаної кістки, що зменшує біль і запобігає подальшому зсуву кісткових уламків і повторному пораненню ними кровоносних судин і м'яких тканин. При відкритих переломах спочатку зупиняють кровотечу, накладають стерильну пов'язку. Для іммобілізації використовуються стандартні шини або виготовлені з підручного матеріалу (фанери, дощок, ціпків). При закритому переломі не слід знімати з потерпілого одяг, тому що шину потрібно накладати поверх неї. До місця перелому необхідно прикладати холод (гумовий міхур з льодом, холодною водою, холодні примочки тощо) для зменшення болю.

Вивих - це стійкий зсув кісток у суглобі, при якому суглобні поверхні частково або цілком не стикаються. Різкий біль у момент вивиху не зменшується і в наступний час. Найбільш характерним для вивиху є неможливість рухів у суглобі, неприродне його положення, припухлість. При вивиху слід також забезпечити повну нерухомість ушкодженої кінцівки за допомогою шини 1 прикласти холод до місця травми. Не можна намагатися самостійно вправляти вивих, зробити це може тільки лікар. Постраждалого необхідно доставити в лікувальну установу, забезпечити під час транспортування спокій ушкодженої кінцівки або іншої частини тіла.

При переломі або вивиху кістки кінцівки накладенням шини забезпечують нерухомість принаймні двох суглобів - одного вище, іншого нижче місця перелому, а при переломі великих кісток - навіть трьох. Центр шини повинен бути в місці перелому. Шинна пов'язка не повинна здавлювати великі судини, нерви та виступи кісток, для цього шину можна обгорнути м'якою тканиною або обмотати бинтом. Фіксують шину бинтом, косинкою або поясним ременем. За відсутності шини ушкоджену верхню кінцівку прибинтовують до тулуба, а ушкоджену нижню кінцівку - до здорового тіла.

При переломі або вивиху плечової кістки шини варто накладати на зігнуту в ліктьовому суглобі руку. При ушкодженні верхньої частини кістки шина повинна охоплювати два суглоби - плечовий і ліктьовий, а при переломах нижньої частини - і променевий зап'ясток Шини необхідно прибинтовувати до руки, руку підвісити на косинці або бинті до шиї.При переломі або вивиху передпліччя шину (шириною з долоню) варто накладати від ліктьового суглоба до кінчиків пальців, вклавши в долоню постраждалого щільну грудку вати, бинта, наче потерпілий тримає її в кулаку. За відсутності шин руку можна підвісити на косинці до шиї або на полу піджака. Якщо рука (при вивиху) відстає від тулуба, між нею і тулубом варто прокласти що-небудь м'яке (наприклад, згорток з одягу). При переломі або вивиху кісток кисті та пальців рук кисть необхідно прибинтувати до широкої (шириною з долоню) шини, що повинна починатися Із середини передпліччя, а закінчуватися в кінці пальців. У долоню ушкодженої руки попередньо треба вкласти грудку вати, бинта, щоб пальці були трохи зігнуті. Руку підвісити на косинці або бинті до шиї.

При переломах або вивихах кістки стегна потрібно употужнити хвору ногу шиною з зовнішнього боку так, щоб один кінець шини доходив до пахви, а Інший - досягав п'яти. Другу шину накладають на внутрішній бік ушкодженої ноги від промежини до п'яти. Цим забезпечується повний спокій усієї нижньої кінцівки. Шини варто накладати по можливості, не піднімаючи ногу, а тримаючи П на місці. 1 прибинтовувати в кількох місцях (до тулуба, стегна, гомілки), але не поруч 1 не в місці перелому. Проштовхувати бинт під поперек, коліно І п'яту потрібно паличкою.

При переломі або вивиху кістки гомілки фіксуються гомілковий І гомілковостопний суглоби. При ушкодженнях ключиці в пахвову западину з ушкодженого боку кладуть невелику грудку вати, а потім руку, зігнуту в лікті під прямим кутом, прибинтовують до тулуба  або підвішують руку на косинці чи бинті.

При ушкодженні хребта відчувається різкий біль, неможливо зігнути спину й повернутися. Перша допомога полягає в такому: обережно, не піднімаючи потерпілого, підсунути під його спину широку дошку (наприклад, двері, зняті з петель) або повернути потерпілого обличчям додолу і суворо стежити, щоб при перекиданні його тулуб не прогинався (щоб уникнути ушкодження спинного мозку).

При переломі ребер відчувається біль при подиху, кашлі та русі. При наданні допомоги необхідно туго забинтувати груди або стягнути їх рушником під час видиху.

Після всіх цих процедур, рписаних вище, треба негайно викликати екстрену медичну допомогу рятувальної служби і транспортувати потерпілого у місце, де можливе його перевезення у найближчу лікувальну установу.



Довідка:

Гірничорятувальна служба Німецького Червоного Хреста налічує близько 14500 медичних працівників , призначення яких - допомога потерпілим на пересіченій місцевості, в скелелазінні, піших та лижних прогулянках у районах відпочинку туристів у горах, в тому числу у німецьких Альпах (Alpine). У 2011 р. команду німецьких гірничорятувальників викликали на допомогу близько 16000 разів. 


Джерело - 

Прес-реліз Німецького Червоного Хреста, м.Берлін ,05 жовтня 2012 р., №68/12 

Переглядів: 1151 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 12:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024