Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Жовтень » 18 » До 75-річчя президента Німецького Червоного Хреста д-ра Рудольфа Сайтерса:основні віхи з біографії
21:27
До 75-річчя президента Німецького Червоного Хреста д-ра Рудольфа Сайтерса:основні віхи з біографії

АРХІТЕКТОР НІМЕЦЬКОГО  ЄДНАННЯ


13 жовтня п.р. у  Німеччині вітали з 75-річчям президента Червоного Хреста країни д-ра Рудольфа Сайтерса. Від імені червонохрестівців нашої області у Берлін направив вітальну телеграму голова Львівської ОО ТЧХ України Валентин Мойсеєнко, текст якої  ми оприлюднили у попередньому випуску новин.







На зімку: (зліва направо) рукостисканя Івана Усіченка, - президента Товариства Червоного Хреста України, та д-ра Рудольфа Сайтерса, - президента Червоного Хреста Німеччини, після підписання Меморандуму про співпрацю 21 жовтня 2012 р.  у Палаці Потоцьких у Львові.

Доктор Рудольф Сайтерс народився 13 жовтня 1937 р. у м. Оснабрюк, одружений, має троє дочок. Закінчив факультет права в університеті м. Мюнстер. Член партії ХДС. Тридцять три роки був депутатом і членом Бундестагу. Тепер – президент Німецького Червоного Хреста.

Львів’яни мали можливість познайомитися з д-ром Рудольфом Сайтерсом зовсім недавно, адже з 19 до 21 вересня п.р., нинішній ювіляр очолював делегацію Німецького Червоного Хреста у Львів, під час якої був підписаний Меморандум про співпрацю його відомства з Товариством Червоного Хреста України.

У короткому витягу з біографії ми вже повідомляли, що Р.Сайтерс – політик з великим стажем. Та не уточнили, що у 1989 р. йому судилося бути одним з архітекторів об’єднання Німеччини. Він, від імені канцлера Гельмута Коля, брав у той час участь у переговорному процесі з Кремлем.

Згадуючи ті дні, ювіляр нині говорить: «То був неповторний життєдайний час. Про нього у мене тільки приємні теплі спогади. Не забути 30 вересня 1989 р., коли я стояв на балконі у Празі, а працівники Посольства Німеччини, керуючись документами, підписаними тодішнім міністром іноземних справ ФРН Гансом-Дітріхом  Геншером, оголошували про дозвіл на виїзд. Як вирувало людське море! Якою була наша радість! Незабаром впала Берлінська стіна, перестала існувати маріонеткова  НДР, столиця країни переїхала з Бонна в Берлін, і Німеччина нарешті стала єдиною державою».

У об’єднаній  Німеччині його призначили на дуже відповідальний пост міністра внутрішніх справ. Треба було одразу вирішувати безліч невідкладних новацій, в основному технічного переозброєння правоохоронців. В минулому Р. Сайтерс, як людина з юридичною освітою, був адвокатом. Мав хорошу практику. Потім працював у законодавчих органах Бундестагу.

Клопотів спочатку на новій посаді мав чимало, бо ніколи не служив у поліції, і знав про її структуру, завдання та практику сучасної боротьби з криміналітетом, як звичайний юрист, нехай і зі значком депутата. Все довелося пізнавати на марші. Не цурався технічних новинок. Наприклад, радіолокації, інфрачервоного світла, космічних навігаційних систем та багато іншого, без чого успішно поліції розслідувати злочини було на нині просто неможливо, були впроваджені за ініціативи д-ра Р. Сайтерса.

Так тривало до 1993 р. Через неузгодженість між різними службами Міністерства внутрішніх справ, недосконалість тодішнього законодавства, сталася осічка у боротьбі з терористами. Один з них був убитий. За чутками, - поліцією. При прокурорському розслідуванні з’ясувалося: той покінчив з собою сам, бо не хотів здаватися правоохоронцям живцем.

Як би там не було, але Р. Сайтерс після цього інциденту подав у відставку з міністерського поста.  Як член Християнсько - Демократичного Союзу, правлячої партії Німеччини, працював на високих партійних постах. Ідеологія цієї партії включає у себе багато пунктів, які належать до царини християнського милосердя, що у майбутньому стане визначальним для долі нашого ювіляра.

У 1998 – 2000 рр. – д-р Р. Сайтерс знову у парламенті Німеччини. На цей раз, він є віце-президентом Бундестагу,  депутатом від Християнсько-Демократичного Союзу. Після приходу до влади соціал-демократів, повертається на партійну роботу у ХСС.

У 2003 р. йому запропонували очолити Червоний Хрест Німеччини: дав згоду без довгих вагань. Робота, по суті, залишалася тою ж, що і в Християнсько-демократичному союзі, але у іншій формі, і при ширших можливостях.















На знімку: візит до Папи Бенедикта ХУІ, який припав на 18 жовтня п.р. з нагоди ювілею і подяки Ватікану за надання всесвітньої  гуманітарої допомоги  в Krisengebieten.http://bit.ly/Hhx4tH

Якщо оглянутися, то Червоний Хрест Німеччини за роки його президентства зміцнів і став гнучкішим у менеджменті, розширив асортимент послуг, здобув більший міжнародний авторитет. Нині ця організація, як член МФ ТЧХ і ЧП, надає допомогу 50 країнам. Добровольці з нашивкою «DRK» відомі в усьому світі, в тому числі і в Україні.

З перших же днів катастрофи на ЧАЕС, Німецький Червоний Хрест взяв участь у розробці і фінансуванні спеціальної програми допомоги його жертвам. З роками цю програму можна було би вже і згорнути. Але завдяки його підтримці, вона діє і донині. Адже у листопаді 2006 р. д-р Р. Сайтерс особисто побував на ЧАЕС, був у  музеї, присвяченому висвітленню цієї планетарної техногенної катастрофи, брав участь в урочистій передачі Німецьким Червоним Хрестом пересувної діагностичної установки своїм колегам з ТЧХ України для потреб чорнобильців.

За його ініціативою Червоні Хрести окремих земель Німеччини уклали угоди про співпрацю з обласними організаціями ТЧХ України. У Львові така співпраця зав’язалася з Баденським та Баварським Червоними Хрестами, у Харкові – з м. Люкенвальде, округ Флемінг – Шпревальд. Такі зв’язки встановилися в Івано-Франківську, Тернополі, Житомирі, інших обласних центрах.

Та прийшов час їх  поновити. А для цього необхідна нова угода між Німецьким Червоним Хрестом і Товариством Червоного Хреста України. Так як за час дії старої угоди, а це цілих 15 років, прийнято багато нових законів, які стосуються як роботи з волонтерами і неприбутковими організаціями, так і соціальної допомоги інвалідам, самотнім людям похилого віку, багатодітним родинам, іншим незахищеним категоріям верств населення.

Будучи юристом,  д-р Р. Сайтерс дуже добре орієнтується у цих українських юридичних лабіринтах, тому на першому етапі оновлення Угоди вирішили обмежитися лише Меморандумом. Цей документ, - робоче завдання для юридичних служб обох відомств: розробити таку оновлену Угоду, яка би проіснувала і була життєздатною на такий же довгий відрізок часу, як і попередня.   

У ці ювілейні дні журналісти підготували і готують святкові статті і телепередачі про життєпис ювіляра, беруть у нього інтерв’ю і питають про плани на майбутнє. Та на запитання: «Чи будете Ви у 2013 р. знову обиратися президентом Червоного Хреста Німеччни?» - доктор Рудольф Сайтерс відповіді ще не дав. Тож ми бажаємо йому прийняти правильне рішення.   

Нині ж ми, редакція сайту Личаківської РО ТЧХ м. Львова, від усієї душі вітаємо  шановного ювіляра з 75-річчям !

Бажаємо цілий ешелон радості і щастя! Нехай же він курсує по всіх залізницях світу, в тому числі і за маршрутом «Львів-Берлін»! 

Многих – премногих літ, Вам, докторе Рудольфе Сайтерсе!


Будьте дужі і проворні,

По-козацькому моторні,

   З хлібом щедрим на столі,

                                                                                                   З добрим словом у душі!

 



      Фото - Ірини Апостолюк

     Ірина Апостолюк,   

    голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 764 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 01:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024