Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Червоний Хрест і релігія: участь Товариства у ХУІІ міжнародній прощі вервиці за єдність Церкви на Прикарпатті
17:10
Червоний Хрест і релігія: участь Товариства у ХУІІ міжнародній прощі вервиці за єдність Церкви на Прикарпатті

НЕ  ХЛІБОМ ЄДИНИМ…

 

 XVII Міжнародна проща вервиці за 

єдність Церкви зібрала 6-7 жовтня у 

с. Погоня, що у Тисменицькому районі

на Прикарпатті, близько 15000 

прочан.Тисменицька районна 

організація Товариства під орудою

голови Марії Федик встановили для

 учасників прощі палатку Червоного 

Хреста, пункт першої допомоги та

пересувну їдальню, адже милосердя має

дві основні грані – духовну і земну.




 З гостинністю тамтешніх червонохрестівців мали нагоду познайомитися прочани  з різних куточків України, -  Львівщини, Київщини, Закарпаття, Тернопільщини, Сумщини, Запоріжжя, Донеччини, Черкащини, та з-за кордону, - Сполучених Штатів Америки, Канади, Німеччсини, Польщі, Словенії, Італії, інших країн, які прибули сюди, щоб помолитися і очистити від гріхів своє сумління.

Сприяння та суттєву підтримку, - і організаційну, і практичну у її проведенні, - надали Івано- Франківська обласна державна адміністрація та обласна рада, Тисменитцькі - районна державна адміністрація та районна рада.


Протягом двох днів у Погоні, що вже стала духовно-паломницьким центром Прикарпаття, відбувалися богослужіння, Хресна дорога, звучали молитви, поміж ними були розважання, молодіжна програма, духовні пісні.

    Вечірня програма розпочалась співаною вервицею, яку провадили учасники хору церкви Святого Андрія зі Львова. Отець Корнилій Яремак, ЧСВВ, котрий у студентські роки успішно вів релігійні програми на радіо Личаківської РО ТЧХ м. Львова  «Милосердя і час» (1997-2000) , провадив Хресну дорогу, під час якої паломники із запаленими свічками в руках роздумували над духовними науками. Опівночі розпочались нічні чування. Молодь мала змогу послухати релігійні пісні у виконанні різних гуртів, а старше покоління у цей час молилось у базиліці Погінської Богородиці.

   У величавому соборі, що будується на території Василіянського Свято-Успенського Погонянського монастиря, відкрито фотовиставку «Єрусалим в Погоні» члена національної Спілки фотохудожників України Сергія Гуцана.



Апогеєм двох днів стала Архієрейська Свята Літургія та віднова посвяти Непорочному серцю Марії, яку очолив єпископ УГКЦ, владика Дмитро (Григорак), Правлячий єпископ Бучацької єпархії за участю отця Протоігумена Йоанікія Чверенчука ЧСВВ, яким співслужили 25 священиків, та у супроводі молодіжного хору «Осанна», що діє при церкві Царя Христа.

На величному богослужінні були присутні: голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, обласної ради Олександр Сич, Тисменицької  районної державної адміністрації Ігор Овчар, Тисменицької районної ради Володимир Семенів, заступники голів ОДА Роман Іваницький, райдержадміністрації Володимир Дутчак, районної ради Руслан Фармус, керівник виконавчого апарату районної ради Юрій Проценко, міський голова Тисмениці Богдан Дарчин інші посадові особи району та області.

Відправа відбувалася при вході в базиліку Погонянської Богородиці, на другому поверсі, її підвалини освячено у червні цього року. А внизу, на першому поверсі, розміщений храм Цариці Вервиці, де вже проходять богослужіння. Будівництво величавої споруди розпочато у 2008 році.

Настоятель монастиря Успення Матері Божої ЧСВВ у Погоні о. Никодим Гуралюк щиро подякував поважним духовним особам, які взяли участь у богослужінні, привітав і висловив велику подяку за допомогу та підтримку обласній, районній владі. «Наше село Погоня – маленьке, але давнє і багате своїми традиціями», - сказав він.

За словами настоятеля, місце для будівництва собору обрано не випадкове. Тут за часів князя Данила Галицького була зведена церква на честь перемоги над татарами. А в ХУІІ ст. відбулося чудодійне об’явлення ікони Богородиці.



І ось урочиста мить: о. Никодим Гуралюк з пафосом сповіщає прочанам, що наступну Міжнародну прощу вервиці за єдність Церкви буде проведено також у Погоні, і відбудеться вона у першу суботу та неділю жовтня у 2013 р.

Сприяла успішному проведенню відпустової прощі погода та добра організація. Тут розгорнулася виїзна торгівля, було гаряче харчування, патрулі райвідділів міністерств надзвичайних ситуацій та внутрішніх справ України в області, які при потребі, надавали паломникам необхідну допомогу чи підтримку.



Ретельно увесь час чергували автомобілі швидкої допомоги. Тим, хто раптом занедужав, і людям похилого віку тут же приходила на допомогу патронажна служба Товариства Червоного Хреста України. У розгорнутій палатці Тисменицької РО ТЧХУ були всі необхідні ліки, апаратура для вимірювання тиску тощо. Пересторога ця не була зайвою: у черзі до Плащаниці, яку привезли недавно з Туріна в Україну, померла прочанка, так і не доторкнувшись до священного полотна.



Міжнародна проща у с. Погоня ще раз дала нагоду продемонструвати толерантність Червоого Хреста до релігії, тому що всі люди, будь – яких рас і племен, будь яких вірувань та ідеологій, - це, насамперед, створіння Божі. А милосеродя, як знаємо, хоч має земне походження, але воно турбується і про душу, адже не хлібом єдиим живе людина.


Фото – з різних джерел в Інтернеті

Джерела  –

http://www.redcross.org.ua/modules/news/index.php?id=443

http://tsm.if.gov.ua/news.php?id=2007

http://pravda.if.ua/news-23727.html

http://catholicnews.org.ua/xvii-mizhnarodna-proshcha-vervitsi-za-yednist-tserkvi-zibral#point

http://www.ugcc.org.ua/news_single.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=9175&cHash=1c84a23b8ffcf52dc695f62382c22b5e

 

Переглядів: 1139 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 19:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024