Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Листопад » 15 » 15 листопада – Міжнародний день відмови від куріння
13:24
15 листопада – Міжнародний день відмови від куріння


ПАЛИТИ, ЧИ НЕ ПАЛИТИ ?

 Щорічно в третій четвер листопада у більшості країн світу відзначається

 Міжнародний день відмови від куріння. Він був встановлений 

 Американським онкологічним товариством в 1977 році.






На думку учених, в ХХІ столітті від хвороб, пов'язаних з курінням, помре мільярд осіб. Якщо ви палите, уявіть, що вам доведеться подавати заяву на спеціальну ліцензію на покупку тютюну і платити за неї. Вам, можливо, навіть доведеться здати тест, що дозволяє визначити, чи усвідомлюєте ви небезпеку куріння. Сама ліцензія буде схожа на електронну картку, яка обмежуватиме число куплених вами сигарет, – можливо, до 50 в день або менше. Подібна міра може показатися екстремальною і навіть граничити з соціальною інженерією. Але саме в цьому полягають нові пропозиції австралійського експерта в області охорони здоров'я, професора Саймона Чапмана з університету Сіднея.

Він вважає, що подібні ліцензії можуть стати єдиним способом обмежити куріння. Професор Чапман в своїй статті, опублікованій в останньому номері журналу Plos Medicine, пише, що введення ліцензій на тютюн може зацікавити "розвинені країни, які активно намагаються обмежити використання тютюну".У відповідності з широко відомою публікацією в журналі Nature в 2001 році, в ХХІ столітті від захворювань, пов'язаних з курінням, помре один мільярд чоловік.

Не дивлячись на це, за словами професора Чапмана, продаж сигарет контролюється недостатньо."Доступ до ліків, що рятують або полегшують життя людей, контролюється за допомогою спеціальних ліцензій. Проте подібного контролю не існує за тютюновими виробами, які вбивають половину курців", - пише професор Чапман у вступі до статті.

Сигарета за рецептом

Професор Чапман пропонує ввести ліцензії у формі електронних карток. Курці повинні будуть подавати заяву на ліцензії, і жоден магазин не зможе продавати тютюн без ліцензії."Покарання за продаж сигарет курцям без ліцензії буде дуже жорстким", - пояснює він. - "Такий магазин може втратити ліцензію і закритися. Так зараз карають аптеки, які продають ліцензійні ліки без рецепту лікаря".

Чапман пропонує змусити курців не перевищувати дозволеного за ліцензією щоденного ліміту сигарет. Курцям доведеться миритися з незручністю періодичної подачі заяви на ліцензію, а також платити за неї. На думку експерта, цей захід є конкретним кроком, який допоможе обмежити споживання тютюну.

Він також пропонує фінансово заохочувати тих, хто вирішить кинути палити. Якщо курець відмовляється від своєї шкідливої звички, йому повертають з відсотками загальну суму витрат на отримані ним раніше ліцензії, пропонує Чапман."Відмова від ліцензії на придбання тютюну буде остаточним, і людина не зможе відновити ліцензію", - пропонує експерт.

Удар по кишені споживачів

Професор Чапман – визнаний експерт в царині громадського здоров'я. Проте його нові пропозиції викликали критику ще до публікації. У серпні 2012 року Австралія стала першою країною, що заборонила барвисті фірмові упаковки для сигарет.

У тому ж виданні журналу Plos Medicine, в якому була опублікована стаття Чапмана, професор глобальної політики в галузі охорони здоров'я Едінбурзького університету Джеф Коллін висунув аргументи проти введення ліцензії на куріння. На його думку, цей захід ударить по споживачах, а не по індустрії. Він пише, що така ліцензія стане "подарунком для індустрії виробництва тютюнових виробів". За його словами, заборона  куріння в громадських місцях була сприйнята швидше як "ліберальна міра, а не авторитарна спроба обмежити особисту свободу".

Введення ліцензії буде сприйнято тютюновою індустрією як "фашизм в галузі охорони здоров'я"."Заставляти людей проходити тест перед тим, як їм видадуть ліцензію, - це образа не тільки курців, але і всіх дорослих людей, які мають право на вільний інформаційний вибір, палити чи ні, і скільки сигарет викурювати в день", - заявив в інтерв'ю БІ-БІ-СІ представник тютюнової фірми British American Tobacco.

"Це стане кошмаром для поліції, і на практиці буде дуже дорого організувати стеження за втіленням цього правила в життя. Така система криміналізує курців, і вони будуть вимушені порушувати закон і купувати тютюнові продукти нелегально, якщо вони захочуть перевищити визначену за ліцензією кількість сигарет", - додав він.

Проте професор Чапман відкинув ці аргументи. "Вони мають на увазі, що багато курців захочуть порушувати закон", - пише він в своїй статті."Ліцензію отримати буде дуже легко, і навряд чи багато курців захочуть купувати тютюнові продукти нелегально у злочинців", - додав він.

Постраждають бідні?

Професор Коллін вважає, що від введення подібних ліцензій більше всього постраждають самі соціальні незахищені верстви населення."Інші заходи обмежити куріння, в основному за допомогою високих податків, вже ударили по бідняках. У самій ідеї введення ліцензії міститься засудження звичок бідних", - пише він.

Професор Чапман наполягає, що додаткові витрати на ліцензію і заходи, що заохочують курців кинути палити, навпроти допоможуть бідним людям. У статті він пише, що введення ліцензії на куріння стане ще одним нагадуванням нинішнім і потенційним курцям, що тютюн - це "не простий товар".

"Тютюнові вироби сприйматимуться як товар, що вимагає особливого регулювання. А це змусить курців задуматися над тим, чому влада приймає такі виняткові заходи", - мовиться в його статті. Введення ліцензії підірве думку про те, що куріння – лише одна з багатьох небезпек в "джунглях життя", вважає Чапман.

Міністерство охорону здоров'я Австралії повідомило, що не планує вводити ліцензії на купівлю тютюнових виробів.




Страшна статистика, спричинена  курінням

Куріння є третім чинником ризику виникнення інсульту та інфаркту, а також першим чинником розвитку раку легенів. Щороку в Україні внаслідок куріння помирає 120-140 тисяч  осіб.

 

На жаль, за рівнем поширення куріння Україна посідає сьоме місце з кінця серед 132 країн світу. У нас палять 67% чоловіків і 20% жінок.

 

Експерти Всесвітної організації охорони здоров’я  зробили висновок, що смертність серед курців:

- на 30-80% вище, ніж у некурящих;

- серед хворих на рак в різній формі 95% палять;

- від хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ) 75% померло курців;

- смертність від раку легень серед курців вища у 20 разів;

- стенокардія у курців зустрічається частіше у 13 разів;

- інфаркт міокарда уражує курців в 12 разів частіше (особливо до 40 років);

- виразка шлунка буває у курців частіше в 10 разів.

 

Майже 9 років тому країни-члени Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я підписали текст Рамкової конвенції, спрямованої на скорочення споживання тютюну. Одним з найдієвіших та найефективніших заходів є поступове підвищення податків на тютюнові вироби, що зумовлює реальне підвищення ціни на них. Стратегія поступового підвищення податків на тютюнові вироби водночас дає додаткові надходження до бюджету та спонукає зменшувати споживання тютюнових виробів.

 

Окрім цього, країни, що підписали Рамкову конвенцію, зобов’язані захищати громадян від впливу тютюнового диму в публічних місцях, а виробники та імпортери зобов’язані надавати органам влади інформацію про складники тютюнових виробів.

 

Країна, що прагне розвитку, не може собі дозволити пов’язаних з курінням втрат серед економічно активної групи населення.

 

  Тож Червоний Хрест радить: відмовтеся від шкідливої звички ! 

  

   Джерело - http://povalixa.livejournal.com/405971.html

 

Переглядів: 1089 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 18:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024