Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Листопад » 28 » Офіційні вісті: засідання правління президії ЛОО ТЧХ України від 28 листопада 2012 р. – Частина І.
20:46
Офіційні вісті: засідання правління президії ЛОО ТЧХ України від 28 листопада 2012 р. – Частина І.

                                                                                                                ПОПЕРЕДНІ  ПІДСУМКИ


Фрагменти доповіді  голови Львівської ОО ТЧХ України 

Валентина Мойсеєнка (на знімку)









          На засідання  правління президії Львівської обласної  організації Товариства Червоного Хреста України, яке відбулося сьогодні,         28  листопада, було винесено два питання: про виконання статутних завдань ЛОО ТЧХ України та про внесення змін до складу Правління. Доповідав з обох питань Порядку дня Валентин Мойсеєнко – голова Львівської ОО ТЧХ України. У своїй доповіді, розглядаючи перше питання, В.Мойсеєнко зазначив:

           Робота з виконання гуманітарних програм

«Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста станом на 01.10.12. складається з 33 МРО (26 РО, 7 – МО).Суттєвою підтримкою з боку обласної держадміністрації стало підписання   розпорядження голови Львівської ОДА від 23.05.11.  № 446/0/5-11 "Про затвердження заходів ОДА з підтримки ЛОО Товариства Червоного Хреста України”.

     Сьогодні виконується близько 12 комплексних гуманітарних програм, серед яких однією з пріоритетних є надання медичної, соціально-побутової та гуманітарної допомоги самотнім громадянам похилого віку, інвалідам та іншим соціально вразливим верствам населення , а саме :

1.      Допомога соціально-незахищеним верствам населення.

2.      Програма "Патронажна сестра”.

3.      Утримання медико-соціальних центрів в м. Львові, Франківському районі м. Львова, м. Новояворівська та 6 –ти медико-соціальних кімнат.

4.      Постійно діючий семінар з підготовки домашніх медичних сестер та масажистів, навчання навичкам надання першої невідкладної допомоги.

5.      Допомога багатодітним сім’ям.

6.      Пропаганда донорства крові.

7.      Інформаційно-пропагандистська робота.

8.      Міжнародні стосунки / Люксембург, Франція, Німеччина, Італія, Швеція, Фрайбург, Регенсбург, Штенберг, Бока-Ліні, Марх, Опфінген / і гуманітарна допомога.

9.      Профілактика туберкульозу, СНІДу та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

10.  Надання допомоги населенню в екстремальних ситуаціях, робота рятувального загону.

11.  Робота з учнівською молоддю по вивченню Міжнародного Гуманітарного Права та історії Червонохресного Руху. Робота молодіжних клубів.

12.  Робота з розшуку людей, котрі втратили зв’язок під час Другої Світової війни та під  час збройних конфліктів.

13.   Програма «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування ТБК».

      На сьогоднішній день підписані та діють угоди про співпрацю з такими організаціями:

-  Головним управлінням освіти та науки ОДА;

- Управлінням професійно-технічної освіти , координації діяльності ВНЗ та науки;

      - Головним Управлінням охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації;

      - Обласною контрольно-рятувальною службою;

            - Львівським обласним центром інвалідного спорту "Інваспорт”;

      - Головним Управлінням з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Львівської облдержадміністрації;

      - Благодійним регіональним фондом "Салюс”;

      - Німецьким Червоним Хрестом, Земельною організацією Баденського Червоного Хреста;

           - Люксембурзьким Червоним Хрестом по проекту " Допоможемо хворим дітям України  з вадами серця ”;

    -  Обласним центром " Здоров’я ”.

       Голова обласної організації входить до складу обласних комісій при облдержадміністрації з питань: техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій , соціального захисту інвалідів, гуманітарної допомоги, комісії по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, є членом колегії Головного Управління охорони здоров’я, запрошується на колегії Головного Управління праці та соціального захисту населення, Головного Управління охорони здоров’я, а також на наради  в ЛОДА з поточних питань.

Болючим питанням для міських та районних організацій ТЧХУ залишаються питання оплати за оренду приміщень, комунальних послуг та зв’язку.  Найгірші справи в  Сихівському районі м. Львова, Буському, Дрогобицькому  районах. В кожному окремому районі або місті вирішуються ці питання по-різному, але вирішуються там, де є  співпраця з боку органів місцевої влади. Такі приклади маємо у містах: Червоноград, Сокаль,  Миколаїв,  Самбір.

Позитивним моментом в діяльності Львівської ОО ТЧХУ  є нагородження нас Дипломом  у номінації «Милосердя»  компанією «Медіа стар Громадська думка» в кінці  2011 р.

Активно наша молодь виступила на ІІ Всеукраїнській Молодіжній Асамблеї волонтерів та лідерів Товариства Червоного Хреста України в м. Києві,  яка проходила 11-13 жовтня п.р. Представник молоді від Львівської ОО ТЧХУ, обраний у керівний склад молодіжної ради при НК ТЧХ України.

 

Патронажна служба милосердя

Пріоритетним напрямком статутної діяльності Товариства є медико-соціальна допомога одиноким людям похилого віку.  В штаті патронажної служби 104 посади.

        Кожні 5 років патронажні медсестри проходять післядипломне навчання уЛьвівському медичному коледжі післядипломної освіти, 65 патронажних медсестер атестовані на кваліфікаційні категорії, з них 56 – на вищу кваліфікаційну категорію.

Працівники патронажної служби активно працювали для збору коштів на діяльність Товариства, проводили роботу в п/о Товариства  для залучення більшої кількості його  членів та  розповсюдження марки Червоного Хреста.

В області функціонують 2 медико – соціальних центри МСЦ) та 6  медико - соціальних кутків (МСК). В МСК Миколаївської РО ТЧХ діє стоматологічний кабінет, де безкоштовно обслуговуються підопічні ТЧХ.

       В МСЦ, МСК діють аптечні пункти, фітокутки, надаються послуги масажиста, перукаря.  В усіх МСЦ, МСК діють прокатні пункти інвалідних засобів і засобів догляду, кутки/банки одягу, проводяться консультації лікарів, соціологів, юристів, читаються лекції, проводяться бесіди. В МСЦ м. Львова діє клас навчання першої медичної допомоги.

       В 15 РО/МО ТЧХ функціонують банки речей. В 7 РО ТЧХ – відведено місце для кутків одягу. В банках речей видаються речі з гуманітарних вантажів. Збирається вживаний одяг  від населення, відповідно до загальноукраїнської програми «Чобіток».  Роботу в банках речей організовують та виконують патронажні медичні, молодші сестри та волонтери  за графіком.

     Особливо хочеться відзначити добру роботу банку речей м. Львова, який розташований і діє по вул. Героїв УПА,78, 

     Починаючи з 2011 р. працівники ПСМ, голови МРО ТЧХУ, активісти беруть участь в пілотній програмі «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування ТБК»   за фінансової підтримки Глобального Фонду  – доставляють хворим ліки, продуктові набори, забезпечують консультації, обстеження. Налагоджена співпраця з протитуберкульозною службою області – регіональна база включає 609 хворих на ТБ. Надають послуги 5 психологів-консультантів.

Працівники ПСМ брали активну участь в акції «Контроль тиску крові в населення області» : у всіх містах області чергували медсестринські пости. Найкраще організована робота патронажної служби з медико-соціального обслуговування в Новояворівській та  Червоноградській  міських організаціях ТЧХУ, Франківській, Шевченківській, Залізничній РО ТЧХУ м. Львова, МСЦ м. Львова. Слід покращити якість медико-соціальної допомоги в районних організаціях Городоцькій, Радехівській Турківській, а також у  Стрийській МО ТЧХУ.

            Діяльність у пору стихійних лих

         Львівська область, відповідно до статистичних даних МНС, входить до 4 областей України, в яких з певною регулярністю відбуваються різного роду катаклізми, в основному природного характеру.

У цьому році вирішено питання по доставці гуманітарних вантажів транспортом ОДА, закріпленим за нашою організацією.

 Оновлюється та зберігається запас речей на випадок НС. При ЛОО ТЧХ створений рятувальний загін, члени якого проводять

 щорічні   навчання з  волонтерами  та представниками молодіжного клубу по допомозі населенню під час виникнення НС.

У зв’язку із значним зниженням температури на території Львівської області в січні,  розпорядженням голови по ЛОО ТЧХУ вказано

 патронажній службі милосердя організувати посилений патронаж, особливо в сільській місцевості, одиноких підопічних, 

для забезпечення допомоги в обігріві, доставці продуктів харчування та медикаментів.

 Безпритульним  з центру обліку та реєстрації бездомних громадян ( м. Львів, вул. Кирилівська, 3а) постійно надається допомога одягом, постіллю, взуттям. Також постійну допомогу, а особливо в зимовий період, банк речей надає центру соціально-психологічної допомоги  (вул. Коновальця , готель "Турист"). Великомостівський геріатричний пансіонат, що розташований у Сокальському районі у с. Волиця,  де в даний час проживає  115 осіб, звернувся до Львівської ОО ТЧХУ з проханням про допомогу, у зв’язку  з перебоями  в опаленні і важким матеріальним становищем. Пансіонату було надано допомогу - теплий одяг, ковдри, постільна білизна в повному обсязі, предмети гігієни.  Завдяки розміщенню оголошення на веб-сторінці Червоного Хрета Львівщини , кількість людей , які звернулися до нас по допомогу, збільшилась втричі.

 Львівська ОО ТЧХУ надала допомогу:

1.   Одіяла теплі – 20 шт. – на суму 400,8 грн.

2.  Термоси -           30 шт. – на суму 1067 грн.

3.  Костюми теплі бавовняні – 50 шт. – на суму 5878,5 грн.

4.  Тепловентилятори – 28 шт. - на суму 6160 грн.

Разом:  13 506,30 грн.

Теплого одягу, взуття, постелі  – 500 кг. Отримали допомогу понад 350 підопічних ТЧХ.

 

    Заходи з навчання населення навикам  надання першої домедичної допомоги

     З 2010 року створення системи для навчання населення навичкам надання першої допомоги проголошено найголовнішим пріоритетом діяльності Товариства.

Сьогодні, як ніколи, громадяни повинні оволодіти навичками само і взаємо допомоги в екстремальних ситуаціях. Настав час залучати до нього необхідних спеціалістів охорони здоров’я та націлити керівників підприємств на необхідність проведення навчання штатних працівників, як це робиться у всіх цивілізованих країнах, а також підготовки населення по наданню першої допомоги потерпілим в рамках програми «Євро 2012».

Під час проведення Євро - 2012 в м. Львові ЛОО ТЧХУ організувала постійно діючі пости в районах фан-зон. Всього – 3 пости, у які входили патронажні медсестри та волонтери ЧХ, які пройшли курс навчання надання першої невідкладної допомоги. Були сформовані спеціальні аптечки (з урахуванням надання першої медичної допомоги), закуплені для медсестер тонометри. При Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста України постійно проводяться навчання  із підготовки домашніх сестер-доглядальниць та масажистів,  підготовка волонтерів по програмі першої невідкладної допомоги  в спеціалізованих класах  обласної організації.

На даний час працює 4 інструктори. Створені 2 навчальні центри.

Починаючи з 2011 року була надана допомоги від НК ТЧХУ манекенами та іншим приладдям для покращення матеріально-технічної бази учбових класів.  До навчання залучаються волонтери – медики, студенти вищих курсів мед. Університету, мед. коледжів.

Проводяться навчання в створених класах по наданню першої допомоги в Миколаївській, Яворівській РО ТЧХУ,  Новояворівській  та  Дрогобицькій МО ТЧХУ.

Проведення тренінгу мало за мету створення команди тренерів, для того щоби мати змогу самим готувати для Товариства потрібну  кількість інструкторів для роботи з населенням.

Всього за 10 місяців 2012 р. пройшли навчання по п.н.д. :

В класах ЛОО ТЧХУ – 190 чол.; В Сокальській РО ТЧХУ – 110 чол.В Дрогобицькій МО ТЧХУ – 32 чол.В Трускавецькій МО ТЧХУ – 11чол. Категорії курсантів, які пройшли навчання – це альпіністи, водники, рятувальники, байкери, студенти, молодь.

Перспективний напрям даного розділу роботи – необхідно перейняти європейський досвід. 

В 2013 р. вводиться міжнародний сертифікат для курсантів. Необхідно долучити до навчання першої допомоги ДАЇ, працівників

 залізниці.

                        (Кінець Частини - І))

                 

                                 Фото – Ірини Апостолюк

                          Прес - служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 903 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 09:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024